Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-08-2010, 10:49 PM   #1
Eddie
Junior Member

Default Opet neki pocetnik trazi pomoc :)

Novi sam na ovom forumu, i prije svega bih zahvalio svima koji pomognu. Stvari stoje ovako, bavim se rap muzikom malo manje od 2 godine, i odlucio sam da kupim sebi neku osnovnu opremu. Treba mi pomoc pri izboru opreme ( sta mi treba, i koje proizvodjacje preporucujete) a da ne prodjem puno skupo... Ne mislim sad da dam 100KM ilitiga 50? ali eto spreman sam izletiti 500tinjak ? za to, mozda i vise...

Hvala unaprijed.
Eddie is offline   Reply With Quote
Old 20-08-2010, 11:41 PM   #2
tomycrosound
Member

Default Re: Opet neki pocetnik trazi pomoc :)

s obzirom da si početnik i radi? rap, ovisno o tome da li će? KUPOVATI daw il ne, tvoja stvar, uz njega kao prvo treba ti nekakva zvučna karta i dobar mic. Ja bi ti toplo preporučio da tih 500eur potro?i? samo na to dvoje (ako ne i vi?e). A sad, koji mic, koji preamp, zvučna ova il ona...to je stvar osobnog odabira.
tomycrosound is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2010, 02:31 AM   #3
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

da li se nameravaš baviti time profesionalno ili samo kao hobi? Imaš li već nešto od tehnike=
pročitaj malko okolo po forumu šta je već pisano o sistemima rada, biće ti puno toga jasnije. Samo strpljivo, temu po temu, o kartama, mikrofonima, zvučniciima i ostalom.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2010, 08:27 AM   #4
Eddie
Junior Member

@tomycrosound : A tako sam nekako i planirao, dati najvise para za mikrofon i zvucnu, jer mi je to dvoje najvaznije. A kupit cu sebi jos neke monitore, zbog produkcije, da mogu izvuci maximum kvaliteta.
@arthur : Nemam nista od toga, krecem od nule, a evo pregledao sam par postova po forumu, hvala na prijedlogu.
Old 21-08-2010, 10:06 AM   #5
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eddie View Post
@tomycrosound : A tako sam nekako i planirao, dati najvise para za mikrofon i zvucnu, jer mi je to dvoje najvaznije. A kupit cu sebi jos neke monitore, zbog produkcije, da mogu izvuci maximum kvaliteta.
@arthur : Nemam nista od toga, krecem od nule, a evo pregledao sam par postova po forumu, hvala na prijedlogu.
Za te novce mo?e? da kupi? solidnu karticu (za kučne uslove) i pristojan mic (isto tako za kučne uslove), a to ti je daleko od profi, ali za početak je ok ... a da će? jo? kupiti i solidne monitore , te?ko!!! Samo Adam A7 u Zgb-u za ke? dođe oko 5500 kn (dva komada), mo?da rađe da prvobitno investira? u VERY SOLID slu?ke (ja imam Sennheizer HD 280 pro, cca. 1100 kn, makar će se sada obru?iti na mene jer se na "slu?ke ne radi posao", ali vjeruj mi, po?to nema? ni akustičko sređenu prostoriju, mo?da su slu?ke tvoj pravi izbor), a za DAW (program u kojem će? snimati) ti preporučam "try before U buy" verzije ... pozz

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2010, 12:06 PM   #6
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Potpuno se slazem da je ,ako je vec budzet ogranicen, bolje uzeti neke pristojne slusalice tipa AKG K240, AudioTehnica M50,Beyerdynamic DT770 nego kupiti neko smece od monitora...

U osnovi predlazem da pogledas dobro po forumu,iscitas teme, i prosudis sta bi tebi odgovaralo. Isto tako, razmisljaj i o narednim koracima,kako bi oprema koju sada eventualno nabavis, imala i kasnije smisao i namenu. Dakle dobre sluske ce uvek biti dobre (podrazumeva se da se oprema cuva) i uvek ce trebati u studiju, itd... Savetujem da odes po radnjama i nabavis kataloge, neverovatno je kako odlazak u wc moze da upotpuni naobrazbu...

Cheers...!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2010, 04:50 PM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Potpuno se slazem da je ,ako je vec budzet ogranicen, bolje uzeti neke pristojne slusalice tipa AKG K240, AudioTehnica M50,Beyerdynamic DT770 nego kupiti neko smece od monitora...
Boki, uz svo poštovanje, jbg... koliko sati dnevno TI koristiš slušalice? Ne bih nikome kome je uopšte stalo do ušiju preporučio da koristi sluške duže od 2 sata na dan (ne bih ni toliko, ali ajde da rastegnem)

Čovek i sam kaže da je početnik, znači provešće silno vreme eksperimentišući, čačkajući... ako mu je iskreno stalo do učenja. To mu dođe bar jedno 4-5(6) čuki dnevno Poludeće (doduše neosetno).

Al, nema veze, moj predlog za trošenje 500€ je (cene su sa Artistovog sajta):

MIC: Shure SM57
http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?art=3663
120€

AUDIO INTERFACE: M-Audio Fast Track MKII
http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?art=6401
103€

ZVUČNICI: Alesis M1 MK2
http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?art=4349
277€

I jbg još par desetina evra za mikrofonski kabl i stalak...

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 21-08-2010 at 04:58 PM. Reason: Ludilo
awacs is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2010, 06:09 PM   #8
Eddie
Junior Member

Hvala svima na odgovorima i preporukama. To za slusalice mi je jos par ljudi reklo da bi bio dobar potez, a ionako ne vadim mp3 iz usiju, tako da mi je vise navika.

@awacs: tu sam zvucnu bas gledao, privukla mi ja paznju prije, po nekim stranim forumima kazu da je kvalitetna a pristupacna. A to ostalo moram jos provjeriti, posto sam iz Sarajeva, pa da uporedim sa ovim BIH fukarskim artist site-om

Hvala puno svima
Old 21-08-2010, 06:12 PM   #9
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Ja imao alesise m1 mkII i iako nisu neki monitori bio je to definitvno pomak od dobrih slusalica...
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2010, 09:29 PM   #10
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by Maiv View Post
Ja imao alesise m1 mkII i iako nisu neki monitori bio je to definitvno pomak od dobrih slusalica...
Slozio bih se 100%... Slushalice pekomerno stvaraju ono zuto u ushima (smoki hehe) i posle par dana ces poludeti, zilion %... chak je Alesis M1AMK2 bolje solucija, i to daleko... Slushalice se koriste u "pr*dukciji", i to samo kad radis edit, chisto da chujes sta si propustio... Nedavno se uverih u to Posluze i za druge stvari.... Al ne ochekuj da ces zvuk dobiti bez monitora... Dobre studijske slusalice su jedan od luksuza u home studiiama... I njih kupujes tek kad uzmes pristojni zvuchni interfejs, monitore tj. zvuchne kutije, brutalan komp itd... Ovo je aksiom
silicon science is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules