|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav
I ja sam ovdje novi, detaljno sam pretrazio forum za necim sto bi mi pomoglo, znaci pocetnik u hip-hop produkciji. Zanimaju me neki VST-ovi, ili efekti i kompresori, EQovi u CoolEditu i sl koji se koriste za mix i produkciju, i za pocetak neki presets kojima bi mogo dobit nesto koliko toliko OK... Imam Waves SSL VST,rekose mi da s tim pocnem... Kako podesiti omjer beat-vokal da bude OK, kako dat neku "zivost" vokalu... Eto znaci ako moze neke osnove za pocetnika, pocetnickom terminologijom posto ne znam bas nesto previse ![]() Hvala unaprijed svima |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
pa da si citao , pretpostavljam da si skontao da ne postoji carobni pasulj
![]() sve najbolje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
da, naravno da ne postoji neki sablon i svako po svom osjecaju radi.
Evo da preciznije postavim jedno pitanje, pa cemo nastavit ![]() Kad idem hiss reduction, onda mi vokal bude nekako "mutan", kao da je previse niskih frekvencija, a kad smanjim niske u ekvalajzeru onda zvuci vokal nekako "tanko", malo lici kao da je preko telefona sniman... kako ovo rijesit, pa cemo onda dalje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
najbolje je da promenis lanac u snimanju zvuka , znaci nova karta ili mikrofon , pretpostavljam da radis sa nekom integrisanom kartom ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Druze, kreni lepo od pocetka. Sta imas od opreme?
Odvoj neko vreme za citanje ovog foruma, ima brdo korisnih informacija. Nauci osnove, sta je EQ, sta je kompresor, reverb, delay, itd.. Onda polako pocnes da experimentises. Ne postoji sad tu nista posebno za hip hop, za narodno.. Svako ima neki svoj nacin rada. Ja se bavim hip hop muzikom i npr. kod mixa pesme uvek krenem od bubnja.. Onda vokal pa sve ostalo.. Postavljaj konkretnija pitanja da bi dobio bolje odgovore. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Dosta sam citao po ovom forumu, nesto sam nasao, a nesto i nisam pa sam otvorio ovu temu.
Sto se opreme tice, nije nesto impresivno, ali zanima me kako mogu dobiti neki malo bolji zvuk sa ovim sto imam. Znaci majk Shure PG58, integrisana zvucna, neka mala Realistic Mixeta, znaci nista nimalo profesionalno. Eto znaci pitanje, kako najefikasnije skloniti ?um... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Ako zelis ozbiljan rad moras nabaviti neku normalnu zvucnu karticu. Te integrisane nisu za tako nesto. Svako skidanje shuma dovodi do izoblicenja samog snimka pa ti to ne bih preporucio.
U Cool Editu mozes skinuti shum na sledeci nacin.. Pusti da se snima 10-ak sekundi.. Znaci, snimas samo prostoriju i shum, niko nista ne prica u mic. Onda ides na Noise Reduction pa napravis profil tog snimka od 10 sec (Get profile from selection). Kasnije se vratis na snimljeni vokal i ides na Noise Reduction i on ce ukloniti taj sum. E, sad.. Dosta ce ti ostetiti sam snimak ova operacija pa nemoj ocekivati neko cudo. Sto vise suma to losiji rezultat. Mislim da sam ti tacno napisao kako se sta zove jer vec dosta godina ne koristim Cool Edit u ove svrhe, tj. ne koristim taj Noise Reduction niti bilo koji drugi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Uradio sam taj Noise Reduction, otisao je sum,ali je vokal malo izoblicen, i to na taj nacin da je sad nekako previse bassa... Cim to smanjiti?
I uopste kad se producira vokal, je li se prvo ukloni sum,ili kako ide redoslijed: NR, EQ, kompresor, reverb. To je kako sam do sad radio, jesam li grijesio? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Sounblaster live .... kx driver
Behringer B1 mic Behringer Ultragain preamp ..... i bog da te vidi , a nije ni mnogo skupo ...... Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
ma jbg, mozda nije mnogo skupo, ali jedva sam i ovo sakupio, pa pitam kako izvuci ono najbolje od ove opreme sto imam. znam ja da mogu sa boljom zvucnom, boljim majkom i sl dobit daleko bolji rezultat
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Evo nekih hiphop instrumentala... | Jan | Promocija radova | 14 | 18-06-2009 02:15 PM |
Juice - Talasi (moj prvi hiphop rad) | alavuk | Promocija radova | 6 | 21-03-2009 01:01 AM |
Ovo je produkcija | LACKY | Pricaonica | 7 | 26-06-2008 08:26 PM |
Crnogorski HipHop | Rhino | Promocija radova | 41 | 27-05-2008 01:30 AM |
Hiphop bass, pomoc | OFF | Audio Software | 23 | 13-12-2007 12:31 PM |