|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Banned
|
![]()
Pravim muziku u programu Reason i on pokazuje da mi pesma klipuje na nekim delovima, medjutim kada extract-ujem u audio file i ubacim u Adobe Audition program on ne pokazuje da igde klipuje.
Dakle kako da znam da li mi muzika probija ili ne? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Brijem da ti Reason UPOZORAVA na prejaki signal, makar ne mora da klipa, ali lijepo ti za pamti (zapi?i) gdje ti se pojavljuje crvena lampica, pa lijepo u Sound Forgeu (pusti Adobe) vidi na tom mjestu jel klipa ili ne ... s druge strane, ima? opciju u Forgeu da detektira clipovanje ...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Postije razlike kojih ne bi trebalo biti medju raznim softverima, a ja necu da zapocinjem staru DAW tucu oko toga koji je zaista referentan. Uglavnom sve iskompresovano na max iz Steinberg proizvoda i Wavelab-a klipuje u S.Fofge-u.... Nebitno. Radi u cemu radis.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
da, tu su riznovi metri bas smor ja isto nikako da ih skontam. najbolje da reason koristis preko rewirea u nekom drugom sequenceru i da u njemu gledas metre na mikseru
![]()
![]() |
#5 |
Banned
|
![]()
Hvala na odgovorima.
POkusacu u saund fordzu da vidim da li klipuje. Pa ako nista u rizonu cu da izmrljam da mi ne blica crvena lampcia, posto sam i do sada tako radio pa da ostanu sve pesme u jednoj jacini ako nista. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
MAO
|
![]()
šta te briga šta lampice kažu ako ti to ne čuješ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
|
![]()
Filozofsko je to pitanje Arthure. Kao i zasto hocemo da kupimo najbolje marke zvucnika?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
banned
|
![]()
Gotovo svaki softver drugacije prikazuje overe. Racunaj da je verovatno da Reason hvata svaki pojedinacni semp koji prelazi 0dbFS, a da Audition mozda hvata manje, recimo, svaka tri uzastopna sempla koja prelaze 0dbfs. To je otprilike neki standard. Secam se da se na RME softveru moglo podesiti kada se pobudjuje clip. Mada racunaj da je kliping u signalu ionako nebitan sve dok se ne radi mixdown na 16 bita.
![]() |
#9 |
Superoperater
|
![]()
To sve ima veze sa 32bitnim signalom unutar DAWa. Vecina sekvencera radi sa 32bit signalom interno (neki cak sa 64bit - Sonar npr) Metri se trude da pokazu kakav ce signal biti kada se eksportuje u 16 bita. Dinamika prikazana sa 32bita, mnogo je veca od one prikazane sa "samo" 16. Maksimalna vrednost 32bit signala 2147483647 je, dok je 65535 max vrednost 16 bitnog. Pa vi sad vidite
![]() Npr. ako se javi klip na signalu u vumetru, a klip se ne cuje unutar programa - vrlo je moguce, stavise sigurno da ce se pojaviti prilikom eksporta u 16 bita, a ako se to desava na master busu, bez limitera i slicnog, ishod je klipovan export, dok u slusanju u samom programu niste culi nista. Ne znam mnogo o ovome, ovo je tema koju tek planiram da "sazvakavam", ali otprilike - to bi trebalo da je to. Otud i silne razlike u onome sto se slusa u programu i u onome sto se cuje nakon eksporta u 44100kHz - 16bita... Slozena tema...zaista. Jednom sam naisao na neko stivo o ovome - recimo fejderi rade tako sto ustvari im je maksimalna vrednost 1 (+6 dB na skali). Mnoze 32bit signal tom vrednoscu i dobijenu vrednost salju dalje u sabirnicu. Na kraju se dobijeni 32bit master mnozi master fejderom koji u polozaju 0dB ustvari ima neku vrednost manju od 1, tako da kad se izrenderuje u 16 bita, dobije 0dBFS u 16 bita... Konverzija sa 32bita na 16 se otprilike vrsi tako u DAW programima. Primecuje se headroom od +6 dB u mnogim sekvencerima ? To je zbog te razlike u dinamici... Negde sam zagubio taj tekst, ali naci cu ga. ------------------------- Forge i slicni programi detektuju klip kad god je aktiviran najvisi bit signala. To ne mora da znaci obavezno klip, mozda je vrh sinusoide samo dodirnuo max vrednost. E sad, ako to traje, sto kaze kejkz, par semplova, forge ce ga prijaviti kao klip, dok mozda npr. Wavelab prijavljuje svako dodirivanje max vrednosti signala makar i od 1 sempla. Neko pravilo je da se uvek ide bar -0.1 dBFS tako da nigde ne bi smeo da se vidi klip.
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 30-12-2010 at 04:18 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Ali, bitno je ?to i Arthur ka?e ....
... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Klipovanje??? | dooksy | Audio Produkcija - Tehnike | 13 | 22-03-2010 07:04 PM |