Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Promocija radova

Promocija radova Marketing u muzici...... pricajte o tome koji je najbolji nacin da promovisete svoj rad? Na ovo mesto saljite vase radove, komentare.....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-10-2009, 08:56 PM   #1
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

Default Remix kultura u nas ?

Va?a razmi?ljanja na tu temu...
za?to remiksi nisu za?iveli na na?im prostorima?...znam dosta likova (uključujući i moju malenkost) koji su već bili anga?ovani da remiksuju pesme...evo najnoviji primer je Sevdah baby-jev remiks "Kokete" koji trenutno trese densflorove u svim mainstrim kafićima i klubovima u Novom Sadu a bogami vrte ga i neki underground DJ-i....urađen na nivou čistog entuzijazma (niko čovu nije anga?ovao da to radi niti mu je plaćeno) a opet popularnost ove pesme tj. remiksa je neviđena...po meni bi samo na osnovu ovog rmx-a Srđan mogao da ubode par gigova,da ne preterujem sa nekim comeback-om..
Mislite li da popularni likovi na sceni nisu svesni snage dobrog remiksa ili ih jednostavno zabole za to..
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2009, 09:49 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Remix kultura u nas ?

Quote:
Originally Posted by DADDY Z View Post
Vaša razmišljanja na tu temu...
zašto remiksi nisu zaživeli na našim prostorima?...znam dosta likova (uključujući i moju malenkost) koji su već bili angažovani da remiksuju pesme...evo najnoviji primer je Sevdah baby-jev remiks "Kokete" koji trenutno trese densflorove u svim mainstrim kafićima i klubovima u Novom Sadu a bogami vrte ga i neki underground DJ-i....urađen na nivou čistog entuzijazma (niko čovu nije angažovao da to radi niti mu je plaćeno) a opet popularnost ove pesme tj. remiksa je neviđena...po meni bi samo na osnovu ovog rmx-a Srđan mogao da ubode par gigova,da ne preterujem sa nekim comeback-om..
Mislite li da popularni likovi na sceni nisu svesni snage dobrog remiksa ili ih jednostavno zabole za to..
ajde da pocnemo...lepa tema.

Prvo - kod nas je club kultura tek zazivela u zadnji par godina. Mislim, scena kao DJ-evi, velike zurke itd.
Na takvim mestima se vrte remiksi itd...

Drugi faktor je to sto se kod nas nikada nisu prodavali singlovi - a remix je "vezan" za singl (vinil, CD, itd..) jedno vreme su ovde izdavali singlove i sa po 6-8 remiksa !!!

e sad - i ovde se malte ne svelo sve na entuzijazam ! Pare su male, ima 100.000 remiksera koji se otimaju za mrvice i rok trajanja pesme / remiksa je svega par nedelja...
Ovde su disko kuce skapirale da remiks ne doprinosi puno originalnoj pesmi, a pogotovo ako se uzme u prilog da su jedno vreme top face naplacivale oko ?10.000 po remiksu...pa ako ima 2-3 onda je to puno para i nemoze nikada da se isplati od prodaje singla a kamoli zaradi nesto !!!

A da se uradi sve dobro - treba vremena.

A Srdjan...he he..vidjam ga ovde u Londonu - totalno je batalio muziku!!!!
(iako je dugo svirao i obisao svet sa Sisters of Mercy..!!)

Last edited by DaBear; 07-10-2009 at 09:55 PM.
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2009, 10:28 PM   #3
Flamez
Member

Flamez's Avatar

jao, covece, daj molim te link! meni je ta stvar jedna od najmodernijih, disko pop fanki stvari ikad uradjenih na ovim prostorima! link, plsss!
Flamez is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2009, 10:50 PM   #4
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

ja bi da prozovem nebojsu ili peruna da kazu nesto na ovu temu ... mislim da ce oni biti kompetentni na odgovoru posto su radili podosta club remixa ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2009, 10:50 PM   #5
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

Quote:
jao, covece, daj molim te link! meni je ta stvar jedna od najmodernijih, disko pop fanki stvari ikad uradjenih na ovim prostorima! link, plsss!
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=29795

Last edited by DADDY Z; 07-10-2009 at 10:52 PM.
Old 08-10-2009, 02:18 AM   #6
Flamez
Member

Flamez's Avatar

^ e, pa, jebi ga... mislio sam da se vise potrudio. samo je zalepio horny club souds preko stvarcice i to je to... ponadao sam se da je u potpunosti rearanzirao i reproducirao stvar. ta stvar zasluzuje o.p.a.s.a.n. rmx. ovo me podseca na katy perry i ostale. jes da je napucan zvuk i sve, al sa umetnicke strane je, ipak, malo siromasno. evo, postavicu za koji dan rmx 'sexy back'. cisto da dam i prezentaciju ovog o cemu pricam. nisam izmisljao toplu vodu, ali sam stvar obukao u daleko moderniju produkciju od one koju je obukla kad je izasla u svet i, sve to, iste godine znaci, kompletno novo ruho.

tako se rade rmxs. ali, opet, ovo je pop, prebacen u club... sta znam. ipak mislim da je moglo MNOGO bolje.
Flamez is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2009, 06:30 AM   #7
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

ok,ali ajde da ovde ne polemišemo kakvi su čiji remiksi,nego generalna priča o svemu...
Old 08-10-2009, 07:25 AM   #8
djape
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Flamez View Post
^ e, pa, jebi ga... mislio sam da se vise potrudio. samo je zalepio horny club souds preko stvarcice i to je to... ponadao sam se da je u potpunosti rearanzirao i reproducirao stvar. ta stvar zasluzuje o.p.a.s.a.n. rmx. ovo me podseca na katy perry i ostale. jes da je napucan zvuk i sve, al sa umetnicke strane je, ipak, malo siromasno. evo, postavicu za koji dan rmx 'sexy back'. cisto da dam i prezentaciju ovog o cemu pricam. nisam izmisljao toplu vodu, ali sam stvar obukao u daleko moderniju produkciju od one koju je obukla kad je izasla u svet i, sve to, iste godine znaci, kompletno novo ruho.

tako se rade rmxs. ali, opet, ovo je pop, prebacen u club... sta znam. ipak mislim da je moglo MNOGO bolje.

care, kako misliš da je moglo mnogo bolje kad je čovek to radio od originalne stvari pošto za 99% traka koje su izašle za pgp nisu sačuvani snimci po kanalima? dakle, kad bi se imao suv vokal moglo bi da se uradi ludilo mozga, ovako nije moglo mnogo da se odstupi od originala jer su stalno prisutni originalni akordi. siguran sam da bi, da su mu na raspoloženju bili gradivni elementi originala, čovek uradio verovatno podjednako hitičan ali "različitiji od originala" rmx, ali to je nebitno - moja poenta je da je ovaj stav "moglo je mnogo bolje" kritizerski, paušalan i, u najmanju ruku, cepidlačenje. uostalom niko ovde ne tvrdi da je ovaj rmx "poslednja reč" što se tiče remixovanja ali, ako ništa drugo, rmx je u zanatskom smislu, u odnosu na raspoloživi materijal, urađen vrhunski.

edit: izvini z morao sam da odgovorim na flamezov komentar, ali neću da gušim načelnu priču

ako pričamo načelnu priču zašto nema kulture rmxovanja kod nas mislim da je ova priča o formatima koju je naveo da bear jedan element čitave stvari kao i, naravno, nepostojanje muzičke industrije na način na koji ona postoji u nekim razvijenim zemljama. prosto nije ni u jednom trenutku postojala institucionalna motivacija za remixovanje. međutim, kada pričam o remixovanju kao o umetničkom činu za koji je nebitno postojanje motivacije u vidu određenog formata ili uređene industrije koja ima svoje potrebe, onda mislim da je problem što naši dji - od kojih se, prirodno, očekuje da se bave time - uglavnom do u poslednjih 4-5 godina nisu bili ni tehnički obučeni a čini mi se ni muzički kreativni da bi radili rmxe. što se tiče ljudi koji nemaju dj iskustvo, ako pričamo o klupskim rmxima, njima uglavnom fali osećaj za to šta radi u klubu i kako da određenu traku prilagode klupskim uslovima. i, uz to, ako pričamo o rmxovanju domaće muzike, posebno ove starije, problem predstavlja i to što sam napomenuo u vezi s koketom, što u pgpu mnoge numere od pre 90ih nisu sačuvane po kanalima a i one koje jesu su, koliko mi je poznato, izgubljene tokom 90ih jer su sjebali ili presnimavali te stare trake, štajaznam šta su radili... doduše, relativno je mali broj numera stare domaće muzike koja se da remixovati u nekom elektronskom klupskom plesnom tripu a i ta muzika je uglavnom bila na jugotonu tako da mi se čini da svi ti razlozi imaju veze sa nerazvijenošću remixa kod nas...

ali stoji da su rmxi, posebno hit pesama, super prilika za promociju dja i da bi dji trebalo da se bave time nezavisno od toga da li im je rmx zvanično naručen i plaćen unapred od strane izdavača. očekujem toga sve više i više jer je danas ovde mnogo više dja, konkurencija je veća, a rmx za mnoge koji znaju produkcijski i fazonski da odrade klupsku stvar dođe kao jedna od retkih opcija da se relativno lako uradi hit.

Last edited by djape; 08-10-2009 at 10:35 AM.
djape is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2009, 08:32 AM   #9
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

zoki ovo je super pitanje... mislim da je funkcija remixa vezana za promociju pjesme (najavnog singla) a sa druge strane uglavnom dance/club varijanta za djuskanje (utvrdjivanje gradiva).
svaka ali svaka r`n`b/hiphop stvarka je dobila svoj electro/dance remix i mozemo ih cuti po ovim standardnim klubovima (strana muzika do 12, od 12 do 1 domaca pop/zabavna, a od 1 narodnjaci), dok ih opet rjedje ima po clubovima koji uglavnom furaju strani club sound.

elem posto je kod nas uglavnom prva varijanta klubova u kojima se pusta domaca muzika, tu mislim da nema mjesta za remix-e jer su ti ljudi navikli na "sharanje". te samim tim originalne verzije pjesama.
primjer: malo rumba, malo sa sa, malo hiphop, malo dvojka, malo dance... znaci ludilo ritmova i tu uglavnom pjesme prolaze kakve jesu. izdvojio bih molitvu jer jebi ga prespora je (to je jedini rmx koji sam upratio da je isao...)

vjerujem da ce kada malo presusi narodnjak ili kada se balkansko trziste ujedini (jer je stvarno vrijeme) i kada malo moderniji pravci dublje zagaze u ozbiljniju lovu tada ce se napraviti podloga te mislim da ce tad sasvim regularno biti da artisti/kuce izdvoje pare i za rmx...

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2009, 10:33 AM   #10
djape
Junior Member

uz ovo ?to sam napisao da dodam i da su na?i dj uglavnom, barem ?to ja znam, lo?i cratediggeri i uglavnom su vezuju za muzički ?anr koji vrte. lo?e je reći "fah idioti" ali, evo da to predstavim slikovito - siguran sam da recimo jedno 50% house i techno dja veruje da je "floyd" jedina domaća numera koja se da remixovati. (no disrespect za one koji su radili rmx te stvari)

i da, nadam se da je jasno za?to prvenstveno pričam o remixovanju domaće muzike - remixovanje strane muzike za većinu domaćih dja je tek u poslednjih par godina eventualni izvor zarade. ?to se tiče remixa kao rada koji promovi?e dja, remixi stranih pesama slabo znače domaćem dju.
djape is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules