|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Pozdrav ljudi
![]() Soba nije pravilnog oblika, vec je 'duboka strana' trapezastog oblika, evo nekog primera - https://s17.postimg.org/nc99xwhfz/Proba.jpg Dimenzije su: Ta najdalja stranica je ~6.40m, 'sirina' je ~3.60m i visina ide do 2.40m Kapiram da je ta dubina sobe i prednost, jer zvuku treba vise vremena da bi se odbio/reflektovao, ali ovako nesredjena - nije nikakva prednost.. ![]() Posto smo ustekali nekih para ja i kolega u 'poslu' planiramo da unapredimo malo prostoriju u akusticnom smislu, jer dzaba nam i mikrofon od 1000e kad 'hvata' ta odzvanjanja, koja se lako mogu primetiti... Nemamo veliki novac za unapredjenje ali znamo da moramo da promenimo nesto tj da ubacimo panele i da makar za sitno poboljsamo situaciju (trenutno imam dva cebeta, postavljena na nekim ramovima koju su kao pod 90 stepeni i izmedju njih je mikrofon...nije nista drasticno promenjeno, ali s obizorm da je postavljeno za dzabe, dobro je.. ![]() Evo nekoliko ideja koje bi mogle da se izvedu, jedna je od komsije, jedna je od clana - Jana i jedna moja, naravno dobrodosle su i nove ideje ako mozete da smislite...: ***Na slikama nije ubacena garnitura, nalazise izmedju kompjutera i mikrofona (nekako je stalo sve) Komsijina ideja: ![]() Objasnjenje: Postavljanje panela na celom zidu (obojeno je crvenom bojom) sem na vrata...postavio bi se i panel nekih 80cm koji bi bio kao vrata, na otvaranje kad se snima, vidi se na slici ja mislim.... Panel bi se radio: OSB Ploca od pozadi, Mineralna vuna i sa prednje on predlaze OSB Plocu sa velikim brojem izbusenih rupa (to mi nije jasno, ja kapiram da je bolje neko platno s prednje strane da ide, kao mnogi sto pokazuju na netu) Ova opcija bi bila i najskuplja, sigurno ne ispod 100e, sto nam predstavlja i problem... Druga ideja, Jan ju je predlozio: Slika najbolje objsanjava...da se napravi kao ~polukrug sa panelima (isto minerlnom vunom) i jedan iza izvodjaca; cena bi bila verovatno manja od prosle jer bi se radilo sa dosta manje materijala...a i nekako mi je prakticnije, kad se snima - postavi se, kad se nesto drugo radi u sobi - skloni se u stranu i to je to ![]() A treca ideja je: ![]() Slicna kao prethodna, ali malo jeftinija, malo vise prakticnija ali verovatno zato i manje efikasna... Da se dva panela (sirih nego prosla ideja) postave pod slicnim pravom uglu...ideja je proistekla odavde: https://s13.postimg.org/sxnqygto7/Weiss_studio.jpg Kad razmislim malo bolje ni ne znam cemu sluzi Weisu ta dva tako postavljena, ali po nekom razmisljanju mislim da bi bila okej opcija za moju prostoriju...takodje bi se punila sa mineralnom vunom S toga, da li mozete da kazete po vasem razmisljanju sta je najbolje (trenutna sredstva 100e, ne gomila se novac u kratkom roku, a racunamo da trebamo i jos nekih jeftinijh stvari da kupimo) da se upotrebi? Ako moze i objasnjenje, hvala unapred ![]() ***Nemam kameru da lepo slikam pa eto morao sam ovako preko skechapa Last edited by jocasrb; 30-10-2016 at 03:45 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Da se razumemo, tri panela oko mikrofona nisu akusticka obrada prostorije... Moram da se ogradim da ne bih ispao neka ovca koja deli savete... Samo sam ti rekao sta bi mogao da uradis za 2-3-4 panela za snimanje kako bi malo udemflovao snimak i to je to...
Ja nisam akusticar ali akustika u prostoriji se prvenstveno resava zbog slusanja Za snimanje, po meni drugo resenje je isto sto i trece. Ali tu crtanje i to nista ne pomaze, samo trial and error |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
@jocasrb imajte u vidu (a i neko novi ko isto krece da se bavi ovim zafrkancijama) da u uslovima gde se snima vokal, vrlo bitno, ako ne i bitnije je zadnja strana, tj strana koja dolazi iza tebe. Zasto? Zato sto se predpostavlja da ako snimas vokal, snimaces kardioidnim paternom ili mic-om, tako da vecina zvuka koju mikrofon pokupi dolazi sa prednje strane.
puno je predpostavki da absorb paneli koji bi dosli direkt iza mikrofona skupe sve i kao nemas da brines, a ustvari to daleko nije tacno... u mojim nekakvim iskustvima, sto prakticno, sto iz kradje zanata, bolje je te panele malo odaljiti, jer i oni mogu da prave boomy efekat u zoni mikrofona, a iza sebe imati neke blize panele (gobo, ili koje vec) kako bi se smanjio dotok shumova iz sobe, refleksije itd u membranu mikrofona, i da ona koliko toliko snima "samo" tvoj glas... poz i svako dobro |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Upravo, meni je takodje uvek bilo logicno da treba da bude absorcija iza ledja pevaca a ne iza mikrofona, al eto kao sto si rekao neki kazu da je poenta da paneli iza mikrofona absorbuju zvuk koji dolazi ka mikrofonu, zato i kazem da mora trial and error, sto kazu amerikanci... Mozda i da poredja 3-4 panela iza ledja pevacu a jedan iza mikrofona, razdaljine su isto bitne, al poenta je da sve mora da se isproba , ne mozemo sad mi da mu kazemo "E tu stavi, i nemas da brines", a realnost je da sa 3-4 panela ne moze mnogo da uradi sem da malo absorbuje oko mikrofona Last edited by Jan; 30-10-2016 at 11:21 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
@Jan, izvinjavam za pogresno izrazavanje, hteo sam samo da napomenem da si nam pomogao tvojim predlogom, tj tvojom idejom za malo sredjivanje...Mislim da moze da se gleda u procentima sta i koliko utice na absorbciju zvuka tj vokala u nasem slucaju....onda bi (ove brojke lupetam, ali poenta je odnos) prvi primer imao kao 20% poboljsanja, drugi bi 10% a ovaj treci, najmanje, 7%..npr... mislim da ipak postoji razlike, jer sa malim finansijskim sredsvima ovo nam dosta menja...
![]() @BlackMaster, hvala na odgovoru, mislim da kapiram sta si hteo da kazes... ![]() @Jan, volim ja taj princip trial and error ali nismo bas u takvoj situaciji, budzet nas ogranicava - jer moramo da tacno znamo sta pravimo, jer ako sami testiramo i da to ne valja, nema nam zamene...tako da moramo nekako da precizno preracunamo kako i sta sa ovim 'unapredjenjem'... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ti sad ocekujes neko matematicko resenje za kako da postavis 2-3 panela oko mikrofona , to ne mozes da dobijes, moras da isprobavas ono sto tebi najbolje radi... Last edited by Jan; 31-10-2016 at 06:58 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Aha, kapiram...onda u prevodu, da skupimo novac i da radimo prvu varijantu? Sa celim zidom i nekim delovima sa strane (i moramo da dodamo iza izvodjaca jos jedan, kao sto se gore govorilo a nema na slici) mislim, to bi bilo najefikasnije od ponudjenog?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Kao sto mislim da sam vec rekao, ja ne bih to radio, ja bih napravio nekoliko panela i setao bih tamo-ovamo dok ne dobijem ono sto mi je prihvatljivo
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]()
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
@Jan, verovatno cemo i mi tu opciju da iskoristimo
@NLP, ako mislis na ovu sliku: http://www.planetaudio.si/forum/uplo...1304037036.jpg onda je to izvodljivo kod mene u sobi, tj mogao bih da izvdvojim toliki prostor za panele, tako da hvala i tebi, 99% odbacujemo prvu varijantu (sa odradjenim zidovima) pa cemo da kombinujemo, i napred panel, i pozadi i gore cu probati nekako..hvala vam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Presonus StudioLive 16.4.2 -- Vase misljenje | Insomnia Studios | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 8 | 27-10-2011 11:45 PM |
mackie D8B Vase misljenje! | Insomnia Studios | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 2 | 21-12-2009 06:33 PM |
Vase misljenje o konfiguraciji ? | 66musicman | Computer Hardware | 17 | 25-08-2009 01:29 AM |
Vase misljenje o... | kravadinka | Audio Software | 5 | 02-02-2009 09:49 PM |
vase misljenje | Knez23 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 8 | 28-12-2007 09:36 PM |