Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-02-2012, 11:21 AM   #1
onio
Junior Member

Default Home recording, advice!

Pozdrav NLP, Boogy i ekipa..

Naime, pro?le godine sam se preselio u drugu kuću i supruga mi je dala jednu sobu na kori?tenje u svrhu studija

Po?to je soba dimenzija 3.65 x 3,80 m , uvjeti za raditi su bili jako lo?i da sam morao napraviti makar nekakav pomak u njoj te sam se upustio u izradu trapova i absorbera po nekakvim napucima sa ovog i drugih foruma..
Napravio sam 6 RFZ absorbera dimenzija 100x60x5 cm i koristio 120 kg Rockwool te 2 bass trapa dimenzija 200x60x10 cm i koristio isti Rockwool..
Trapove sam stavio u prednji kut a absorbere na mjesta refleksije lijevo, desno i iza sebe pa to izgleda ovako kao sa crte?a..
http://imageshack.us/photo/my-images/839/sobaum.jpg/

Danassam na?ao vremena pa bi jo? popravio ono ?to mogu odnosno na va? savijet ispravio pogre?ke koje sam napravio..
Puno čitam a malo pitam pa sam stoga na?ao vremena da vas pitam ono ?to me muči..
Za?to negdje pi?u da je za bass trapove bolje ići manjom gustoćom?
Meni je dostupan Rockwool gustoće 50, 70, 90, 120, i dvoslojne gustoće 210/120..Jel mo?ete pojasniti jel potrebno izmi?ljati gustoću za gore navedeno ili mogu koristiti ?to veću gustoću?
Dali je potrebno u mom slučaju uopće razmi?ljati o difuziji po?to sam i?ao na absorbciju sa 120 kg gustoćom?
Unaprijed hvala!
onio is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2012, 10:56 PM   #2
quake2
Banned

Default Re: Home recording, advice!

Pozdrav Onio....ja bih ovako na tvome mestu.Prvo tu kamenu vunu sutnuo negde u supu a posle ugradio u neki zid ispod gipsa...na tavanu npm....poboljsanje termo izolacije.Onda bih slicno ovome sto si crtao isao sa azmafonom.Zvucnike bih stavio na teske metalne stalke punjene peskom i onda bih zaboravio na rec AKUSTIKA i pokusao da radim dobru muziku.Vremenom bih ako sve to ima nekog smisla uspeo da pronadjem bolji prostor za profesionalni studio...a ako stvari ne idu u tome pravcu uzivao bih u tome sto imam i radio stvari rekreativno za sta ce ti ovo sto ti savetujem da uradis biti vise nego dovoljno.Pozzzz.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2012, 11:57 AM   #3
onio
Junior Member

pa da imam dostupan azma mo?da bi i probao..po?to sam u HR onda zaboravi azma..stalke za zvucnike imam i ima u svakom 40kg i punjeni su pjeskom...mene zanima popravak zvuka u sobi a sa stalcima se nisam bas nesto usrecio osim sa nekih 5% pobolj?anjja..

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Pozdrav Onio....ja bih ovako na tvome mestu.Prvo tu kamenu vunu sutnuo negde u supu a posle ugradio u neki zid ispod gipsa...na tavanu npm....poboljsanje termo izolacije.Onda bih slicno ovome sto si crtao isao sa azmafonom.Zvucnike bih stavio na teske metalne stalke punjene peskom i onda bih zaboravio na rec AKUSTIKA i pokusao da radim dobru muziku.Vremenom bih ako sve to ima nekog smisla uspeo da pronadjem bolji prostor za profesionalni studio...a ako stvari ne idu u tome pravcu uzivao bih u tome sto imam i radio stvari rekreativno za sta ce ti ovo sto ti savetujem da uradis biti vise nego dovoljno.Pozzzz.
Old 21-02-2012, 07:35 PM   #4
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by onio View Post
pa da imam dostupan azma mo?da bi i probao..po?to sam u HR onda zaboravi azma..
Ok,ja cu ga zaboraviti,ali mozda ga se ti setis kroz neko vreme...

Quote:
stalke za zvucnike imam i ima u svakom 40kg i punjeni su pjeskom...mene zanima popravak zvuka u sobi a sa stalcima se nisam bas nesto usrecio osim sa nekih 5% pobolj?anjja..
Ako si sa stalcima od 40kg dobio samo 5% poboljsanja...onda imas debele akusticke probleme u sobi, sto se dalo i naslutiti po dimenzijama koje si dao.Bez ozbiljnog akustickog tretmana koji bi ti najverovatnije oduzeo isuvise prostora (kojeg ionako nemas) tesko da mozes da uradis bilo sta sem da se vrtis u krug....resavas jedne probleme a onda se pojavljuju drugi.S druge strane....ako ce taj "akusticki tretman" koji uradis da utice na tvoje samopouzdanje,uradi ga....Lepo je sto momci danas hoce da povedu racuna o akustici.Doduse,svako moze da ode na gradjaru i kupi kamenu vunu pa je pokaci po zidovima,nije to problem....nego....cuvaj zdravlje,to je ono glavno na sta htedoh da te upozorim....i usput,ovo ti je home recording studio.
Attached Images

Old 21-02-2012, 09:06 PM   #5
onio
Junior Member

hvala ?to se brines, no oprosti nevidim da su kod tebe uvjeti nesto bolje nego kod mene...znam ja vrlo dobro ?ta je home studio i nisam ga zami?ljao tako kao sa slike..stol sa slike je smjesten u kutu sto po mojem znanju i nije rjesenje..absorberi koji toboze imaju nekakvu funkciju stoje iznad visine refleksije te sa time nije nista napravljeno...soba kao soba lijeva strana mora biti u ogledalu desna..a trapinga ni nema...
Definitivno sam napravio pomak sa onim ?to imam no bez obzira koliko netko mislio da je soba mala i nije za ono sto meni treba..
Mislim da nemoze svatko da ode i da pokaci jel sam vidjeo sta ljudi rade..
ja sam svoje napravio iskljucivo po naputku sa gearslutza..znaci gustoća za absorder od 120 kg po kubiku je dovoljna na uspori zvuk na 34 m/s sa 343 kolika je brzina zvuka..naravno sa trapingom nemogu pogrijestiti i da ih stavim na svaki cosak sobe...
I jos kod mene stoje 2 ormara u cosku iza te su puni kojekakve garderobe pa su i samim time trapinzi..

Hvala na pomoci no ocito cu morati traziti savjet negdje dalje..

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Ok,ja cu ga zaboraviti,ali mozda ga se ti setis kroz neko vreme...

Ako si sa stalcima od 40kg dobio samo 5% poboljsanja...onda imas debele akusticke probleme u sobi, sto se dalo i naslutiti po dimenzijama koje si dao.Bez ozbiljnog akustickog tretmana koji bi ti najverovatnije oduzeo isuvise prostora (kojeg ionako nemas) tesko da mozes da uradis bilo sta sem da se vrtis u krug....resavas jedne probleme a onda se pojavljuju drugi.S druge strane....ako ce taj "akusticki tretman" koji uradis da utice na tvoje samopouzdanje,uradi ga....Lepo je sto momci danas hoce da povedu racuna o akustici.Doduse,svako moze da ode na gradjaru i kupi kamenu vunu pa je pokaci po zidovima,nije to problem....nego....cuvaj zdravlje,to je ono glavno na sta htedoh da te upozorim....i usput,ovo ti je home recording studio.
Old 22-02-2012, 12:31 AM   #6
quake2
Banned

Quote:
hvala što se brines, no oprosti nevidim da su kod tebe uvjeti nesto bolje nego kod mene...
Slika koju sam ti okacio nije slika mog studija!!!To ti je jedan klasican home studio predvidjen za midi programing u kom se ljudi dobro zabavljaju i bez razbijanja glave oko akustike uzivaju u onome sto rade.

Quote:
znam ja vrlo dobro šta je home studio i nisam ga zamišljao tako kao sa slike..stol sa slike je smjesten u kutu sto po mojem znanju i nije rjesenje..absorberi koji toboze imaju nekakvu funkciju stoje iznad visine refleksije te sa time nije nista napravljeno...soba kao soba lijeva strana mora biti u ogledalu desna..a trapinga ni nema...
Mislis da to ovim momcima smeta da prave dobru muziku...?

Quote:
Definitivno sam napravio pomak sa onim što imam no bez obzira koliko netko mislio da je soba mala i nije za ono sto meni treba..
Pa za sta ti treba?Home recording ne zahteva bass trapove i apsorbere,to pokusavam da ti kazem.Sta ce ti?

Quote:
Mislim da nemoze svatko da ode i da pokaci jel sam vidjeo sta ljudi rade..
ja sam svoje napravio iskljucivo po naputku sa gearslutza..znaci gustoća za absorder od 120 kg po kubiku je dovoljna na uspori zvuk na 34 m/s sa 343 kolika je brzina zvuka..naravno sa trapingom nemogu pogrijestiti i da ih stavim na svaki cosak sobe...
I jos kod mene stoje 2 ormara u cosku iza te su puni kojekakve garderobe pa su i samim time trapinzi..
Ovo za sifonjere ti je najjace....sala...nego,upozorio sam te na kamenu vunu,na gubljenje vremena....od mene toliko.

Quote:
Hvala na pomoci no ocito cu morati traziti savjet negdje dalje..
Pa u sustini i ne moras....okaci tu vunu,nakrivi sifonjere da bolje apsorbuju,postuj simetriju i onda sve ispocetka za mesec dana...loodilo zabava.Pozdrav i necu te vise ometati a javice se verovatno i neko drugi sa za tebe prihvatljivijim konstatacijama.

Last edited by quake2; 22-02-2012 at 01:16 AM.
Old 23-02-2012, 11:00 PM   #7
seba04
Junior Member

Ljudi neznam za vas al od kad ja imam sobu (velicine wc-a) koju zovem studio to na mene djeluje toliko pozitivno da jednostavno imam 10x vi?e motiva i kreativnosti i volje za snimanjem, miksanjem tj ucenjem toga svega. Mene ce moj "studio" kostat oko 1000-2000? sa svim glupostima tipa klima, stol, parket isl.
Akusticki, ekonomski, inzinjerski to je cisti promasaj ali za mene je puni pogodak. Treba stvari pogledat iz raznih kuteva. Tesko mi je vjerovat da ste svi koji sad imate ili gradite profi studio prije toga imali samo stol sa monitorima ili da ste iznajmili neki profi prostor da se idete ucit. Od neceg treba pocet.
Malo je mutavo da savjeti tipa "odustani prije nego probas" dolaze bas od clana koji radi profi studio po vlastitom projektu premda sam siguran da nije akusticar...

Znam da je svima vec puna kapa ovakvih ko ja al realno to je barem pola foruma...
seba04 is offline   Reply With Quote
Old 24-02-2012, 12:02 AM   #8
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Quote:
Pozdrav NLP, Boogy i ekipa..

Naime, prošle godine sam se preselio u drugu kuću i supruga mi je dala jednu sobu na korištenje u svrhu studija

Pošto je soba dimenzija 3.65 x 3,80 m , uvjeti za raditi su bili jako loši da sam morao napraviti makar nekakav pomak u njoj te sam se upustio u izradu trapova i absorbera po nekakvim napucima sa ovog i drugih foruma..
Napravio sam 6 RFZ absorbera dimenzija 100x60x5 cm i koristio 120 kg Rockwool te 2 bass trapa dimenzija 200x60x10 cm i koristio isti Rockwool..
Trapove sam stavio u prednji kut a absorbere na mjesta refleksije lijevo, desno i iza sebe pa to izgleda ovako kao sa crteža..
http://imageshack.us/photo/my-images/839/sobaum.jpg/

Danassam našao vremena pa bi još popravio ono što mogu odnosno na vaš savijet ispravio pogreške koje sam napravio..
Puno čitam a malo pitam pa sam stoga našao vremena da vas pitam ono što me muči..
Zašto negdje pišu da je za bass trapove bolje ići manjom gustoćom?
Meni je dostupan Rockwool gustoće 50, 70, 90, 120, i dvoslojne gustoće 210/120..Jel možete pojasniti jel potrebno izmišljati gustoću za gore navedeno ili mogu koristiti što veću gustoću?
Dali je potrebno u mom slučaju uopće razmišljati o difuziji pošto sam išao na absorbciju sa 120 kg gustoćom?
Unaprijed hvala!
... napravit češ si posao
Skoro da se ti podvajaju modalne, naiče sa par cm razlike u tlorisu to ti se dešava
Sad (iako ne volim rezonancijske elemente, kod tebe če trebati da umiriš donekle modove/resonatne frekvencije) treba odraditi ozbiljni bastraping.
Onda po pameti i/ili naviki ako si naviknut na specifike tipove prostora...
Difuzija koja neka da bude prilagođena specifičkoj prostoriji je za sada na drugom mjestu, prvo moraš da se pobrineš čim veči kontroli kod niskih frekvencija.
Sve druge ideje koje si naveo su sekundarnog slučaja.
Rockwool je dosta ok!
Nije lak odgovor koja gustina, debelina bez GFR - gas flow resistivity... i onda treba upotrebiti iskustva/praksu te teoriju.

Ajde za foru PM, odabrao sam (ako želiš) da ti pomognem besplatno, kao izazov (inače se u takvoj situaciji kaže dosta veliki problem...).

Ne mogu ti garantirati hitnu ažurnost, ipak bit če max. za min. iako ovaj min. neče biti tako skroman- ipak imaš veoma dosta specifičku situaciju).

Unapred te upozoravma da če sweet spot biti dosta mali ("premali" je prostor za nekakav razkoš).

Edit: Na skici vidim da ti je 3,67m X 4m X 2,8m a ne 3.65 x 3,80 m?
Ipak je dosta blizu ali je malo bolje.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com

Last edited by NLP; 24-02-2012 at 09:43 AM.
NLP is offline   Reply With Quote
Old 24-02-2012, 12:19 AM   #9
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by seba04 View Post
Malo je mutavo da savjeti tipa "odustani prije nego probas" dolaze bas od clana koji radi profi studio po vlastitom projektu premda sam siguran da nije akusticar...
Moji saveti su bili sasvim jasni.Rekoh momku da cuva zdravlje i sacuva dobru volju i novac za akusticki povoljniji prostor a dotle da uziva baveci se muzikom....i na kraju krajeva ako ce mu uzivanje biti da pravi apsorbere a ne da komponuje,mixa itd....onda neka ih pravi.Ni u jednom trenutku nisam rekao da studio ne moze da se napravi u maloj sobi i uziva se u radu i dobijaju dobri rezultati,pogotovo ne bih to rekao za home studio,vec rekoh da ako ce da se bavi akustikom,onda bi bilo dobro da zna da cak i ako potrosi onoliko materijala koliko je potrebno da bi rad i sredstva imala smisla imace problem sa ogromnim manjkom prostora a to ce onda biti profi akustika u studiju koji ne moze da primi ni dvoje ljudi sto je totalno besmisleno.Raditi akustiku a da kao sto kazes "nisi akusticar" i vrteti se u krug moze da postane nocna mora i kosta i vremena i para....a niko od nas nije zamislio da se bavi muzikom sa testerom i cekicem u ruci."Treba zadrzati entuzijazam" bi bila poenta....a i sam si napisao:

Quote:
Originally Posted by seba04 View Post
Ljudi neznam za vas al od kad ja imam sobu (velicine wc-a) koju zovem studio to na mene djeluje toliko pozitivno da jednostavno imam 10x vi?e motiva i kreativnosti i volje za snimanjem, miksanjem tj ucenjem toga svega. Mene ce moj "studio" kostat oko 1000-2000? sa svim glupostima tipa klima, stol, parket isl.
Akusticki, ekonomski, inzinjerski to je cisti promasaj ali za mene je puni pogodak. Treba stvari pogledat iz raznih kuteva.
...sto u sustini predstavlja poentu moje price...neka decko ugradi klimu,parket,okaci neke inspirativne slike,napise na kraju krajeva velikim slovima "ovo je studio" na zidu...i onda nastavi da se bavi onim zbog cega je pretpostavljam cela prica i pocela.....a ja ne znam sto uopste i pisem tu kao neke "savete" mladjim kolegama...da bi mi ti sad tu drzao slovo.....neka svako odere svoju guzicu kako mu drago,nemam ja vise nista s tim.Pozzzz
Old 24-02-2012, 12:58 AM   #10
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

vas dvojica zapravo pričate isto, a ne uspevate da se razumete, što je obostrana krivica, i još dižete tenziju. daj malo ono..
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules