Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-05-2011, 03:21 PM   #1
Korg78
Member

Default Bass traka

Kad se miksa bas traka,dali se ona duplira ili ne.Ja sam gledao neku skolu miksa al na nemackom tip duplira bas traku jednu stavi skroz L a drugu R i onda ukljuci fazu na R onaj prekrizeni kruzic i kao to je to.Al ja nerazumem nemacki , pa imali ko iskustva sa ovim zasto se ovo radi i kad?

I jos jedno pitanje.Citao sam ovde na forumu da se i dobos duplira.Kako se panorama postavlja za te dve trake ,jel se razdvaja il su u centru obadve trake.
Korg78 is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2011, 04:33 PM   #2
sira
Senior Member

sira's Avatar

Default Re: Bass traka

Možeš je duplirat, i okretat fazu, i svašta šta se tebi sviđa, nema striktnih pravila osim da dobro zvuči.

Vrlo se često duplira traka i jedna ostavlja prirodno, a druga kompresira, standardno idu obe u sredinu, ali u biti možeš radit što hočeš dok god tebi (a poželjno i drugima) dobro zvuči

Okretanje faze je standard za mikrofon kojim je ozvučen rolo odozdo, jer on i hvata signal obrnute faze u odnosu na onog koji je gore. Vjerovatno je ista stvar u slučaju zatvorenog bass bubnja jer onda isto po jedan mikrofon ide na obje strane bubnja.

Last edited by sira; 03-05-2011 at 04:36 PM.
sira is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2011, 06:15 PM   #3
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Licno bass (kao tonsku bas liniju) nikad nisam duplirao. Obicno dobijem ono sto mi treba klasicnim metodama, i povremeno igranjem sa korusima...

Dobos,kada se duplira, obicno se kopira onaj snare top, pa se jedan moze kompresovati, pichovati,drndati sve i svasta,trigerovati itd...nema pravila, ali su u osnovi svi kanali dobosa, bar iz nekog mog iskustva uvek u istoj PAN poziciji... Mada kakva vremena idu, sta se radi i slusa,vise me nist....kah...ali, evo ovde je sjajno objasnjenje na jednom promo-u za FabFilter, osnove neke, pa valja pgledati, pogotovo to sa L/R trakama, odnosno igranje sa mono/stereo slikom i ekvalizacijom...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2011, 08:29 PM   #4
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Odlicni EQ tips ! Ima za svakoga ponesto....
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2011, 06:59 AM   #5
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Dugo sam tražio način da dobijem onaj specifični zvuk bas gitare Bitlsa, gde se jasno čuje klik pri okidanju i posle toga lep, zaobljen sustain. To sam zvao "gumeni bas". Na slici je deo bas linije iz I Want You (She's So Heavy). Vidi se, umesto uobičajenog trouglastog talasa, jasno izražen "zub" pri okidanju, posle toga utišavanje i konačno zadebljani sustain. Mislio sam da je u pitanju neponovljiva kombinacija analognih uređaja u Abbey Road studiju, ali pre par dana sam otkrio da Waves api 2500 bass preset radi upravo to što se vidi na slici.
Attached Images

Last edited by Znak; 02-07-2011 at 07:02 AM.
Znak is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2011, 11:01 AM   #6
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

a ponešto je i do prsta i okida samog basiste, složićeš se.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2011, 12:33 PM   #7
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Uzgred budi receno, mislim da poprilicno ima malo veze sa kompresorom. Odnosno da i druge komprsore mozes da koristis u toj konstalaciji i dobijes taj sound...

McCartney nije imao W.Api 2500 pa je imao taj zvuk, najvecim delom zbog nemacke H?fner 500/1 bass gitare koju je koristio tokom najveceg dela karijere i, kako kaze cika Arthur, verovatno takve tehnike sviranja, pozicije okidanja i td...

Kada sam (..u je#em ti, al sam mator) jos '99. snimao ?vabu ,imao je isti takav bas i sound...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2011, 01:30 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

A jebemliga, na tom albumu nisu imali API - imali su EMI TG mikser (valjda prvi mikser koji je imao comp/limiter na svakom kanalu). Inače, Ken Scott ka?e da niko od osoblja u Abbey Roadu nije voleo taj mikser jerbo im bio 'ladan

Ali kako god - ima veze sa kompresorom i pristupom kompresiji - ubij, spali i sviraj sa takvim zvukom. Pluskvamperfekt. A i to ?to Paul Mc svira trzalicom ima podosta uticaja.

Pozdrav,

Vasa
Old 02-07-2011, 02:49 PM   #9
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Uzgred budi receno, mislim da poprilicno ima malo veze sa kompresorom. Odnosno da i druge komprsore mozes da koristis u toj konstalaciji i dobijes taj sound...

McCartney nije imao W.Api 2500 pa je imao taj zvuk, najvecim delom zbog nemacke H?fner 500/1 bass gitare koju je koristio tokom najveceg dela karijere i, kako kaze cika Arthur, verovatno takve tehnike sviranja, pozicije okidanja i td...

Kada sam (..u je#em ti, al sam mator) jos '99. snimao ?vabu ,imao je isti takav bas i sound...
Makartni je taj zvuk imao u drugoj polovini karijere Bitlsa, a tada je uglavnom koristio Rickenbacker bas. I ja sam mislio da se takav zvuk ne mo?e dobiti bez Rickebackera, ali ovo sa kompresorom sam slučajno otkrio (snimak je sa Ibaneza EDB 500). Probao sam razne softverske kompresore, ali ovaj preset na Waves Api 2500 jedini radi ono ?to treba. Napravi ne?to kao predelay, malu pauzu posle okidanja, pa jo? zaokrugli sustain. Verovatno bi moglo i sa drugima isto da se dobije ako bi se postavile iste vrednosti treshold, attack, release... Probaćemo.
BTW, neverovatno ali istinito, na Youtube-u postoje stemovi sa albuma Abbey Road - između ostalog i ta bas deonica iz I Want You (She's So Heavy).
Old 02-07-2011, 02:58 PM   #10
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ken Scott ka?e[/URL] da niko od osoblja u Abbey Roadu nije voleo taj mikser jerbo im bio 'ladan
Ken Skot je par godina kasnije ladno producirao album Ziggy Stardust. Bouvi ga je zvao "moj D?ord? Martin". I stvarno, izgleda da je na čoveku ostalo dosta tog magičnog praha Bitlsa, jer je posao odradio savr?eno.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules