|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Uhhh, kako dobar forum. Ranije sam bio na nekim domacim forumima ali kada sam otkrio ovaj prosto sam se obradovao!!!
SVAKA CAST! No, da predjem na glavno. Nedavno sam nabavio Mac sa Logic Studiom, + zvucnu kartu M-Audio Mobile Pre USB + dva mikrofona TSM MT103 sa fantomskim napajanjem. Snimanje se ne vrsi u studiju, vec u prostorijama ad hoc. Interesuje me snimanje akusticnih instrumenata, gudackog kvarteta, raznih kombinacija sa akusticnim instrumentima, klavira, vokala itd. Posto sam i sam izvodjac po struci, zeleo bih da snimam svoje koncerte, improvizacije, ili da pomognem drugima da to urade. Dakle, bez bubnjeva, i elektricnih pojacala. Moja pitanja su sledeca: 1. Na mikrofonu postoji prekidac sa oznakama 0, -20, -10. Pretpostavljam da to znaci koliko je mikrofon osetljiv. Koju vrstu osetljivosti namestam za koju vrstu snimanja? Recimo, problem mi se javlja kada treba da snimim muziku sa velikim nijansiranjima u dinamici, i muziku gde su mikrofoni udaljeni/priblizeni izvoru. Tako, kada snimam glas, obicno pevacica ima izuzetno tih pocetak, a onda kada se prodere dodje do distorzije. Opet, jako tiho snimanje uvlaci mnogo suma kada se naknadno pojaca. Kako da snimim veci ansambl, sa kojim nivoom? 2. Na mikrofonu postoje i prekidac na kojem se nalaze tri oznake, jedna ravna crta i dve koje su malo iskosene. Cemu to sluzi, kako se zove, i kako se podesava za koju vrstu muzike? 3. cesto sam u zabludi na koji nacin da snimam. Dakle, postoji volume input control na zvucnoj karti, i postoji volume input control u Logic-u. Postoje i prekidaci 0, -10 i -20 na mikrofonima. Pokusavam da namsetim na zvucnoj karti da najglasniji deo ne bude clipovan, ali kako da namestim u Logicu? Da li se distorzija javlja u mikrofonu, u zvucnoj karti ili u Logicu (ili u sva tri)? Kako da namestim da mi se ne pojavljuje distorzija, a opet da i najtisi delovi budu dovoljno glasni? 4. Kako da se najbolje nameste mikrofoni za snimanje koncerta (stereo, sa dva mikrofona), recimo nekog kamernog ansambla (10 instrumenata)? Koliko da budu udaljeni mikrofoni, da li da budu namesteni na 0, -10, -20? Kako da snimam vokal? Ranije sam pokusavao da snimim stereo, ali sam uvideo da je to pogresno. Sada mi pevacica peva direktno u mikrofon udaljena 20 cm. Opet, peva ili previse tiho, ili se javlja distorzija (ima veliki dinamicki opseg). Pokusavao sam da prebacim na 0, pa smo probali sa udaljavanjem od mikrofona, ali sve ne zvuci kako treba. 5. Sta mislite o 32.bitnom snimanju, da bi se izbegao neprijatan sum kod eventualnog clipa? 6. Posto bih hteo da prosirim svoju tehniku, nameravam da kupim bolju zvucnu kartu, i vise mikrofona. Zeleo bih da mogu da snimam koncert od recimo 10 instrumenata i da svaki ima svoj mikrofon, kako bi se kasnije lakse vrsila obrada. Zvucna bi bila "prenosiva". Sta predlazete, recimo do 500 e, koji mikrofoni? Znam, mnogo je to pitanja, mozda za 5 topica. Slobodno ostavite linkove ka odgovorima ako ih na forumu ima, ili na nekim drugim sajtovima. Hvala vam unapred!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
1. To je verovatno PAD u dB.. On ti služi kada snimaš izvore koji prave veliki SPL, odnosno izvori koji su glasni i time sprečavaš da zvuk zaclipuje unutar mikrofona, jer i elektronika unutar njega ima svoje granice između kojih radi.
2. Hi pass filter. Seče sve ispod zadate frekvencije. Jačina odsecanja se izražava u dB po oktavi, i to bi trebalo da piše negde na specifikaciji mikrofona 3. Dok snimaš, nameštaš pojačanje na mikrofonskom preamu, koji ti se verovatno nalazi na externoj kartici, a ovo softwaresko ostavljaš neutralno, odnosno na 0dB. 4. Eh... ![]() ![]() to bi bilo ukratko |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Junior Member
|
![]()
Hvala, iako je bilo kratko, bilo je ljuto!!
![]() Quote:
Ali sam zato nasao na internetu: highpass filter: ravan, 75 Hz i 150 Hz. Znaci, ravan ne sece nista? Kada se koriste ovi filteri? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Za pocetak moj savet. Prvo i osnovno dobro procitaj uputstvo od opreme koju si kupio, tamo ti je lepo objasnjeno cemu koji preklopnik sluzi. Ako ti nisu najjasniji pojmovi o kojim se tu govori, moj ti je savet da nadjes neki udzbenik za pocetnike. Iz razloga da bi savladao osnovne termine i pojmove koje ljudi iz ovog posla koriste (da bi znao kako i sta da pitas a i da razumes kada dobijes odgovr), jer u praksi ljudi iz ovog posla koriste uglavnom univerzalne termine koji se inace koriste u celom svetu.
Jer u principu da bi dobio strucan ili adekvatan odgovor za nesto sto te zanima, moras da znas i da postavis pitanje, na potpuno laicka i uopstena pitanja, ce ti u principu malo ko odgovorit. Ocu reci moraces malo (uslovno receno) da se "audioopismenis" da bi komunicirao sa ljudima i da bi se razumeli. Last edited by LACKY; 07-01-2008 at 11:28 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Pravo da ti kazem, mikrofone koje sam kupio nemaju NIKAKVO uputstvo, niti bilo sta sto bi objasnilo sve te preklopnike, nikakvu brosuru, nego u obicnoj kartonskoj kutiji bele boje..., a sad, kako da nadjem na internetu to sto ni ne znam kako se zove. Googlao sam pola sata sa svim mogucim terminima i nista pametno nisam naisao....
Zato sam i napisao da je to pocetnicko pitanje, tako da imate razumevanje moj post.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Imas bre na netu literature koja se bavi osnovama tonske tehnike na hrpe, prirucnika skripti itd. Za mikrofone izguglaj nacices sigurno na sajtu proizvodjaca.
Ali sacekaj do sutra, sigurno ce ti neko dat neki linke za literaturu. Ajde ljudi bacite coveku par linkova sa pocetnim stvarima o audiu! A upravo zato sto i imamo razumevanja te savetujemo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
http://www.shure.com/stellent/groups...ucators_ea.pdf
mozda ce ti ovo pomoci...bas je onako NACRTANO ...u pitanju je neki shure-ov sajt,al ` princip je isti sve su ostalo nijanse... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]()
druze izneo si pitanja gde je odgovor na svako minimum 2 strane teksta...al aj ovako ukratko
to o, -10... to je decibelaza!!! e sada sa njom se postupa u zavisnosti od potrebe... prvo moras znati da postoje dva sonovna tipa mikrofona Kondenzatorski i Dinamicki razlika je u osetljivosti membrane i u sistemu hvatanja signala.... jedna vrsta je usmeren mikrofon to jest on se obicno koristi kad zelish da uhvatish odredjen vokal, instrument a da ostalo sa strane ili iz dalje pozadine izbegnesh, dok je drugi sirokoopsezni iliti ambijentalni.... ... koji su ti tvoji mikrofoni? za crtice si dobio dobar odgovor ovde da bi ozvucio instrumente potrebno je pravilno da postavish mikrofone ( da ga usmerish na taj instrument, da ga dovoljno odaljish tj priblizish...) npr ako snimash filharmoniju... potrebno je da pazish i koliki ti je razmak izmedju mikrofona obicno to ide u razmeri 1 prema tri... Ozvuchavanje je posebna nauka i ne moze se tek tako ispricati na forumu... potrazi po sajtovima neke lekcije o tome... ima dosta na engleskom! a najbolej bi bilo da kad to sve istrazish lepo za prvih par puta platish profi lika za to da vidish kako on to radi...jer nije to tek stavish mikrofon i snimash...moras da pazish za distorziju, na mikrofoniju... 32bitno snimanje? nemam pojma ja sve radim 24bitno a i vecina studia kad obradjuje neki signal u npr Sound forgu radi 24bitno pa posle kad sve sklopi onda ga ispegla na drugu bitazu.. bitno je...jer moras sacuvati sto vise slobodnog headrooma da bi ti stvar disala (poslushaj Pepperse... headroom ne postoji kod njih... a poslushaj bilo koju numeru klasicne muzike... oseticesh razliku... jbg trenutno je trend da se sve prebudzi da sve grmi...kao glasnije je pa je bolje... a dinamika ma ko je j...samo da nema hedrooma!!! TRASH) sto se te tvoje pevaljke tice... nek uplati casove pevanja... ili bar nek pogleda npr THE BEATLES-e... ili jos bolje WHITNEY HOUSTON.... ona kad peva ... pomera mikrofon...kad krene glasnije malo ga odalji od usta...kad je tishe priblizi ga... lagaaano...a ne urla ko jeftini garazni punk pevach sa Feketica!! eto...nadam se da sam delimicno i ja pomogao... naravno nishta licno i uvredljivo nisam zeleo reci...samo sam izneo svoje vidjenje... a ako STVARNO zelish MNOGO o tome da naucish... pogledaj topic fakultet multimedije |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
http://www.rumski.com/forum/showthre...hlight=violinu
Evo ovde procitaj o mikrofonima za gudace E sad u vezi distorziranja zvuja ima vise faktora, na tvojoj kartici imas lampice klip i signal........ako se pali klip to znaci da signal probija dozvoljenu jacinu, tj klipuje......to je znak da si previse odvrnuo preamp(predpojacalo), koji se regulise gain potenciometrom.... Znaci u zavisnosti od dinamike svirke pojacaj toliko da ne klipue..... Ako su dinamicke razlike u toku jedne pesme velike, podesi da ne klipuje pri najintenzivnijem sviranju tj. na najglasnijem delu pesme... primer kompozicija Bolero...koja krece jedva cujno i kasnije kulminira...ne boj se mikrofon oponasa ljudsko uvo...i kao kad slusas koncert i cujes tiho kad se svira tiho, tako imikrofon cuje.....sum ako ga ima je prirodna stvar i nemora da smeta........ oznake -5, -10, -20 db........jesu prekidac za smanjenej osetljivosti.....znaci ako je neki mnogo glasan instrument pa klipuje i pri niskom gainu...onda smanjis osetljivost da bi mogo da dodas malo gaina a da ne probija u "crveno". Takodje neki mikrofoni imaju hi cut ili low cut prekidace, to koristis ak zelis da ne snimis recimo frekvencije ispod 80 hz onda upalis lo cut i mikrofon ignorise te donje tonove.... vrsta muzike koju hoces da snimis mozda bi pre trebalo da se snima ambijentalno sa recimo 4 mikrofona postavljena oko orkestra......kondenzatorski mic-ovi su dobri ..... ja sam snimao akusticni bend : violina , klarinet, saz , ut, i tarabuka sa jednim kond mic-om na sredini sobe koji je bukvalno sve uhvatio...... za trzacke instrumente i udaraljke dobar je AKG c451b mic.... Sto se tice kartice.....ima dosta firewire kartica koje su oko 500e , sa vise ulaza.........u tom cenovnom rangu se krecu kartice sa uglavnom 4 ulaza.... kao Konnekt 24d, RME ff400, Emu 1616m....delta 1010... delta ima ulaza emu 6..... medjutim uglavnom po dva od 4 ili 6 ulaza imaju ugradjeno predpojacalo koe je neophodno za mikrofonsko snimanje...tako da se moraju dojupiti externa predpojacala..... postoje i kartice sa digitalnim ADAT ulazom kao recimo Emu 1212m... preko kog se putem externog konvertera sa predpojacalima moze uterati 8 kanala plus dva sa kartice ukupno 10 jedan takav uredjaj je Behringer ADA 8000 koji kosta 230 e i Emu 1212m kartica koja kosta 150 e zajedno 320 e i deset kanalno snima nje je tu!!! kvalitet nije kao kod sprave poput RME FF800 koja ima sve to u jednom komadu ali kosta 1200 e.... pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pocetnicko pitanje za ProTools | Domestos | Audio Software | 16 | 31-05-2009 04:51 AM |
Cubase/Nuendo - pocetnicko pitanje | Gianfranco | Audio Software | 3 | 09-05-2009 07:35 PM |
Mikrofoni za snimanje gitare | Milanche_show | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 35 | 06-09-2008 11:51 PM |
mikrofoni za snimanje bubnja | STUDIOTON | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 24 | 01-08-2007 09:55 AM |