Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-05-2009, 02:05 AM   #1
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Pro Tools pitanje?:S idiotsko, al sta cu:S

Znaci, evo mucim se neko vreme, i pitam se kako da save-ujem fx chain sa jednog kanala i da taj isti chain loaduj-em na drugi kanal?
Ili kako da iskopiram chain sa jednog na drugi kanal, provalio sam da dok drzim alt na efekat i pomeram ga misem da mogu na taj nacin da ga iskopiram, al malo smara peshke da kopiram efekat po efekat, mora da ima neka fora klik bum, ne?
Jan is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 02:45 AM   #2
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Default Re: Pro Tools pitanje?:S idiotsko, al sta cu:S

pa ne doziras valjda isto na svaki

ima fora, shift+alt na obelezene kanale, ako si mislio na dodavanje buseva tj. sendova

a ako mislis na pluginove, nema fora.. moras pesaka sa alt
kVu is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 02:47 AM   #3
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu View Post
pa ne doziras valjda isto na svaki

ima fora, shift+alt na obelezene kanale, ako si mislio na dodavanje buseva tj. sendova

a ako mislis na pluginove, nema fora.. moras pesaka sa alt

Ma ne doziram isto, govorim za fx chain na insertima, okej hvala kVu legendo
Old 12-05-2009, 08:11 PM   #4
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Jos jedno pitanje!
Kad stavim efekat na aux kanal a na taj aux kanal sam rutirao recimo drumse, kick, snare, blabla, i ocu sve grupno da kompresujem sve ode van sinka, odnosno krene da kasni:S
Old 12-05-2009, 08:27 PM   #5
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Znaci AUX kanal sam koristio kao Group kanal u Nuendu i koji god limiter da stavim na njega javi mi se latencija:S
Old 12-05-2009, 09:01 PM   #6
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

PT LE nema, kao sto verovatno znas, ADC pa sve kanale na kojima imas latenciju moras rucno da pomeris.
Velika vecina pluginova nema latenciju, osim UAD-a gde je ona ogromna i pojedinih Waves-a koji imaju po koji sample kasnjenja.

Ako si rutirao kanale na AUX onda drzis CTRL i ALT i kliknes misem na mixeru gde ti pise na koliko db ti stoji kanal i otvorice ti latenciju za svaki kanal posebno. Ako na drumsima imas 64 sample latenciju zbog pojedinih plaginova, a na AUX imas 1024 onda ceo bubanj pomeris za 1024, a za 64 samo tu ili te trake koje pokazuju to pomeranje, naravno ako pokaze 128 onda za toliko jos vratis. Na mixeru dole imas NOTES i tu upises svaki put kad pomeris da znas gde si u svakom momentu i kad izvadis plugin, znas koliko i sta da vratis.
Pomeras tako sto selektujes trake i ides na Edit pa Shift.

Mozda deluje komplikovano, ali zapravo nije, stvar je navike. Ja nemam UAD pa i nemam tih problema, ali nekad se desi da ni pluginovi ne prijavljuju pravu latenciju pa i software koji ima ADC nekad zna da zaglavi, ovako bar ako moras da radis rucno znas sigurno da je sve u redu.
Iako je ovo veliki nedostatak, ipak za ove godine koliko imam PT nikada mi to nije bio problem niti mi je otezavalo rad, desi se mozda u pet pesama jedna ili dve trake da moram da pomerim trake i to bas ako stavim neki karakteristican plugin, ali generalno ne vracam svuda, RVox ima 64 sempla laterncije, ali kako ga koristim iskljucivo na vokalu onda i ne vracam trake, tu mi i odgovara da vokal vuce malo nazad, iako se tih 64 sempla skoro uopste i ne cuje u ovom slucaju. Ostali Waves-i imaju po 1 sample, nista strasno da bih morao da vracam sve za taj 1...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 12-05-2009 at 09:08 PM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 09:10 PM   #7
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
PT LE nema, kao sto verovatno znas, ADC pa sve kanale na kojima imas latenciju moras rucno da pomeris.
Velika vecina pluginova nema latenciju, osim UAD-a gde je ona ogromna i pojedinih Waves-a koji imaju po koji sample kasnjenja.

Ako si rutirao kanale na AUX onda drzis CTRL i ALT i kliknes misem na mixeru gde ti pise na koliko db ti stoji kanal i otvorice ti latenciju za svaki kanal posebno. Ako na drumsima imas 64 sample latenciju zbog pojedinih plaginova, a na AUX imas 1024 onda ceo bubanj pomeris za 1024, a za 64 samo tu ili te trake koje pokazuju to pomeranje, naravno ako pokaze 128 onda za toliko jos vratis. Na mixeru dole imas NOTES i tu upises svaki put kad pomeris da znas gde si u svakom momentu i kad izvadis plugin, znas koliko i sta da vratis.
Pomeras tako sto selektujes trake i ides na Edit pa Shift.

Mozda deluje komplikovano, ali zapravo nije, stvar je navike. Ja nemam UAD pa i nemam tih problema, ali nekad se desi da ni pluginovi ne prijavljuju pravu latenciju pa i software koji ima ADC nekad zna da zaglavi, ovako bar ako moras da radis rucno znas sigurno da je sve u redu.
Iako je ovo veliki nedostatak, ipak za ove godine koliko imam PT nikada mi to nije bio problem niti mi je otezavalo rad, desi se mozda u pet pesama jedna ili dve trake da moram da pomerim trake i to bas ako stavim neki karakteristican plugin, ali generalno ne vracam svuda, RVox ima 64 sempla laterncije, ali kako ga koristim iskljucivo na vokalu onda i ne vracam trake, tu mi i odgovara da vokal vuce malo nazad, iako se tih 64 sempla skoro uopste i ne cuje u ovom slucaju. Ostali Waves-i imaju po 1 sample, nista strasno da bih morao da vracam sve za taj 1...

U jebem ti zivot, nikad ne bih shvatio!
A reci mi sta ako na masteru ima latencije?Onda nista ne vracam?
Old 12-05-2009, 09:14 PM   #8
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

I jos nesto me zanima, ako mi stoji da mi je delay 64 onda treba da pomerim trake u nazad za 64 sempla?Mislim ka pocetku pesme? Mislim da tako treba, sad da ne ispadnem debil:S
Old 12-05-2009, 09:16 PM   #9
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Tako treba naravno... Ti kanali ce da kasne, a ti ih pomeris za toliko ranije...

Latencija na masteru ne znaci nista, onda sve sto prolazi kroz master kasni za toliko, sto ne smeta uopste. Nuendo i Cubase imaju ADC i ona radi po principu da sam software kasnije pusta sve kanale koji nemaju plugin sa latencijom da bi se usinkovali sa ovima koji imaju i tako onda imas to kasnjenje na masteru i tamo, kad se stavi desetak pluginova sa latencijom onda je tamo to kasnjenje ponekad i po 2048 semplova, ali ti to ne prmetis, osim kad stisnes PLAY pa cekas tih 2048 semplova da ceo projekat krene...

Jedino gde moze biti problema sa PT je SEND na AUX kanalima gde ce ti signal koji izlazi iz reverba kasniti za koji sample, recimo ako ti sam reverb plugin ima latenciju od recimo 512 sto je cesto obicaj, Altiverb se tako ponasa. Ali, da li je to toliko bitno pored predelay-a, repa reverba koji se podesava, early reflection-a i ostalih stvari koje se podesavaju na uvo i na tempo pesme...

Ne opterecuj se i radi...

Procitao sam u nekoj drugoj temi si rekao da ti smeta sto ne znas koliko db ti je peak na kanalu, pa i njega dobijes sa CTRL + ALT pa kliknes na malu zelenu brojku jednom pojavice ti se PEAK, klikni misem dva puta i dobices latenciju za taj kanal...
I ono drugo sto si tamo pominjao, sve moze samo polako, dok pronadjes...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 12-05-2009 at 09:22 PM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 09:22 PM   #10
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Tako treba naravno... Ti kanali ce da kasne, a ti ih pomeris za toliko ranije...

Latencija na masteru ne znaci nista, onda sve sto prolazi kroz master kasni za toliko, sto ne smeta uopste. Nuendo i Cubase imaju ADC i ona radi po principu da sam software kasnije pusta sve kanale koji nemaju plugin sa latencijom da bi se usinkovali sa ovima koji imaju i tako onda imas to kasnjenje na masteru i tamo, kad se stavi desetak pluginova sa latencijom onda je tamo to kasnjenje ponekad i po 2048 semplova, ali ti to ne prmetis, osim kad stisnes PLAY pa cekas tih 2048 semplova da ceo projekat krene...

Jedino gde moze biti problema sa PT je SEND na AUX kanalima gde ce ti signal koji izlazi iz reverba kasniti za koji sample, recimo ako ti sam reverb plugin ima latenciju od recimo 512 sto je cesto obicaj, Altiverb se tako ponasa. Ali, da li je to toliko bitno pored predelay-a, repa reverba koji se podesava, early reflection-a i ostalih stvari koje se podesavaju na uvo i na tempo pesme...

Ne opterecuj se i radi...

Evo u kom grmu lezi zec sad.

Drums (konkretno kick i snare) su mi rutirani na AUX kao na grupu, znaci output ide na bus 7-8 i na aux-u input bus 7-8.
ALI u isto vreme sam kick i snare poslao sendom na bus 5-6 gde radim paralelnu kompresiju.
Sad kad mi se skupe KICK+SNARE grupa (AUX) i NY COMP AUX, koliko god da pomerim unazad trake uvek grupa kasni za NY AUX-om, jer na NY AUX-u imam McDSP CB4 koji nema latenciju a na grupi L2 (jer zelim samo da mi hvata pikove) koji ima 64 ms, i uvek mi se kick i snare cuju kao kroz flanger:S Ne znam sta da radim:S
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules