|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Meni se ovo cini zanimljiva tema.
Zanima me kako predstavljate svoje pjesme ako ste kompozitori i treba nekom iste da ponudite?Zanr je nebitan. 1.klavir/gitara+glas, 2.osnovni aranzman(klavir/gitara,bas,bubanj), 3.skica aranzmana(ako je u pitanju ritmicniji ili zanrovski odredjeniji stil - r`n`b na primjer) 4.puni aranzman Takodje me zanima kako produkcijski tretirate demo. Znam da je danas trend da sve bude sto je potpunije moguce i produkcijski sto savrsenije vec u startu ali zanimaju me vasa iskustva...
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Ja u principu uvijek nudim pjesmu gotovu u cjelosti.
No, nedavno je ne?to bilo hitno, a kako sam u stisci s vremenom, poslala sam demo klavir/glas, čisto da okvirno znaju gdje idem i to je bilo dovoljno, no sad čekaju konačnu verziju. Rade samo mastering, znači sve do te točke je moj posao. No, pjesma ostaje moja kao i sva prava, radi se samo o kori?tenju za Tv serije/filmove. Kada se sklada za drugog izvođača, zaista je dovoljno samo okvirnu skicu poslati... posebno ako se radi o na?em tr?i?tu, ali čak i vani je to ok. Ako promovira? sebe kao autora/izvođača, tada se očekuje gotov produkt, ?to bolji sa ?to vi?e aspekata. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Ja licno volim da mi ljudi donesu sto jednostavniji snimak vokala i nekog instrumenta, po mogucnosti "na prvu", da bih osetio emociju i atmosferu. Drugo me ne zanima, jer da znaju da urade i drugo kako treba, ne bi bili kod mene, a to moze samo da me smetne sa necega sto bi mi se javilo kao ideja da slusam samo klavir i glas (ili gitaru i glas)
![]() |
#5 |
moderator
|
![]()
Kako godine odmicu kvalitet zvuka je sve napredniji,sa tim se i donja granica kvaliteta i te kako pomera.Kvalitetna produkcija pre svega zahteva dobru opremu,tako da,nemas pare,nemas opremu - ne mozes da se bavis muzikom makar bio i najbolji na svetu,ne shvate te ozbiljno ako nisi 'spakovao' dovoljno kvalitetan zvuk,i kraj.Na moju veliku zalost,tako je...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
sve zavisi zasta se radi demo i o kakvoj muzici pricamo! Iz mog skromnog iskustva, prilozio bi sledece: Ako nudite pesmu pevacu/pevacici za album , onda mnogo pomaze ako zvuci maltene kao gotov snimak. ALI, ukoliko kompozitor nije vest sa produkcijom , onda su dovoljni bazicni akordi, ritam i melodija sa pevanjem i tekst! Dobra catchy pesma se cuje i sa dva instrumenta. Ako nosite pesmu u disko kucu, kod izdavaca - treba da bude gotov snimak. I njima je lakse da donesu odluku, jer ne mora da se smaraju oko troskova studija, snimanja itd... Kod raznih muzika - razni uslovi. RnB / Hip Hop, na pr.. -zna se da u Americi tu muziku najvise rade siromasni slojevi. i sve se radi sa minimalnom opremom. MPC, jedna dve klavijature, lap top ProTools LE u 99% slucajeva. Znaci , izdatak nije veliki. Ima ih cak koji su napravili velike hitove sa Fruity Loops na PC-ju !! Bitna je ideja..nedostatk opreme i produkcije daje taj losi / prljavi zvuk!! EEVA - GRESIS U SVOJOJ IZJAVI!! Kad je rec o TV muzici i reklamama - sve do sad sto sam radio , "trebalo im je juce" i moralo je da bude "broadcast quality"...posto uglavnom se kasni i malte ne vec sutrada ne je reklama na TVu..znaci nema spavanja - najbolji moguci kvalitet.! Mislim, sto kazu..bottom line - ako je refren koma, pesma ce da zvuci dobro i sa akusticnom gitarom..ili ako ima killer temu, i to se cuje odmah. U principu ako pesma ne zainteresuje u prvih 30-40 sekundi..mrka kapa!!! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Nece bas biti da Kako godine odmicu kvalitet zvuka je sve napredniji, to je jedna velika zamka i prevara, u Srbiji je to obrnuto, kompjuteri (pocinjem da ih ne podnosim valjda zato sto radim sa njima od 1987) su zaista napravili haos, sve se manje svira, sve vise programira, i tu nema nista od zvuka. Svirajte bre ljudi, a cim se svira onda je mnogo komplikovanije, pogledom sa drugim sviracem najbolje razmenis emocije-to nedostaje
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Verovatno zavisi i kakvu namenu ima taj demo. Ja sa svojim bendom snimim pesmu cim je zavrsimo i onda je besomucno slusamo i razmisljamo sta bi mogli ubaciti ili izbaciti i da li ima dushu (kao sto kaze najpoznatiji producent iz Shutke
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
Svaku pjesmu koju sam uspijela plasirati na neciji album, uradila sam kao master, ful produkcija. Ako ipak tek ulazis u studio i neko treba da producira to sto si komponirao, mislim da je kreativnije doci sa "golom idejom". Osim ako radish sa nekim copycat producentom. Inace mislim da je dobra produkcija vrijedna koliko i sama kompozicija.
Pjesmu napises za 5 minuta a proces do masterizovanja je dugotrajan i treba rada i rada. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Vintage... i to kakav... | sRce | Pricaonica | 1 | 04-12-2008 07:44 AM |
Kakav koncept !!!! | DaBear | Razno | 11 | 31-01-2008 10:02 AM |
Kakav problem... | "7" | Computer Hardware | 2 | 17-04-2007 10:44 PM |