|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Jedan mali problemcic a ne znam sta bi moglo da bude pa rekoh ako neko ima ideju......spojio sam OUT iz Motif ES6 u komp i sve je ok dok ne ukljucim u klavijaturu USB kabl.Onda se javi brum na svim izlazima
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Vibrator
|
![]()
pomocu di box-a
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Paaa preampi koje imam(API A2D i Great River) imaju line (Hi-Z ) input zar to ne bi trebalo da je ok?
Last edited by player; 15-08-2009 at 11:22 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Vibrator
|
![]()
zujanje se javlja iskljucivo zbog usb-a
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Ne, nije resenje hi-Z... Mora ground lift, koji ne znam da li bas te sprave imaju! Nije problem u impedansama nego u gorund loop.
Recimo M-Box koji sam nabavio bocnem u Mackie 1640 na prva dva kanala koji su hi-Z i i dalje zzzzzzzuji... E onda sam morao lepo prvo di-box pa gr lift pa onda u mic i onda je mrkla tisina i nema zzzzujke...! Mislim da ce da mora (bre!) di-box,uvek je problem s' usb (bre!)... ![]()
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 15-08-2009 at 12:22 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ma bez veze je dirati u signal tako da se uvaljuje DI box. A i skupo je ako je vise od kanal-dva!
Radi se o audio masama. To do neke mjere ima veze sa skidanjem mase na struji ali ne nuzno i potpuno. Dapace, masa na strujnim kablovima se NIKADA ne smije skidati! Sve se da rjesiti u kablovima. Ne znam koliko si spretan s lemilicom. Probaj ovo, to je ultra jednostavno - sastavi novi kabel kojemu ces za pocetak na obje strane NE SPOJITI audio masu (ground). Znaci samo zalemi na konektor signale (dva su na balansiranom - plus i minus - ako je xlr konektor onda su to pinovi 2 i 3... pin1 ostaje za ground). Probaj s takvim kablom vidjet jel ti se javlja brum. Nakon toga s jedne strane (samo s jedne) spoji masu a audio kablu i vidi jel sad ima istog tog bruma. Zatim spoji i na drugoj strani masu i vidi jel se sta promijenilo. U jednoj od kombinacija brum bi trebao nestati. Dok testiras, probaj za pocetak da ti klavijatura nema niti jedan drugi konektor (osim struje naravno) u sebi. Kad probas tako, nakon toga ukljuci USB pa probaj istu proceduru. Nakon toga ako ti se da zezat ukljuci i midi pa vidi kako se sad ponasa. Racunaj da i Midi i USB imaju u sebi ground. Moja je pretpostavka da se preko USBa sad trenutno dovodi masa u klavijaturu, a to uzrokuje ground loop. S jedne ju strane treba odspojiti. S obzirom da je to lakse napraviti u audio kablu, zato sam ti taj postupak preporucio. A to da kada jako stisas nema vise brujanja, to ti je neistina. Ti si samo stisao do te mjere da ga ne cujes jer je on negdje otprilike na -50db. Ali ako tako snimas i kasnije poglasnis, primjetit ces da je on i dalje tamo. Nije nestao, samo ga ne cujes. Uostalom, ucitaj snimljeno u neki analizator (Sound Forge ima FFT analizator recimo) i vidjet ces da je tih 50hz jos prisutno (u kanadi si, mozda je to 60hz jer mislim da je tamo drugacija struja) Inace, malo opceg infoa - ground loop je pojava kada je jedan uredjaj uzemljen (govorimo za sad iskljucivo o audio uzemljenjima - onima u audio konektorima) preko dva ili vise razlicitih kabela. Dogodi se to da je putanja jednog uzemljenja drugacija od drugog (duzi put, druge sprave itd...) pa se dogodi razlika u naponima tih pojedinih uzemljenja (jer i u uzemljenju/masi/groundu/kakogodnazvali ima napona - struja tece, to nije "prazan" kabel kako neki misle). Stvar se rijesava tako da se odabere neki kroz koji ce uredjaj biti uzemljen i s ostalih se poskidaju mase. Alternativa je da se mase odvoje preko transformatora (a to je DI-box) pa su one prisutne ali fizicki nisu spojene (u transformatoru naime nema fizickog kontakta izmedju jedne i druge strane nego struja "skace" indukcijom kroz zrak s jedne na drugu zicu, glupavo laicki receno). Problem kod umetanja DI-Boxeva je onda to sto se na taj isti nacin unutar DIboxa tretiraju i audio signali. A svaki transformator daje neku koloraciju signala. Ako je dobar, mozda ce lijepo ofarbati i to ce biti pozeljno. Ali to onda kosta i zato imamo razliku izmedju jeftinih i skupih DIboxeva (ili je skup bas zato sto najmanje farba signal). Googlajte ljudi malo na temu "ground loop" ili "grounding audio signals"...
![]() |
#7 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ma moglo bi se i USB teoretski iskasapiti da mu se presijece ground zica ali to je malo pipaviji posao i onda taj usb kabel ne smije nikada vise nigdje drugdje biti spojen jer teoretski nije ispravan. A i pitanje je sto bi bilo u situaciji kada taj USB istovremeno osim prenosa signala sluzi i napajanje. Ali sve je to rjesivo. Samo treba malo prouciti problematiku i onda postaje dosta logicno.
Planirano i promisljeno skidanje audio masa uglavnom najlakse rjesava problem!
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
HVALA na odgovorima....probam sve veceras ili sutra kad budem kod kuce.
Shot u pravu si-brum jeste na 60hz....javljam.thx |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() Last edited by player; 16-08-2009 at 02:42 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Probaj da ukljucis Motif u istu uticnicu gde je ukljucen i Comp!
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
struja | Arthur | Dizajn i konstrukcija studija | 10 | 13-10-2009 12:39 PM |
Brum iz zvucnika | Milosguitar | Computer Hardware | 12 | 02-02-2009 09:21 PM |
Problematicna struja | Johnny Bravo | Computer Hardware | 3 | 01-09-2006 09:21 PM |
Struja | Boskovic | Dizajn i konstrukcija studija | 10 | 18-04-2005 09:02 AM |