|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Najgrublje, postoje dve vrste razmisljanja pri kreiranju prostorne slike - pokusaj potpunog docaravanja prostornih odnosa u realnom ambijentu (sa koriscenjem maximalno 2 reverba, gde se dodavanjem wet signala na originalne stvara iluzija udaljenosti) i princip 'sa gomilom razlicitih reverba' (jedan reverb za overhead, drugi za snare, treci za tomove, kratki room za kick, peti za celu grupu bubnja, room za gitare, duzi reverb za padove. , dugi plate za vokal, kraci za perkusije - npr......)
Ja sam ranije imao maksimalno 2, 3 reverba u pesmama, sada se taj broj osetno povecao. A primecujem i u jednom i drugom razmisljanju prednosti i nedostatke, kao i to da odredjeni zanrovi vise 'vole' jedan ili drugi trip. Kakav je vas pristup?
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Ja licno vise volim prvi trip (koji si naveo) mada... To opet ima veze, kao sto si rekao - neki zanrovi tako, drugi ovako, znam da zabudalim sa dosta atmosfera, kad me ponese trip, mada najcesce na ritam sekciji....
Eto npr prije 10-ak dana odradim neku rnb skicu za koju provalim sjutra da je vise ok nego sam mislio. Beat mi banja, ali nikako u njemu onog africkog toucha, i tako pocnem da se igrammmmm.... Znachi neki tiny room na kicku, reverb od nekih par ms na snare, isto neki minimalistican na udaraljkama, cak i na shakerima mrrrrvicu sto mi nije nikako obichaj, onda sve to zajedno (kao group ch) zakuvato sa josh malo.... Kompresija tu igra josh vecu ulogu..... Pojma nemam, sve u svemu endless number of combinations... Nemam neki recept kojeg se drzim, samo slusham....... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
stara skola... nikad vise od 4 reverba (minimum jedan obavezno mora da bude mono)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
MAO
|
![]()
dobos obavezno, mada ne volim (ne umem) da pravim reverbe za dobos duze od 0.4ms, i to je mnogo.. uvek mi zazvuci nekako ruzno, a kad slusam stranu produkciju, ima ih i to podosta. Kick nemam obicaj, uglavnom mi treba jaka tacka, reverb mi to zaprlja. Slazem se da je korisno u nekim drugim zanrovima. Gitare zavisi. Volim da stavljam delay na neke git. teme, a rifove skoro uvek ostavljam suve. Na cleanovima (mada i toga ima premalo kod mene) volim da se poigram, mada i to maximum 1s.
Vokali... ehm... jos nesto sa cim ni ja nisam nacisto. Verovatno zato sto nemam lexicona pa da pustim nesto kvalitetno i dugacko... Uglavnom kratki i mekani roomovi. Ponekad volim da ostavim puno, zapravo SAMO early reflections, daje mi neku "privatnu" atmosferu vokalu, narocito ako je sniman u losim akustickim uslovima, i nedisciplinovan pevac koji je pobegao od mic-a u emotivno kljucnim momentima. Za ovo Wavesi mogu da posluze, ali Art Acoustic mi je nova ljubav.. Na zadnjem albumu sam 11 pesama zavrsio po tom receptu - dva razlicita kratka za snare, kratki room za sve vokale (dosta repovanja), i poneki delay za gitare/vokale. Doduse, kada ima potrebe da od dobosa napravim specijalni efekat kante, onda se pusta svasta.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Probao sam na vokalu koristiti dva paralelna reverba sitnih razlika na EQ-u i timeingu. Na taj nacin se moze dobiti zanimljiviji zvuk.
Nitko ne spominje gate reverb, pogotovo za dobos. Malo sam se igrao s tim na jednoj stvari pa sam ga, bez obzira koliko je gate bio dug, morao utopiti s jos jednim "obicnim" reverbom da bi zvuk sjeo na mjesto s ostatkom bubnja.. @ fipke zasto obavezno jedan reverb mora biti mono?
![]() |
#6 |
Psiho
|
![]()
Za svaki element koristim poseban reverb, i to na jednom audio kanalu dry element, a na drugom gotovo 100 % wet reverb od istog elementa. To daje puno bolju kontrolu nad "prostorom" nego "insert" ili "send" reverb.
Duljinu trajanja reverba obichno stavim malo dulju nego shto mi se chini da bi trebalo, jer kad je reverb u posebnoj audio traci lakshe ga je skratit (stishat ili isfiltrat) nego produljit. Nastoim sve reverbe panoramski pomaknut u odnosu na instrument. Tako s malo reverba dobijem "dublji" prostor i "otvoreniji" zvuk, i efikasno rjeshim paning instrumenata. Ako (npr.) gitara "sjedi" s lijeve strane, a njen reverb "pada" na desnu ukupan dojam je i dalje "simetrichan" i ne moram popunjavat desnu stranu nekim drugim instrumentom. S vokalima ne radim pa o tome ne bih. Od reverba najvishe koristim: - Waves / TrueVerb (odlichan ER) i R-Verb (odlichan reverb tail) - SpinAudio / RoomVerbM2 (dobri umjetni prostori i ambijenti) - PSP / Easy - Piano Verb (jednostavni i probitachni reverbi) i P84 Lexicon Ukratko, nalazim reverbe jednom od najbitnijih karika za dobar mix, pa im shodno tome posvetim i jako puno vremena. Trenutno experimentiram sa sidechain kompresijom na reverbima, i so far so good ![]()
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
I sta se desava kad hoces da promenis nesto kod reverba ???? ( mozda sam te pogresno shvatio , ali ovo me zaista interesuje ... ) Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#10 | |
Psiho
|
![]() Quote:
U konachnici ne chujesh da je reverb EQ-an jer se na tom "mjestu" pojavljuje novi element i ljudski "procesor" za interpretiranje zvuka pretpostavlja da je on i dalje "ispod" novog elementa i ti ga chujesh iako ga na tom mjestu bash i nema. To su osnove psihoakustike na koima radi i mp3 algoritam. Osim toga, nikad ne koristim 100% wet reverb za ovaj postupak, pa odredjene elemente koi se konstantno pojavljuju gotovo potpuno "izvadim" iz mixa na mjestima gdje nastane guzhva. Nevjerojatno, ali tihi reverb od snare-a koi je skoro potpuno ispod 1 kHz u "guzhvi" stvara dojam da snare i dalje svira ukoliko ga suptilno i lukavo "izvadish" van. Osim toga, od jednog clip-a snare-a mogu napravit 2-3 razlichita reverb tail-a. Jedan masivan za brejkove, jedan gate-an i jedan reverse za specijalne efekte ![]() ![]() E sad... ako bash zhelim promjenit reverb... razmislim josh jednom da li ga zaista zhelim promjenit, ili bi samo malo prchkao po njemu da ga imam kao send, i na kraju ga vratio kakav je bio ili ga promjenio za subjektivnih 2-3%. Ukoliko ga bash zhelim promjenit... napravio sam si fin posao ![]() Osim toga, kad reverbirash kroz send, bilo koi insert efekt na izvornom kanalu ide automatski i na send osim ukoliko efekt ne stavish na jedan od dva "post fader" insert mjesta. Onda imamo time strech, reverse, sidechain, gater... sve je to "one click away" kad imash reverb u posebnoj traci, i zna bit efektnije nego kad efektirash feed, pa on takav ide na send. Znam da ovo nie uobichajen postupak, i sigurno uzme vishe vremena nego klasichan pristup, ali eksponencijalno proshiruje moguchnosti. Mogao bih sada josh dve stranice primjera napisat i josh uvijek ne bi pokrio sve moguchnosti. Shto je najljepshe, mozhesh imati po 5 razlichitih reverba za svaki element a CPU ostaje na 0%. Zadnje, ali nikako i najmanje bitno, je chinjenica da je danas teshko zvuchati drugachije ako koristish konvencionalan pristup. Kakav god plug-in imao, netko uvijek ima lexicona u racku koi zvuchi bolje. Dakle na taj nachin chu se teshko istaknuti... ovo je chisto pokushaj da zaobidjem konvencionalan pristup i tako dodjem do nekakvog inovativnog rjeshenja i/ili osebujnosti. Za kraj uzmi u obzir da vechinom radim downtempo world music sa korjenima u psytrance produkciji kojom sam se bavio zadnjih godina. Reverbi su osnova za dobru trance, ambient i downtempo produkciju, i kontroliranje masivnih i dugih reverba zna bit zajebano. Iskustvo i zhelja da pobjegnem od standarda doveli su me do ove experimentalne tehnike, a putem se pokazala kao sasvim dobra. Uf... al sam se raspisao ![]() ![]() ![]() u ischekivanju komentara, pozdrav
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
VSS3, PCM-91 i ostali reverbi(TESTOVI) | STUDIOTON | DSP forum | 158 | 22-04-2010 09:40 PM |
Reverbi! | korenjak | Audio Software | 80 | 23-10-2008 12:41 PM |
Hardware reverbi | Arthur | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 49 | 26-03-2007 05:44 PM |