Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-09-2009, 08:06 PM   #1
R A V E N
Junior Member

R A V E N's Avatar

Default Moja tema

Otvorio sam ovu jedinstvenu temu za moja pitanja.

1. Koristim slijedeći VST synth koji je došao bez dokumentacije. Imam donekle pojma šta znači većina parametara, no međutim neki su mi potpuno nejasni.

Šta predstavlja transpose, zatim pw, pitchbend, zatim dva polja sa vrijednostima 1 i dva potenciometra pod imenom off? Dobro, ne očekujm da sad neko ovo odmah sve zna u detalje, ali barem nešto? Stavio sam samo dio GUI-a.

Koliko sam zaključio do sada, transpose povisi zvuk, pw je nešto kao polifonija.

Last edited by R A V E N; 20-09-2009 at 08:36 PM.
R A V E N is offline   Reply With Quote
Old 20-09-2009, 08:41 PM   #2
milos
Pro Member

milos's Avatar

Default Re: Moja tema

Quote:
Originally Posted by R A V E N View Post
Otvorio sam ovu jedinstvenu temu za moja pitanja.

1. Koristim slijedeći VST synth koji je do?ao bez dokumentacije. Imam donekle pojma ?ta znači većina parametara, no međutim neki su mi potpuno nejasni.

Slika

?ta predstavlja Transpose, zatim Pw, Pitchbend u polju potpuno lijevo?
Kad probas da promenis vrednost u polju za transpose recimo za OSC1 sa
-12 kao sto je na slici na recimo 0 , da li cujes da taj oscilator sada svira za celu oktavu vise?
Ovde imas koristan info o osnovama sinteze:
http://www.geocities.com/SunsetStrip...8/2ansynth.htm

Last edited by milos; 20-09-2009 at 09:57 PM. Reason: Brisao sam neke vulgarnosti ...
milos is offline   Reply With Quote
Old 20-09-2009, 09:01 PM   #3
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by R A V E N View Post
Šta predstavlja transpose, zatim pw, pitchbend, zatim dva polja sa vrijednostima 1 i dva potenciometra pod imenom off? Dobro, ne očekujm da sad neko ovo odmah sve zna u detalje, ali barem nešto? Stavio sam samo dio GUI-a.

Koliko sam zaključio do sada, transpose povisi zvuk, pw je nešto kao polifonija.
transpose - menjanje tonaliteta
pw - pulse width - sirina pulsa, tj. vremenski interval izmedju njegove pocetne i krajnje ivice
pitch bend - vrednost za menjanje tonaliteta, ali preko pitch wheel-a na klavijaturi

to je kolega kejkz bolje objasnio ovde

klikni desnim dugmetom na off, pa ce ti se otvoriti meni za vrednost na koju lfo utice
lesha is offline   Reply With Quote
Old 20-09-2009, 09:38 PM   #4
R A V E N
Junior Member

R A V E N's Avatar

Hvala. Zaboravih da postoje ti tekstovi na Rumskom. A i pravo čudo je kako se korisne informacije mogu naći na tim amaterskim stranicama. Googlao sam VST synth tutorial i dobio sam neke komercijalne stranice sa površnim tekstovima koji se ionako gube u hrpi reklama i linkova.
Old 20-09-2009, 09:59 PM   #5
milos
Pro Member

milos's Avatar

Ako zelis da naucis o sintezi malo u praksi i kroz primere - nabavi sebi Wayoutware Timewarp 2600 i prodji patchman tutorijal .
Korak po korak ce ti sve biti objasnjeno ( pravi Arp 2600 se svojevremeno koristio i kao nastavnicko sredstvo za ucenje o sintezi zvuka )
milos is offline   Reply With Quote
Old 20-09-2009, 10:38 PM   #6
kejkz
banned

Ima dosta dobrih tekstova o sintezi zvuka. Taj koji sam ja napisao je ba? početnički, i pokriva samo razja?njenje pojmova, ali ne ulazi u detalje oko toga kako se koji zvuk mo?e programirati i kako se br?e i lak?e dolazi do rezultata, kao i neke "napredne" tehnike. Imao sam ideju da se serija pretvori u ne?to ozbiljnije, ali nije bilo dovoljne zainteresovanosti, te sam od toga odustao.

Sound on Sound magazin je imao odličnu seriju Synth Secrets, tako da je obavezno nađi na njihovom sajtu, odatle mo?e? dosta toga naučiti. Knjiga Programming Analogue synths od Howarda Scarr-a je takođe dobra referenca, iako se odnosi pre svega na Virus syntheve. A ako ti je cilja programiranje i "pravljenje" modularnih sintisajzera, onda je knjiga James-a J. Clarka Advanced Programming Techniques for Modular Synthesizers koju mo?e? naći na Nord sajtu pravi vodič. Ima jo? mnogo literature koja se bavi tematikom. Ja čak ovde kod sebe imam primerak knjige How to Make Noise od Simona Cann-a koja kroz soft synth primere podučava o sintezi i tehnikama, i prilično je dobra za početnike. Postoji i njena besplatna verzija na http://noisesculpture.com/htman.html
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 21-09-2009, 10:55 PM   #7
AlmaNach
Junior Member

AlmaNach's Avatar

Nadam se da autor threada nece zameriti ali zeleo bih da postavim jedno pitanje. Nema veze sa sintezom, ali ima dosta sa vst instrumentima i efektima. Naime primetio sam kod mnogih njih pod opcijama najvise za delay i arp vrednosti za speed, clock, sync (u zavisnosti od instrumenta ili efekta razlicite nazive nose) npr. 1/8, 1/16, 1/32 itd. Manje vise kapiram ovo ali me zbunjuje kad se javi isto to samo ima dodatak T ili D (1/8 D, 1/16 D, 1/16 T i slicno)
Sta taj sufiks znaci i gde ima primenu. Izvinjavam se na neupucenosti ako je noob pitanje
AlmaNach is offline   Reply With Quote
Old 22-09-2009, 08:50 AM   #8
kejkz
banned

T iza oznake znaci da ce se sinhronizovati sa tripletima, to znaci da se tri note sviraju u prostoru predvidjenom za dve, a D je skracenica za dotted, znaci da se njeno trajanje povecava za jos polovinu osnovnog trajanja.

Sledeci put slobodno otvori novu temu, iako posredno ovo moze imati veze sa tredom.
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 22-09-2009, 08:58 AM   #9
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Quote:
Originally Posted by AlmaNach View Post
Nadam se da autor threada nece zameriti ali zeleo bih da postavim jedno pitanje. Nema veze sa sintezom, ali ima dosta sa vst instrumentima i efektima. Naime primetio sam kod mnogih njih pod opcijama najvise za delay i arp vrednosti za speed, clock, sync (u zavisnosti od instrumenta ili efekta razlicite nazive nose) npr. 1/8, 1/16, 1/32 itd. Manje vise kapiram ovo ali me zbunjuje kad se javi isto to samo ima dodatak T ili D (1/8 D, 1/16 D, 1/16 T i slicno)
Sta taj sufiks znaci i gde ima primenu. Izvinjavam se na neupucenosti ako je noob pitanje
To su oznake za triolu...
1/8 - 2 note po dobi, 1/8T- 3 note po dobi , 1/16- 4 note po dobi...
Malo poslusaj pa ces shvatit razliku.
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2009, 06:52 PM   #10
R A V E N
Junior Member

R A V E N's Avatar

Jesam li ja jedini kojem se čini da je gornji forumaš zapravo spam bot?

Što se tiče teme, zadržaću se za sada na Geocities linku i ovom tutorijalu na Rumskom. Ostaću i u domenu freeware VST-a, mislim da se može nešto solidno dobiti iz njih (koncentrirao sam se na GalactiX). Nisam još tolikog kapaciteta za komercijalne, ako ikada budem.

Last edited by R A V E N; 23-09-2009 at 06:55 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules