Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-08-2010, 09:00 PM   #1
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Arrow VA Synthevi & dilema oko istih

Proteklih dana detaljno čitam forume i recenzije VA syntheva kako bih mogao konkretnije da popričam sa nekim o tome. A s obzirom da na rumskom postoji nekolicina koji su izuzetno upoznati sa analognim synthevima verujem da ne bi bilo lo?e započeti neku diskusiju... valjda

Pre svega, da napomenem setup koji trenutno imam:

ROLAND Juno-Stage i
KORG Triton Le (...Karma dolazi umesto njega uskoro vrlo verovatno)

kao i to da sviram modernu hard rock muziku sa primesama 80tih, pogotovu u synth aran?manima ili (bez namere reklamiranja) mo?da bi ove demo pesme mogle poslu?iti kao bolja referenca umesto reči:
Alogia - Milion Godina
Alogia - Za Nove Pobede

VA Synth koji "tra?im" ko?tao bi do 500? i uglavnom bi bio namenjen za live svirku. A kao ?to se (valjda) mo?e čuti od VA tra?im po koji agresivniji mono lead (preferiram pulse i sine, mada ?to bli?e JD-800/990 leadovima, meni bolje), pokoji (super)saw string, soft padovi, o?trije basove, dobar arpegiator i sl. i bez nekog preteranog interesovanja za square i noise.

Medjutim, u celoj toj priči imam par dilema:

1. Da li je meni s obzirom na muziku kojom se bavim VA uop?te toliko potreban u odnosu na setup koji već imam? Lično, preferiram synth zvukove naspram "bread & butter" patcheva i trudim se da ih izbegnem gde god je to moguće ali u celoj toj dilemi postavljam sebi jedno pitanje koje me kopka - da li će mi VA synth u cenovnom rangu koji sam napomenuo doneti toliko drastičnu razliku u zvuku da opravda ulo?eno? Tj. da li će VA u mixu izlaziti toliko bolje u poredjenju sa onim ?to poku?avam preko ROMplera da kako tako opona?am?

2. Da li je kupovina MOSS Boarda za Karmu mo?da bolje re?enje umesto VA syntha? Koliko sam čitao, on bi trebao da mi "donese" Z1. Da li je to samo na papiru tako ili kupovinom stvarno mogu pristojno da zamenim Z1? Nekako sam naučen da ne verujem bro?urama tek tako na reč

Eto, to neka budu neka osnovna pitanja, da ne smorim odmah na početku pa ćemo kasnije lako dalje
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2010, 12:29 PM   #2
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Re: VA Synthevi & dilema oko istih

Za tvoju priču bi deinitivno posao odrađivao Nord Lead, ali on nije do 500e....

Razmisli o Waldorf Blofeldu! On bi ti se uklopio u bud?et, a pretpostavljamda bi ti zadovoljio potrebe.
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2010, 03:41 PM   #3
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Zar Blofeld keyboard verzija nije ~1000??

Prema Nordu imam blagu averziju da budem iskren, odbija me valjda ta marketing fama oko njega i imam utisak da druge firme nude vi?e za te pare tako da mislim da sa njim nikako ne bih bio miran s obzirom da u Srbiji i nema prostora gde bih sve to mogao da isprobam pre kupovine. A na stranu ?to prevazilazi bud?et i to poprilično

VA synth koji bih kupovao bi bio neki 37/49 model (nikako ne bih i?ao ispod 3 oktave) sa "celim" i ?to kvalitetnijim dirkama (dakle, MicroKorgovi i slična čudesa u startu otpadaju)

Od onoga ?to je moguće nabaviti, jako me je privukao Alesisov Micron, tj. Akaijev MinAK pa me zanima kako se on nosi u poredjenju sa Nordovima i Blofeldom po pitanju zvuka?

A sa druge strane, tu je i Novation X-Station i XioSynth za koji nisam ba? ni najsigurniji o čemu se tačno radi po?to vidim da ima i audio interface. Zna li neko vi?e o tome iz iskustva? Jel to ne?to kao onaj softwareski V-Station ili...?

Rolandovu Gaiu bih nekako izbegao s obzirom da već imam Rolandov synth iz te novije generacije i ne mislim da bi mi pru?io toliko toga novog. Jedino nisam siguran za R3?

Mo?e li neko da ga poredi sa Micronom?
Old 21-03-2011, 11:44 PM   #4
aske
Member

koliko sam skontao ti si klavijaturista Alogije?Nebitno...
Odakle ti uopste ideja da ti treba VA syntovi ili sta vec sto zvuci analogno.
U tvom zanru muzike to nije potrebno uopste VA se koristi vecinom kod ljudi koji sviraju elektronski orjentisane zanrove.Koristi se i za druge svrhe da se kurci na bini i tako...Jedino ako zelis da ubacis primesu elektronskog zvuka onda je to druga stvar ali kontam da ce kvalitet VA syntova ugusiti silne gitare i bubnjevi koji su u vasem slucaju agresivniji i istureniji osim u nekim brake deonicama gde se spusta muzika.Tako da neki kvalitetniji workstationi su sasvim dovoljni sta vise potrebniji u vasem zanru.Danasnji workstationi rade odlicno skoro sve zanrove muzike pa se moze reci da sasvim zadovoljavajuce guraju i simulaciju analognog zvuka.Kod vas se to nebi ni osetilo jer vama netreba masnoca i hedrum analogije.Mislim da je besmisleno bacati pare na VA syntove a jos besmislenije za neke ciste monofone analogije u vasem slucaju.A ionako su VA syntovi ustvari digitalni jer imaju procesor ali sa analognom izmenom pa zato ih nazivaju danas analognim.
A sto se tice moss borda to radi isto ko z1 samo jos bolje mada sve ima svoje prednosti.Jedino sto sa z1 imas fleksibilnije mogucnosti pri editovanju i to je sve zbog filtera i eg uradjenim na potenciometrima.Inace isto sranje drukcije pakovanje.Ali netreba tebi ni moss komplikovano je to bate za editovanje,da negubis vreme na takve stvari danas to ima uradjeno da se useres.
PS:Imam Z1 a imao sam i trinity pro sa moss i znam o cemu ti pricam.
aske is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2011, 07:25 AM   #5
HrastProgrammer
Member

HrastProgrammer's Avatar

Na zalost, slabo sam upucen u glazbu koju sviras tako da ne znam kakvi elektronski zvukovi tu prolaze. No, posto kazes kako preferiras synth zvukove onda VA (kao i real analog, for that matter) po definiciji zadovoljavaju taj uvjet.

Gornja granica od 500 EUR predstavlja problem, osobito ako mora biti novo. Osobno mogu preporuciti Waldorfe (jer su za njih ovi zvukovi koje spominjes macji kasalj, a prolaze kroz mix i predobro), iako nisam bas siguran da bi to bilo najbolje rjesenje za glazbu s primjesama 80-tih. Takodjer, za manje od 500 EUR je tesko nabaviti nesto od Waldorfa, a da ima klavijaturu, mozda eventualno kakav rabljeni MicroQ keyboard.

Zbog toga mi MOSS board za Karmu cini kao bolje rjesenje (ako uspijes nabaviti za normalne novce) posto je to Z1 6-voice MOSS engine minus Z1 kontrole, minus Z1 arpeggiator i minus Z1 efekti, ali koristis Karma efekte i arp/sequencer, naravno. MOSS engine je sposoban za sve ove zvukove, plus hrpu drugih zbog dodatnih physical modeling oscilatora (brass, reed, plucked/bowed string, organ, EP).

O Roland Gaia ne mogu nista reci jer nisam probao, ali komentari ljudi koji su probali su uglavnom negativni. Nord mi se nikada nije posebno svidjao (X puta sam probao NL2 i nikada me nije nesto posebno odusevio, a imao sam svojevremeno i Nord Modular).

Sto se Novation-a tice, znam da mi se tip kojem sam svojevremeno prodao Novation Nova zalio da mu "ne prolazi bas dobro" dok svira u nekakvom heavymetal (ili nesto slicno tome) bendu, sto moze nesto znaciti, ali i ne mora.

Alesis Micron mi se dosta svidja sto se tice zvuka i planiram si kupiti jednog - uopce mi ne treba, ali cisto za zafrkanciju i dovoljno je mali da se moze bez problema nositi naokolo.

No, ponavljam, ono sto ja radim je dijametralno suprotno tako da sve ovo uzmi s rezervom

Edit: Tek sada vidim da je to stari thread ...

Last edited by HrastProgrammer; 22-03-2011 at 08:12 AM.
HrastProgrammer is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2011, 02:00 PM   #6
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Bogami i ja sam se zbunio kad sam video odjednom da je ova tema aktivna

@aske: da, dobro si skontao

Te?ina programiranja nikada nije bila problem. ?tavi?e, osećaj da si svojim znanjem i iskustvom do?ao do nečega ?to ?eli? je barem kod mene jako bitan. Da ne spominjem koliko to znači u praksi. Da sam samo učitao razne "moogove, arpove, nordove" u sempler mnogo te?e bih naučio ?ta mi gde treba i kako to da dobijem.

?to se tiče VA zvukova... zavisi od pristupa. Tamo 2002. kada smo počinjali, da, mislim da niko nije ni razmi?ljao u tom pravcu, ali, opet, tada sam imao 16 godina

Poslu?aj Star One ili Ayreon, pa čak i Muse i videće? da postoji način da se VA mo?e koristiti i u agresivnijoj muzici. Uostalom, iako mi je prvobitna namena okrenuta ka rock/metal muzici ne znači da je tu kraj interesovanjima.

Quote:
A sto se tice moss borda to radi isto ko z1 samo jos bolje mada sve ima svoje prednosti.Jedino sto sa z1 imas fleksibilnije mogucnosti pri editovanju i to je sve zbog filtera i eg uradjenim na potenciometrima
Hoće? reći, ima? zasebne potenciometre za to? Po?to sam u medjurvemenu nabavio Karmu umesto Tritona, onda to nije problem, imam 8 potenciometara sa strane kojima mogu da dodelim bilo koju CC# funkciju.

@HrastProgammer:

Quote:
Zbog toga mi MOSS board za Karmu cini kao bolje rjesenje (ako uspijes nabaviti za normalne novce)
Ovo je na?alost danas neverovatno. Zbog svakojakih narodnjačkih Casio zujalica, u Srbiji se MOSS ne mo?e naći ispod 400? (a ko?tao je 300? dok se proizvodio) dok recimo EXB-Radias polovan ko?ta 200?! Znam ja da je to u su?tini kao da dodajem Z1 u Karmu, ali danas se mo?e naći sasvim pristojan VA synth sa svim kontrolerima, dirkama itd za te pare i to nov! Stvarno ?teta, ali dobro, nigde ne ?urim, naćiće se već ne?to.

Kako mi je u medjuvremenu fond oti?ao znatno preko 500? uzeo sam Waldorf Blofeld keyboard i Akai Miniak (iliti Alesis Micron mkII) i posle godina kori?ćenja raznoraznih workstationa, sve se odjednom otvorilo i postalo razumljivije. Jedini problem je ?to sam obe nabavio u isto vreme i često mi se desi da ne znam gde ću pre da stavim ruke

Quote:
Sto se Novation-a tice, znam da mi se tip kojem sam svojevremeno prodao Novation Nova zalio da mu "ne prolazi bas dobro"
Koliko sam ja upućen, Novation je vi?e namenjen za leadove i bassove i neke mek?e padove? Moguće da ga je koristio u nekoj drugoj nameni onda po?to sam koristio V-Station dok nisam nabavio ove klavijature i nisam primetio da izlazi lo?e za namenu koju ima, Čak me je njegova jednostavnost i privlačila. Mada opet, sve zavisi koliko je heavy taj heavy metal gde ti drugar svira

Trenutno se razmi?ljam da umesto zvučne kartice koju imam (Presonus Firebox) nabavim Novationov Xiosynth - kontaktirao sam ih i ka?u da se mono input mo?e zameniti u stereo pa bih mogao i druge klavijature da snimam preko nje.

Kako nemam potrebu za vi?ekanalnim snimanjem, jedino me brine da li će ta integrisana kartica raditi stabilno? Ima li neko iskustva sa takvim integrisanim sistemima?

Last edited by wladymeer; 27-03-2011 at 02:05 PM.
Old 28-03-2011, 07:25 AM   #7
HrastProgrammer
Member

HrastProgrammer's Avatar

Quote:
Originally Posted by wladymeer View Post
Hoće? reći, ima? zasebne potenciometre za to?
Da, na Z1 imas s lijeve strane 14 potenciometara za Filter 1/2, Filter EG (+ Filter Select button) i Amp EG. Nije puno, ali u kombinaciji s 5 potenciometara ispod LCD-a je sasvim zadovoljavajuce, iako detaljnije editiranje ne ide bez menu-a zbog kompleksnosti MOSS-a.

Quote:
Ovo je na?alost danas neverovatno. Zbog svakojakih narodnjačkih Casio zujalica, u Srbiji se MOSS ne mo?e naći ispod 400?
Da, cijene za MOSS board su otisle nebu pod oblake, cak do te mjere da se skoro mogao kupit kompletan Z1 za cijenu jednog boarda. Jedan od razloga za to je i ovo:

http://www.basaristudios.com/triton.html

Quote:
dok recimo EXB-Radias polovan ko?ta 200?!
Istina, ali nije direktno usporedivo jedno s drugim, osim ako te zanima iskljucivo VA engine, bez dodatnih PM modela.

Quote:
Kako mi je u medjuvremenu fond oti?ao znatno preko 500? uzeo sam Waldorf Blofeld keyboard i Akai Miniak
Mislim da se sada neko vrijeme vise ne moras zabrinjavat oko drugih VA synthova
HrastProgrammer is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2011, 12:20 AM   #8
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

vladimire... javi se na privatni, imam nesto sto ce te mozda zainteresovati
darkstar is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules