![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
pozdrav,ja sam pocetnik u produkciji i kao vecina pocetnika vjerujem,udario sam u jedan veliki zid kad sam se susreo sa masteringom.Vidim ima dosta tema o masteringu i dosta stvari teoretski objasnjeno(prelistat cu sve cim uhvatim vremena),ali nigdje nisam naso da ima nekakva rezencija koje vst korsitit za razne tehnike tipa compresija,filteri,delay,reverb i opcenito koje bi vst preporucili za mixdown/mastering??
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Kako si napisao ono 'početnik', onda TRacks 1,2,ili 3, odn. Magix Audio Cleaning Lab 11-e, odjeljak 'mastering'.
Kad to žvakneš, odnak dalje. Last edited by alfom; 08-03-2009 at 07:33 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Yamaha Final Master, PSP Xenon i Pearl phaser pedala
![]() ja sam jos pocetnickiji pocetnik pa mi ovo radi extra, ali uvek je bolje platiti mastering nekome ko tacno zna sta radi
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
meni trenutno uglavnom sve zavrsavaju Eiosis plugovi, K-Stereo, Algorithmix red blue & orange i MD3
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Ako moze preporuka iz iskustva za kompresor i Eq(izgleda da je to najvaznije),a dobio sam informaciju da je izotope ozone dobar za mastering,jel to drzi vodu?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Pozdrav.
kad otvori? pluginove u cubaseu iliti nuendu pod dynamics naći će? magneto. stavi? njega i postavka je sledeća.characteristics stavi do kraja,drive smanji na 4.0 a input pojaćaj na 4.0.tape speed okreni udesno na 30.0 ,a HF adjust pomeraj prema ?elji na desno ne mnogo ćuće? i sam.Sledeći efekat koji stavlja? u red inserta na output chanel je ultrafunk compresor i bira? preset vintage-dbx156. ?to se tiće izotop ozona ako njega koristi? u preset manageru stavi? opciju Cd master with Exciter and Widener . onda ukljući? loudness maximizer margin stavi? do kraja a threshold pomera? sve dok ne vidi? pikove .podrazumeva se da ih nema?.Ta sprava napuca snimak i sve je ogromno kad slu?a? dok onaj preset sa poćetka priće ima vintage sound. eto to je samo promil nekog posta .probaj pa reci. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Jel' ovo isto postavljanje kad pjeva Rajko Dujmić uz pratnju "Orkestra za svadbe i sahrane", i kada pjeva Lepa Lukić uz pratnju Gudačkog kvarteta ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
U masteringu koristis samo ono sto moras,dakle ako nemoras da koristis kompresor ne koristis ga,izjave stavi ovo na ovoliko baci u vodu i da muzika treba da ima peakove!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Psiho
|
![]() Quote:
Mastering bi trebao (između ostalog): 1 - korigirati neke propuste nastale u mixu. 2 - prilagoditi mix nekakvom "optimalnom" omjeru glasnoće, tako da kad npr. promjeni? CD u playeru ne dolazi do pretjerane razlike u glasnoćama između dva CD-a. Uzme? li u obzir te dvije, recimo osnovne funkcije masteringa, postaje jasno da: 1 - ako u mixu nisi uspio rje?iti sve probleme, sve su ?anse da će? masteringom napravit jo? veće sranje. Da si znao rje?it problem, rje?io bi ga u mixu. S te strane, radit mastering vlastitih track-ova je apsolutno besmisleno... zar ne? 2 - ako ikad izda? svoju muziku, izdavačka kuća će rje?iti problem "ujednačenosti" volumena onako kako oni smatraju da to treba učiniti, pa opet nema smisla da sam sebi radi? mastering. I za kraj, tajna nie u tome koi plug-in je dobar za mastering, a posebno ne u tome koi preset je dobar. Tajna je u tome da prvo zna? ?TO treba napraviti, a da si znao... napravio bi to u mixu. Dakle najbolji mastering je onaj kad mastering nie potreban (barem ne kao "korektivna kozmetika" ), a ako se već radi, najbolje je da ga radi netko tko nie bio uključen u proces mixanja, i tko stvar čuje po prvi put. Moj iskreni savjet ti je da se ne opterećuje? masteringom, nego radije svu pa?nju posveti mixu, a mastering prepusti nekom drugome, jer vrijeme koje utro?i? na mastering vlastitih stvari je velikum dijelom bačeno u vjetar.
![]() |
![]() |
#10 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Koja je svrha masteringa ako ga radi isti čovek koji je miksao materijal? I još u istoj sobi, slušajući isti par zvučnika koje je slušao tokom miksa? Koca se super našalio, samo me strah da će se neko ozbiljno navući ![]() @Slumdog: 1. Poslušaj InsaneEyes-a. 2. Ako ga ne poslušaš znači da ne možeš (ili te je strah) da platiš. 3. Ako ne možeš (ili te je strah) da platiš znači da baš i ne veruješ da je muzika koju miksaš isplativa. U tom slučaju mastering je nevažan. Pozdrav P.S. (edit) Eto, SHIVA me je pretekao
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 08-03-2009 at 03:42 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Mastering Q | karingalo | Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken | 4 | 02-04-2009 03:56 PM |
Mastering | Eyes | Audio Produkcija - Tehnike | 17 | 28-08-2007 01:47 AM |
mastering | nunuk_t2L | Produkcija Elektronske Muzike | 3 | 10-08-2007 10:59 AM |
Mastering | radsoul | Audio Produkcija - Tehnike | 2 | 27-03-2007 08:43 PM |
Mastering | Rhino | Zoran Vračević - Vrač | 11 | 30-07-2006 04:59 PM |