|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav NLP, Boogy i ekipa..
Naime, pro?le godine sam se preselio u drugu kuću i supruga mi je dala jednu sobu na kori?tenje u svrhu studija ![]() Po?to je soba dimenzija 3.65 x 3,80 m , uvjeti za raditi su bili jako lo?i da sam morao napraviti makar nekakav pomak u njoj te sam se upustio u izradu trapova i absorbera po nekakvim napucima sa ovog i drugih foruma.. Napravio sam 6 RFZ absorbera dimenzija 100x60x5 cm i koristio 120 kg Rockwool te 2 bass trapa dimenzija 200x60x10 cm i koristio isti Rockwool.. Trapove sam stavio u prednji kut a absorbere na mjesta refleksije lijevo, desno i iza sebe pa to izgleda ovako kao sa crte?a.. http://imageshack.us/photo/my-images/839/sobaum.jpg/ Danassam na?ao vremena pa bi jo? popravio ono ?to mogu odnosno na va? savijet ispravio pogre?ke koje sam napravio.. Puno čitam a malo pitam pa sam stoga na?ao vremena da vas pitam ono ?to me muči.. Za?to negdje pi?u da je za bass trapove bolje ići manjom gustoćom? Meni je dostupan Rockwool gustoće 50, 70, 90, 120, i dvoslojne gustoće 210/120..Jel mo?ete pojasniti jel potrebno izmi?ljati gustoću za gore navedeno ili mogu koristiti ?to veću gustoću? Dali je potrebno u mom slučaju uopće razmi?ljati o difuziji po?to sam i?ao na absorbciju sa 120 kg gustoćom? Unaprijed hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
|
![]()
Pozdrav Onio....ja bih ovako na tvome mestu.Prvo tu kamenu vunu sutnuo negde u supu a posle ugradio u neki zid ispod gipsa...na tavanu npm....poboljsanje termo izolacije.Onda bih slicno ovome sto si crtao isao sa azmafonom.Zvucnike bih stavio na teske metalne stalke punjene peskom i onda bih zaboravio na rec AKUSTIKA i pokusao da radim dobru muziku.Vremenom bih ako sve to ima nekog smisla uspeo da pronadjem bolji prostor za profesionalni studio...a ako stvari ne idu u tome pravcu uzivao bih u tome sto imam i radio stvari rekreativno za sta ce ti ovo sto ti savetujem da uradis biti vise nego dovoljno.Pozzzz.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Junior Member
|
![]()
pa da imam dostupan azma mo?da bi i probao..po?to sam u HR onda zaboravi azma..stalke za zvucnike imam i ima u svakom 40kg i punjeni su pjeskom...mene zanima popravak zvuka u sobi a sa stalcima se nisam bas nesto usrecio osim sa nekih 5% pobolj?anjja..
Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Banned
|
![]() Quote:
Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Junior Member
|
![]()
hvala ?to se brines, no oprosti nevidim da su kod tebe uvjeti nesto bolje nego kod mene...znam ja vrlo dobro ?ta je home studio i nisam ga zami?ljao tako kao sa slike..stol sa slike je smjesten u kutu sto po mojem znanju i nije rjesenje..absorberi koji toboze imaju nekakvu funkciju stoje iznad visine refleksije te sa time nije nista napravljeno...soba kao soba lijeva strana mora biti u ogledalu desna..a trapinga ni nema...
Definitivno sam napravio pomak sa onim ?to imam no bez obzira koliko netko mislio da je soba mala i nije za ono sto meni treba.. Mislim da nemoze svatko da ode i da pokaci jel sam vidjeo sta ljudi rade.. ja sam svoje napravio iskljucivo po naputku sa gearslutza..znaci gustoća za absorder od 120 kg po kubiku je dovoljna na uspori zvuk na 34 m/s sa 343 kolika je brzina zvuka..naravno sa trapingom nemogu pogrijestiti i da ih stavim na svaki cosak sobe... I jos kod mene stoje 2 ormara u cosku iza te su puni kojekakve garderobe pa su i samim time trapinzi.. Hvala na pomoci no ocito cu morati traziti savjet negdje dalje.. Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||||
Banned
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
![]() Pa u sustini i ne moras....okaci tu vunu,nakrivi sifonjere da bolje apsorbuju ![]() ![]() Last edited by quake2; 22-02-2012 at 01:16 AM. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Ljudi neznam za vas al od kad ja imam sobu (velicine wc-a) koju zovem studio to na mene djeluje toliko pozitivno da jednostavno imam 10x vi?e motiva i kreativnosti i volje za snimanjem, miksanjem tj ucenjem toga svega. Mene ce moj "studio" kostat oko 1000-2000? sa svim glupostima tipa klima, stol, parket isl.
Akusticki, ekonomski, inzinjerski to je cisti promasaj ali za mene je puni pogodak. Treba stvari pogledat iz raznih kuteva. Tesko mi je vjerovat da ste svi koji sad imate ili gradite profi studio prije toga imali samo stol sa monitorima ili da ste iznajmili neki profi prostor da se idete ucit. Od neceg treba pocet. Malo je mutavo da savjeti tipa "odustani prije nego probas" dolaze bas od clana koji radi profi studio po vlastitom projektu premda sam siguran da nije akusticar... ![]() Znam da je svima vec puna kapa ovakvih ko ja al realno to je barem pola foruma... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Skoro da se ti podvajaju modalne, naiče sa par cm razlike u tlorisu to ti se dešava ![]() Sad (iako ne volim rezonancijske elemente, kod tebe če trebati da umiriš donekle modove/resonatne frekvencije) treba odraditi ozbiljni bastraping. Onda po pameti i/ili naviki ako si naviknut na specifike tipove prostora... Difuzija koja neka da bude prilagođena specifičkoj prostoriji je za sada na drugom mjestu, prvo moraš da se pobrineš čim veči kontroli kod niskih frekvencija. Sve druge ideje koje si naveo su sekundarnog slučaja. Rockwool je dosta ok! Nije lak odgovor koja gustina, debelina bez GFR - gas flow resistivity... i onda treba upotrebiti iskustva/praksu te teoriju. Ajde za foru PM, odabrao sam (ako želiš) da ti pomognem besplatno, kao izazov (inače se u takvoj situaciji kaže dosta veliki problem...). Ne mogu ti garantirati hitnu ažurnost, ipak bit če max. za min. iako ovaj min. neče biti tako skroman ![]() Unapred te upozoravma da če sweet spot biti dosta mali ("premali" je prostor za nekakav razkoš). Edit: Na skici vidim da ti je 3,67m X 4m X 2,8m a ne 3.65 x 3,80 m? Ipak je dosta blizu ali je malo bolje.
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com Last edited by NLP; 24-02-2012 at 09:43 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Banned
|
![]() Quote:
Quote:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
MAO
|
![]()
vas dvojica zapravo pričate isto, a ne uspevate da se razumete, što je obostrana krivica, i još dižete tenziju. daj malo ono..
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
HOME RECORDING STUDIO - Rod Gervais | gricko | Tutorijali | 0 | 21-03-2007 09:47 AM |
Home recording | Mirko | Vlado Georgiev | 7 | 26-02-2005 01:46 AM |
Interactive Guide to Home Recording | Boskovic | Tutorijali | 1 | 18-11-2004 09:51 AM |
Home Recording | diviner | Tutorijali | 4 | 27-06-2003 05:29 PM |