Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken

Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken Jedan od na?ih najboljih glazbenih producenata, čovjek koji je u poslednjih 20 godina svog rada postao zaslu?an za najveći deo onog ?to se čuli od popularnih rock sastava poput Majki, Pipsa, Hladnog piva, Jinxa, Kojota, Overflowa, Zabranjenog Pu?enja, vlasnik svoje sopstvene Denyken Music podetikete, razgovara sa vama!

Thread Tools Display Modes
Old 06-04-2009, 07:22 PM   #1
satara
Junior Member

Default snimanje banda

?ta vise preferiras,snimanje cjelog benda odjednom ili svakog clana posebno?
satara is offline  
Old 07-04-2009, 05:03 PM   #2
Denyken
Member

Denyken's Avatar

Default Re: snimanje banda

Quote:
Originally Posted by satara View Post
?ta vise preferiras,snimanje cjelog benda odjednom ili svakog clana posebno?
ma vise preferiram snimanje cijelog banda i odmah da se nadovezem...to mi je samo misaona imenica.....zadnji album koji sam tako napravio je bio "Vrijeme je da se krene" Majki....iznajmili smo veliku dvoranu ZKM-a (kazaliste)...postavio ih na razne strane i udri...mrak....
sada u svom studiju nemam dovoljno veliki prostor za to i neku kvalitetniju separaciju..i to mi strasno fali...ali imam gore neuredjeno potkrovlje na kuci pa si stalno mislim o tome no opet razmisljam koliko ja znam bandova koji bi mogli svirati na horuk..onako bez greske...barem ritam sekciju....ne znam..ali eto i sad si me ti podsjetio na tu bolnu tocku
Denyken is offline  
Old 07-04-2009, 06:46 PM   #3
satara
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Denyken View Post
ma vise preferiram snimanje cijelog banda i odmah da se nadovezem...to mi je samo misaona imenica.....zadnji album koji sam tako napravio je bio "Vrijeme je da se krene" Majki....iznajmili smo veliku dvoranu ZKM-a (kazaliste)...postavio ih na razne strane i udri...mrak....
sada u svom studiju nemam dovoljno veliki prostor za to i neku kvalitetniju separaciju..i to mi strasno fali...ali imam gore neuredjeno potkrovlje na kuci pa si stalno mislim o tome no opet razmisljam koliko ja znam bandova koji bi mogli svirati na horuk..onako bez greske...barem ritam sekciju....ne znam..ali eto i sad si me ti podsjetio na tu bolnu tocku

Pa gle ovdje ima dosta pametnih ljudi mozda kada bi se pozabavili tim problemom,mozda bi uspjeli nesto i smisliti,vjerovatno vecina nas ima taj problem.
evo jedno razmisljanje za pocetak,u biti kostur za daljnje nadograđivanjeojacala gitarska (znaci i bas pojacalo)van iz sobe(studija),najbolje svaki u svoju sobu(naravno to nemora biti soba doslovno nego bilo kakva kutija ili vec sta,bitno da je "gliuha" te da ima uvjete kao u studiju sto se tice akustike) signal iz njih u mixetu i iz mixete na razglas koji je u studiju.Znaci dobilo bi se to da gitarska pojacala ne kupe nista drugo osim gitare(basa...)a opet se cuju u studiju u istom tom trenutku,a razglas nekako usmjeriti i koliko je moguce vise odvojiti od bubnjeva,kako bi miikrofoni koji ozvucavaju bubanj sto manje kupili.mogu se upotrijebiti i slusalice ali tad je opet problem taj feeling
satara is offline  
Old 08-04-2009, 01:15 AM   #4
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ja imam 45kvm i od skora sam počeo da nudim to bendovima i prijatno sam iznenađen rezultatima. Sa skoro nikakvom apsorbcijom (beton i vajarski malter), sa par panela azmafona, postižem prilično poštenu separaciju, sa odličnim odnosom direktnog i indirektnog zvuka. Naročito sam bio zapanjen sa količinom curenja u overheade koja je minimalna, kao i činjenicom da većina muzičara nije tražila poseban monitoring u vidu slušalica ili bilo čega, već da svi na ušima čuju dovoljno da mogu kvalitetno da odsviraju svoje Mada, malo ko se odvažio na ovakav metod, ali ovi koji jesu, dobili su neprocenljiv zapis tako da, mani se razmišljanja, nego se penji na potkrovlje i crtaj planove :P
Arthur is offline  
Old 08-04-2009, 08:08 AM   #5
Denyken
Member

Denyken's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
ja imam 45kvm i od skora sam počeo da nudim to bendovima i prijatno sam iznenađen rezultatima. Sa skoro nikakvom apsorbcijom (beton i vajarski malter), sa par panela azmafona, posti?em prilično po?tenu separaciju, sa odličnim odnosom direktnog i indirektnog zvuka. Naročito sam bio zapanjen sa količinom curenja u overheade koja je minimalna, kao i činjenicom da većina muzičara nije tra?ila poseban monitoring u vidu slu?alica ili bilo čega, već da svi na u?ima čuju dovoljno da mogu kvalitetno da odsviraju svoje Mada, malo ko se odva?io na ovakav metod, ali ovi koji jesu, dobili su neprocenljiv zapis tako da, mani se razmi?ljanja, nego se penji na potkrovlje i crtaj planove :P
sto bi rekli moji bosanci " gol se ne skida "
u protekle 3-4 godine radio sam ko Kunta Kinte da otplatim ovu kucu (zajedno sa studijem)..bio sam kao neki dzankoza...samo sto nisam trazio dop vec lovu...sad kad sam to rijesio ne da mi se ulaziti opet u neke dubioze da dignem to potkrovlje....neka to priceka neka bolja vremena..nije vrijedno mojih zivaca..mogu ja i ovako ili ako ima kakav dobar tecaj za zidara pa da i to napravim DIY
ne znam kako ti prijatelju ali ja sto sam stariji gledam kako da sa manje napravim vise u smislu efikasnosti..ne da mi se srljati kao kad sam bio mladac..gubiti energiju na krive stvari..ovaj posao trosi covjeka..u ovih 20 godina snimio sam preko 500 bandova i raznih projekata...i sada pazi...onako cinicno nekada za sebe kazem "popravak i odrzavanje egotripova "...svakoga razumjeti,svakom biti ispovjednik,psiholog,diplomat,mentor,edukator...ti trebas sve razumjeti a tebe nitko..imas poslova gdje ljudi mogu docekati penziju na autopilotu...produkcija je sve samo to ne...moras biti koncentriran i prisutan u svakom trenutku inace ode brod u krivom smjeru...kada je sve dobro zasluzan je band kada je lose kriv je Denyken story of my life
e pa dobro onda ako je tako onda cu skupo da prodam svoju kozu

sorry for my rant
Denyken is offline  
Old 08-04-2009, 10:27 AM   #6
satara
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
ja imam 45kvm i od skora sam počeo da nudim to bendovima i prijatno sam iznenađen rezultatima. Sa skoro nikakvom apsorbcijom (beton i vajarski malter), sa par panela azmafona, posti?em prilično po?tenu separaciju, sa odličnim odnosom direktnog i indirektnog zvuka. Naročito sam bio zapanjen sa količinom curenja u overheade koja je minimalna, kao i činjenicom da većina muzičara nije tra?ila poseban monitoring u vidu slu?alica ili bilo čega, već da svi na u?ima čuju dovoljno da mogu kvalitetno da odsviraju svoje Mada, malo ko se odva?io na ovakav metod, ali ovi koji jesu, dobili su neprocenljiv zapis tako da, mani se razmi?ljanja, nego se penji na potkrovlje i crtaj planove :P

daj malo vise o tom 45kvm
satara is offline  
Old 08-04-2009, 11:14 AM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

http://www.youtube.com/watch?v=GJaaW...layer_embedded

www.myspace.com/studioundergroundbg
Arthur is offline  
Old 08-04-2009, 11:16 AM   #8
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Quote:
Originally Posted by Denyken View Post
sto bi rekli moji bosanci " gol se ne skida "
u protekle 3-4 godine radio sam ko Kunta Kinte da otplatim ovu kucu (zajedno sa studijem)..bio sam kao neki dzankoza...samo sto nisam trazio dop vec lovu...sad kad sam to rijesio ne da mi se ulaziti opet u neke dubioze da dignem to potkrovlje....neka to priceka neka bolja vremena..nije vrijedno mojih zivaca..mogu ja i ovako ili ako ima kakav dobar tecaj za zidara pa da i to napravim DIY
ne znam kako ti prijatelju ali ja sto sam stariji gledam kako da sa manje napravim vise u smislu efikasnosti..ne da mi se srljati kao kad sam bio mladac..gubiti energiju na krive stvari..ovaj posao trosi covjeka..u ovih 20 godina snimio sam preko 500 bandova i raznih projekata...i sada pazi...onako cinicno nekada za sebe kazem "popravak i odrzavanje egotripova "...svakoga razumjeti,svakom biti ispovjednik,psiholog,diplomat,mentor,edukator...ti trebas sve razumjeti a tebe nitko..imas poslova gdje ljudi mogu docekati penziju na autopilotu...produkcija je sve samo to ne...moras biti koncentriran i prisutan u svakom trenutku inace ode brod u krivom smjeru...kada je sve dobro zasluzan je band kada je lose kriv je Denyken story of my life
e pa dobro onda ako je tako onda cu skupo da prodam svoju kozu

sorry for my rant
ma znam sve, i o tome bih te pitao svašta , al u drugom postu.
A ovo vezano za prostor ne gledam kao nešto što je extramegaturbo investicija i luxuz, samo napraviti veći prostor bez preteranog sređivanja jer se ide na taj live sound, a dobrim closemikingom postižem veoma srećne rezultate Tako da malo ovo malo ono i eto ti valjanog gluvaća.
Arthur is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules