Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-08-2009, 03:16 AM   #1
player
Member

Default USB i brum na izlazima-struja ili..???

Jedan mali problemcic a ne znam sta bi moglo da bude pa rekoh ako neko ima ideju......spojio sam OUT iz Motif ES6 u komp i sve je ok dok ne ukljucim u klavijaturu USB kabl.Onda se javi brum na svim izlazima...ako se preamp smanji ok je i signal je jos uvek upotrebljiv ali me kopka zbog cega????Cim je USB iskljucen tisina-bez obzira koliko odvrnuo pre...znaci nisu u pitanju kablovi,ulazi...to se desava i na drugoj klavijaturi cak i kad usb nije ukljucen,na svakom preampu....u karticu signal ide preko spdif...master na klavijaturi ne utice na taj brum..Jedini "osumnjiceni" mi je za sada struja,jer je taj brum bio i duplo jaci dok nisam na utikacu za struju pokidao treci pin "ground".Trebalo bi valjda da sa uzemljenjem bude bolje ono ispade obrnuto.....doduse to mi nije prvi put da mi se to ovde desava-i na drugim mestima i instrumentima a i drugim kolegama.Jednom sam morao da sklonim uzemljenje na nekoliko aktivnih kutija zbog brujanja....Takodje sam i na kompu uklonio uzemljenje,probao u drugi komp da ukljucim usb-tamo tek haosIma li neko ideju kako se ovo moze srediti?Hvaaala
player is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2009, 04:42 AM   #2
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Default Re: USB i brum na izlazima-struja ili..???

pomocu di box-a
lesha is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2009, 10:55 AM   #3
player
Member

Quote:
Originally Posted by lesha View Post
pomocu di box-a
Paaa preampi koje imam(API A2D i Great River) imaju line (Hi-Z ) input zar to ne bi trebalo da je ok?

Last edited by player; 15-08-2009 at 11:22 AM.
Old 15-08-2009, 11:41 AM   #4
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

zujanje se javlja iskljucivo zbog usb-a
lesha is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2009, 12:20 PM   #5
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ne, nije resenje hi-Z... Mora ground lift, koji ne znam da li bas te sprave imaju! Nije problem u impedansama nego u gorund loop.
Recimo M-Box koji sam nabavio bocnem u Mackie 1640 na prva dva kanala koji su hi-Z i i dalje zzzzzzzuji... E onda sam morao lepo prvo di-box pa gr lift pa onda u mic i onda je mrkla tisina i nema zzzzujke...!

Mislim da ce da mora (bre!) di-box,uvek je problem s' usb (bre!)...

Last edited by Bockie; 15-08-2009 at 12:22 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2009, 01:12 PM   #6
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Ma bez veze je dirati u signal tako da se uvaljuje DI box. A i skupo je ako je vise od kanal-dva!
Radi se o audio masama. To do neke mjere ima veze sa skidanjem mase na struji ali ne nuzno i potpuno. Dapace, masa na strujnim kablovima se NIKADA ne smije skidati! Sve se da rjesiti u kablovima.
Ne znam koliko si spretan s lemilicom. Probaj ovo, to je ultra jednostavno - sastavi novi kabel kojemu ces za pocetak na obje strane NE SPOJITI audio masu (ground). Znaci samo zalemi na konektor signale (dva su na balansiranom - plus i minus - ako je xlr konektor onda su to pinovi 2 i 3... pin1 ostaje za ground). Probaj s takvim kablom vidjet jel ti se javlja brum. Nakon toga s jedne strane (samo s jedne) spoji masu a audio kablu i vidi jel sad ima istog tog bruma. Zatim spoji i na drugoj strani masu i vidi jel se sta promijenilo. U jednoj od kombinacija brum bi trebao nestati.
Dok testiras, probaj za pocetak da ti klavijatura nema niti jedan drugi konektor (osim struje naravno) u sebi. Kad probas tako, nakon toga ukljuci USB pa probaj istu proceduru. Nakon toga ako ti se da zezat ukljuci i midi pa vidi kako se sad ponasa. Racunaj da i Midi i USB imaju u sebi ground. Moja je pretpostavka da se preko USBa sad trenutno dovodi masa u klavijaturu, a to uzrokuje ground loop. S jedne ju strane treba odspojiti. S obzirom da je to lakse napraviti u audio kablu, zato sam ti taj postupak preporucio.
A to da kada jako stisas nema vise brujanja, to ti je neistina. Ti si samo stisao do te mjere da ga ne cujes jer je on negdje otprilike na -50db. Ali ako tako snimas i kasnije poglasnis, primjetit ces da je on i dalje tamo. Nije nestao, samo ga ne cujes. Uostalom, ucitaj snimljeno u neki analizator (Sound Forge ima FFT analizator recimo) i vidjet ces da je tih 50hz jos prisutno (u kanadi si, mozda je to 60hz jer mislim da je tamo drugacija struja)

Inace, malo opceg infoa - ground loop je pojava kada je jedan uredjaj uzemljen (govorimo za sad iskljucivo o audio uzemljenjima - onima u audio konektorima) preko dva ili vise razlicitih kabela. Dogodi se to da je putanja jednog uzemljenja drugacija od drugog (duzi put, druge sprave itd...) pa se dogodi razlika u naponima tih pojedinih uzemljenja (jer i u uzemljenju/masi/groundu/kakogodnazvali ima napona - struja tece, to nije "prazan" kabel kako neki misle). Stvar se rijesava tako da se odabere neki kroz koji ce uredjaj biti uzemljen i s ostalih se poskidaju mase. Alternativa je da se mase odvoje preko transformatora (a to je DI-box) pa su one prisutne ali fizicki nisu spojene (u transformatoru naime nema fizickog kontakta izmedju jedne i druge strane nego struja "skace" indukcijom kroz zrak s jedne na drugu zicu, glupavo laicki receno). Problem kod umetanja DI-Boxeva je onda to sto se na taj isti nacin unutar DIboxa tretiraju i audio signali. A svaki transformator daje neku koloraciju signala. Ako je dobar, mozda ce lijepo ofarbati i to ce biti pozeljno. Ali to onda kosta i zato imamo razliku izmedju jeftinih i skupih DIboxeva (ili je skup bas zato sto najmanje farba signal). Googlajte ljudi malo na temu "ground loop" ili "grounding audio signals"...
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2009, 01:16 PM   #7
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
uvek je problem s' usb (bre!)...
Ma moglo bi se i USB teoretski iskasapiti da mu se presijece ground zica ali to je malo pipaviji posao i onda taj usb kabel ne smije nikada vise nigdje drugdje biti spojen jer teoretski nije ispravan. A i pitanje je sto bi bilo u situaciji kada taj USB istovremeno osim prenosa signala sluzi i napajanje. Ali sve je to rjesivo. Samo treba malo prouciti problematiku i onda postaje dosta logicno.
Planirano i promisljeno skidanje audio masa uglavnom najlakse rjesava problem!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2009, 01:37 PM   #8
player
Member

HVALA na odgovorima....probam sve veceras ili sutra kad budem kod kuce.
Shot u pravu si-brum jeste na 60hz....javljam.thx
Old 16-08-2009, 02:22 AM   #9
player
Member

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Ma bez veze je dirati u signal tako da se uvaljuje DI box. A i skupo je ako je vise od kanal-dva!
Radi se o audio masama. To do neke mjere ima veze sa skidanjem mase na struji ali ne nuzno i potpuno. Dapace, masa na strujnim kablovima se NIKADA ne smije skidati! Sve se da rjesiti u kablovima.
Ne znam koliko si spretan s lemilicom. Probaj ovo, to je ultra jednostavno - sastavi novi kabel kojemu ces za pocetak na obje strane NE SPOJITI audio masu (ground). Znaci samo zalemi na konektor signale (dva su na balansiranom - plus i minus - ako je xlr konektor onda su to pinovi 2 i 3... pin1 ostaje za ground). Probaj s takvim kablom vidjet jel ti se javlja brum. Nakon toga s jedne strane (samo s jedne) spoji masu a audio kablu i vidi jel sad ima istog tog bruma. Zatim spoji i na drugoj strani masu i vidi jel se sta promijenilo. U jednoj od kombinacija brum bi trebao nestati.
Dok testiras, probaj za pocetak da ti klavijatura nema niti jedan drugi konektor (osim struje naravno) u sebi. Kad probas tako, nakon toga ukljuci USB pa probaj istu proceduru. Nakon toga ako ti se da zezat ukljuci i midi pa vidi kako se sad ponasa. Racunaj da i Midi i USB imaju u sebi ground. Moja je pretpostavka da se preko USBa sad trenutno dovodi masa u klavijaturu, a to uzrokuje ground loop. S jedne ju strane treba odspojiti. S obzirom da je to lakse napraviti u audio kablu, zato sam ti taj postupak preporucio.
A to da kada jako stisas nema vise brujanja, to ti je neistina. Ti si samo stisao do te mjere da ga ne cujes jer je on negdje otprilike na -50db. Ali ako tako snimas i kasnije poglasnis, primjetit ces da je on i dalje tamo. Nije nestao, samo ga ne cujes. Uostalom, ucitaj snimljeno u neki analizator (Sound Forge ima FFT analizator recimo) i vidjet ces da je tih 50hz jos prisutno (u kanadi si, mozda je to 60hz jer mislim da je tamo drugacija struja)

Inace, malo opceg infoa - ground loop je pojava kada je jedan uredjaj uzemljen (govorimo za sad iskljucivo o audio uzemljenjima - onima u audio konektorima) preko dva ili vise razlicitih kabela. Dogodi se to da je putanja jednog uzemljenja drugacija od drugog (duzi put, druge sprave itd...) pa se dogodi razlika u naponima tih pojedinih uzemljenja (jer i u uzemljenju/masi/groundu/kakogodnazvali ima napona - struja tece, to nije "prazan" kabel kako neki misle). Stvar se rijesava tako da se odabere neki kroz koji ce uredjaj biti uzemljen i s ostalih se poskidaju mase. Alternativa je da se mase odvoje preko transformatora (a to je DI-box) pa su one prisutne ali fizicki nisu spojene (u transformatoru naime nema fizickog kontakta izmedju jedne i druge strane nego struja "skace" indukcijom kroz zrak s jedne na drugu zicu, glupavo laicki receno). Problem kod umetanja DI-Boxeva je onda to sto se na taj isti nacin unutar DIboxa tretiraju i audio signali. A svaki transformator daje neku koloraciju signala. Ako je dobar, mozda ce lijepo ofarbati i to ce biti pozeljno. Ali to onda kosta i zato imamo razliku izmedju jeftinih i skupih DIboxeva (ili je skup bas zato sto najmanje farba signal). Googlajte ljudi malo na temu "ground loop" ili "grounding audio signals"...
nista...probao sve...skidao masu na jednom kraju audio kabla,ostavljao samo + - (tip&ring)....jos gore....zakuca u "0"!Presekao ground usb cabla-ista stvar.Ukljucim komp i API na drugo mesto-sve u plafon...i kad je klavijatura iskljucena is struje.Maaalo se popravilo kad sam monitore premestio u drugu uticnicu,sada je recimo brum ispod -70db ..ali samo ako je strujni kabl bez grounda....i kad god klikne misem u analizeru vidim aktivnost.Ajde nabavicu i DI-box ovih dana pa da vidimo...

Last edited by player; 16-08-2009 at 02:42 AM.
Old 16-08-2009, 04:17 AM   #10
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Probaj da ukljucis Motif u istu uticnicu gde je ukljucen i Comp!
LACKY is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules