|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Pozdrav svima, evo imam par pitanja sto se toga tice...trazio sam svugdije ali bezuspijesno...
naime treba li otvorit obrt za moc radit komercijalno u studiju? jer studio nebi koristio samo za privatne svrhe nego komercijalne. Dali se to gleda kao obican poslovni prostor? Po cemu se odlucuju cijene snimanja? Dali treba napravit racun pri isplati?Nisam nikad vidio kasu u studiju ![]() I uostalom brine me i dopustena visina. Jer mi je control room 2,50m a live room koji smo poceli kopat bio bi negdije 2.70-80 najvise. U slucaju da je pre nisko morao bi odustati od svega ![]() Nadam se da ne zvuci smijesno i glupo ali stvarno nisam mogo nac nista sto se tice obrta i snimanja glazbe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
sta niko nezna nista o tome?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ja imam obrtom registriran studio pa ti mogu dvije tri o tome...
U HR sam, uzmi to u obzir. Ne znam otkud si ti... Ja nemam nikakav "formalni" posao u nekoj firmi, nego mi je taj studio (znaci obrt) primarno zaposlenje. Zato placam svaki mjesec sva davanja (mirovinsko, zdravstveno i ona ostala sitna sranja). Ako si i ti u takvoj situaciji racunaj da ces morati pljunuti najmanje 1500kn mjesecno. Prvu godinu kada otvaras obrt u HR ne moras biti u sustavu PDVa. To sam odabires hoces li uci u njega ili ne. Ako ti godisnji promet predje 85000kn onda te drzava automatski stavlja u PDV sustav. U prvoj godini ako nisi u PDV sustavu, ne moras ispostaviti racun na kojem je tvoj honorar + pdv pa si time konkurentniji na trzistu. Konkretno, nekim klijentima to vise odgovara jer im ispadas jeftiniji. Ali, tebi to ne ide na ruku ako u toj prvoj godini imas namjeru preko racuna kupovati opremu jer neces od te opreme moci "prebiti" pdv. Koliko kosta - kosta... neces dobiti pdv nazad. Naravno, to se odnosi samo na sluzbenu kupovinu opreme, znaci preko racuna. Preko oglasa ionako neces dobiti racun pa tu nema niti povrata. Morat ces jako paziti kako izvlacis novce s racuna od obrta. Nije da se ne moze, dapace puno je jednostavnije od izvlacenja sa firme (trgovackog drustva tj. d.o.o. oblika), ali nije kao da vadis novac sa svoje osobne maestro kartice. Neke troskove mozes prebiti. Na primjer ako imas prostor koji unajmljujes i ako ti najmodavac hoce poslovati preko racuna (za sto on onda mora placati porez pa mnogi to ne zele), prebijas tu najamninu kao trosak. Ako su ti racuni od mobitela, rezija u studiju i sl. registrirani na obrt onda i to prebijas kao trosak itd... Auto neces moci puniti na racun obrta ako ti auto nije registriran na obrt (a u pocetku ti to i nije tako isplativo jer nosi neke druge probleme)... Nama nikada nije dosla komisija da izmjeri visinu stropa. Imamo strop na 2.75m ali je na nekim dijelovima nize i to teoretski ne bi proslo atest. Ali tog atesta nikada nije ni bilo. Nisu nam nikada niti dosli izmjeriti buku koju proizvodimo van. Nitko nikada nije dosao. Dolaze onda kada vide da nesto u papirima s lovom nije u redu. Al onda krenu kao krtice kopati i nikada ih se ne rijesis. Zato bolje da ti ne pada na pamet petljat s porezima i papirima. Preporucljivo je da uzmes knjigovodju da ti vodi sve papire. To ti je jos trosak od 500tinjak kuna mjesecno ali se isplati jer su sanse ogromne da ces nesto zajebat ako sam vodis papire i onda ce krenut kopanja od porezne uprave i gradskih organa. Obrt je vezan uz tvoju osobnu imovinu tako da ako te kazne, mogu ti i tvoje privatne stvari oduzeti ili ti blokirati druga primanja koja nemaju veze s obrtom. To je recimo totalno drugacije od firme, gdje ako s firmom bankrotiras onda ode sva imovina od firme ali se ne dira osobna imovina. S obrtom toga nema. Privatno i obrtno je ista stvar. Moj ti je savjet da otvoris obrt samo ako si siguran da ces godisnje toliko posla imati s praqvnim osobama (firmama, izdavacima, i sl..) da si stvarno siguran da ti se to isplati. Znaci ako ti je mjesecno preko racuna prolazak barem 5 tisuca kuna (tu apsolutno ne racunas ono sto uzmes na ruke jer to sto je na ruke - to "ne postoji"!). U studijskom poslu nije jednostavno namaknuti svaki mjesec jer se puno poslova radi po vise mjeseci a lova legne tek po zavrsetku posla. Onda ispadne da mjesecima spajas kraj s krajem i mucis se da platis ve drzavi a onda kad lova na kraju legne onda vracas dugove. Tako je u pocetku. Tesko je stati na noge. Nije da imas ducan pa ti lova putuje stalno, na dnevnoj bazi. Ovo sto pitas za blagajnicku kasu u studiju... naravno da ju ne moras imati! Pises fakture, papire koje sam printas, pecatiras i potpisujes i na temelju toga izdajes racun. Nema onih malih printanih racuna kakve ti teta u ducanu na kasi izdaje. Ali pravno gledano je to ista stvar. Ako napravis studio i ne otvoris obrt onda ces gledati da sto vise toga naplatis "na ruke" pa je "nevidljivo". Ipak, ako poslujes s nekim izdavacem oni ce inzistirati da im izdas racun tako da njima budu ciste knjige. Tada mozes ici na izdavanje "ugovora o autorskom djelu" ali su tu porezi visi koje izdavac placa pa ces i svoj honorar morati malo smanjiti da budes konkurentan i da izdavac odluci raditi s tobom. To je obicno gnjavaza i natezanje. Mozes i naci nekog rodjaka koji studira pa preko njega vaditi studentske ugovore. To je polu-legalno i ako zavrtis vece novce mozete i ti i tvoj student najebati. Najbolje da krenes bez obrta pa ako bude dovoljno legalnih poslova onda naknadno otvoris obrt. Zavrti malo posao pa vidi kako ide. Uvijek mozes godinu kasnije legalizirati posao ako krene. ![]()
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
hvala puno na informacijama shot
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Shot bravo, sjajna elaboracija. Pisali smo o tome u predhodnim threadovima,ja sam izneo sta znam o tome za Srbiju, a sada vidim da je i u Hr ista stvar, s tim sto ako ne predjes 3.000.000 dinara ili oko 38.000 eura onda ostajes u sistemu van PDV, a ako bas neko zeli uci u sistem PDV i to je moguce (mislim da se vise isplati zbog odbitka kad se kupuje studijska oprema).
Ja bih jos dodao da ako ne otvoris obrt-radnju-agenciju za tu delatnost, da se obavezno za poslove gde je veca lova, pokrijes ugovorom o autorskom honoraru, jer je onda tvoj posao legalan i nece moci poreska uprava da te juri za utaju poreza. A clanu foruma Theory toplo preporucujem da uz studio otvori i poneki apartman za spavanje, pa cemo rado doci u posetu studiju i razmeni iskustva hehehehehehehehe Last edited by Braca; 06-04-2008 at 07:36 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Nece ti biti problem ako su turisti ujedno i korisnici tvog studija, heheheheheh
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Cubase 4/Essential 4- otvaranje pjesama | zak | Audio Software | 0 | 18-06-2009 09:55 AM |
VAZNO :: Otvaranje vise naloga | puRe | Obavestenja | 0 | 02-01-2005 06:18 PM |
Moj princip stvaranja glazbe | ANITA | Razno | 7 | 26-03-2004 03:33 PM |