|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Jedno pitanje koje pretpostavljam spada u konstrukciju studija. Koje stalke preporucujete za monitore Adam A7? Postoje li neki fabricki da su solidne stabilnosti i tezine ili da ih sam pravim (deblja cev punjena peskom)?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Tezi, stabiliniji stalci ne postoje u prodavnicama pro audio opreme, koliko ja znam... QuikLock pravi lagane stalke, i kome to odgovara, da budu lagani... moze njih da koristi (ima ih u Artistu)... ako se pogleda u Thomannu, videce se da je situacija slicna. Jedini slucaj da sam video isporucene fabricke "prave" stalke, su PMC stalci za AML1 surround sistem (teski k'o tuchak, sa kesom peska za svaki)... i naravno na normalnoj visini za coveka koji sedi u stolici za mikserom ili radnim stolom. Ima ponegde jos da se vidi po studijima, poneki fabricki stalak, recimo dynaudio... ili sta god... i to je kraj... Znaci, ako trebaju da budu teski i punjeni peskom, onda moraju da se prave, jer hifi ne odgovaraju zato sto stu preniski. Ako ne... najstabilniji je tronogi QuikLock, koji se moze naci povremeno u Artistu... kad naletis... S obzirom na "tezinu" i "velicinu" Adama A7, zarad samo stabilnosti i cvrstine... cak ni tronogi QuikLock nije neophodan, klimavi jednonogi stalak je sasvim dovoljan.... bilo kakav... ima ih i sa podesavanjem visine... (ne pricam o zvuku i kvalitetu stalka, nego samo o osnovnoj funkciji... da "pridrzava") pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Pretpostavljam da znas i okvirne cene tih stalaka?
Mislim da cu ici na varijantu da pravim teze stalke punjene peskom bas zbog zvuka. Citao sam vec neke postove na tu temu ali neke stvari mi nisu najjasnije. Cini mi se da si bas ti negde pisao da ploca na kojoj stoji zvucnik ne treba da bude u obliku samog monitora niti treba da bude veca od njega. Sta predlazes u konkretnom slucaju za Adame A7, kakva da bude gornja ploca a kakva donja stopa (pretpostavljam da ova mora da bude veca nego gornja)? Glavna cev bi verovatno bila okrugla, okvirne visine 120cm. Da li je ta visina OK? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||
Moderator
|
![]()
Ne, ne znam.
Quote:
Quote:
Quote:
znaci kada znas koja ti je "visina usiju" (recimo "a") i koja je udaljenost akusticke ose od osnove monitora (recimo "b") onda ti je UKUPNA visina stalka od poda do donje osnove monitora c=a-b (eto zasto NE ZNAM da li je visina ok!) pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
![]() |
#6 | |
Senior Member
|
![]()
Boogy, hvala mnogo na odgovoru. I imao sam u vidu da gornja ploca ne bude veca od osnove monitora ali me je zbunilo sto sam procitao negde post u kom se navodi da ne treba da ima ni isti oblik ni velicinu kao sam monitor.
Sto se visine tice, pogresno sam napisao, mislio sam da monitori budu na oko 120-125cm upravo zbog moje pozicije kada sedim ispred njih. Nije mi jasno to oko akusticke ose pa bih te molio ako ti ne predstavlja problem da mi u kratkim crtama pojasnis taj pojam. U svakom slucaju, hvala jos jednom! Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ne znam tacno, ali cu uraditi nesto nalik Sandrovim stalcima.... mozda cak i od drveta, a najverovatnije od 2 ili 3 tanje pa lepljene ploce univera
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
Videh danas par lepih resenja za stalke pa sam se sad pokolebao oko dizajna ali mi je i dalje najprimamljivija ideja sa cevima punjenim peskom (zbog tezine). Ne znam sta cu, jos cu malo razmisliti. U svakom slucaju, jos uvek cekam da mi stignu monitori tako da nije jos nista hitno.
Ako vidis jos neko zanimljivo resenje, javi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Svakako, ali i ti okaci te tvoje, da vidimo
![]()
![]() |
#10 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Genelec ima podatke o tome i mogu se naci ovde: http://www.genelecusa.com/catalogues...acoustic-axis/ pozdrav bogi
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
TFT stalci | OFF | Computer Hardware | 7 | 24-03-2009 11:31 AM |
stalci za zvučnike | marko.masina | Dizajn i konstrukcija studija | 0 | 09-03-2009 08:55 AM |
stalci za monitore - pitanje | funksoulbrother | Dizajn i konstrukcija studija | 6 | 08-02-2009 10:23 PM |
Stalci za zvucnike | Solozabal | Dizajn i konstrukcija studija | 9 | 08-06-2008 09:21 PM |