|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Dragi moji Rumovci...
Kako sam poslednjih desetak meseci zaokupljen osmi?ljavanjem, snimanjem i delimično monta?om autorske emisije na Televiziji Vojvodine, shodno novim izazovima, javljaju se i novi problemi, prohtevi... Znate da svoje priče na ovom forumu počinjem izokola, tako da vam ni ovoga puta neću ostati du?an. Naime, emisija ima svog monta?era, ali, procena je bila da moja malenkost raspola?e sa dovoljno spretnosti i brzine da na sebe preuzme seckanje i editovanje izjava sagovornika, snimanje sinhrona, te postavljanje istih u projekat (Premiere Pro 2). Naravno, znam da je ovo mesto gde se raspravlja o zvuku, a kao ?to znate, svaki video klip ima i audio track koji se zarad preciznije obrade mora exportovati te importovati u neki od sound editora. Raspola?em ?arolikom paletom programa u kojima se pomenuta akcija mo?e sprovesti u delo, i, naravno, stvar je ličnog izbora kakav će vam biti, uslovno rečeno, chain. Po?to je reč o obradi govornih delova u emisiji, ja sam odabrao Wavelab 5 sa Waves Q10 i VST Dynamic Compresor pluginovima, a nekada, kada je externi ?um iritantan, pomenutom lancu pridodam i Waves Noise X-om. Nije problem uraditi ono ?to se mora uraditi, ali tehnologija napreduje, pa sam se u jednom trenutku gubljenja u pra?umi fajlova, foldera i njima sl. upitao postoji li software koji je u sprezi sa Premierom tako da mogu exportovati audio kanale onakve kakvi jesu, uvezem ih u audio sekvenceru, obradim i vratim u Premiere. Silno sam se obradovao kada sam nanju?io Adobe Audition 3, ali tu se mogu "linkovati" isključivo pojedinačni fajlovi, ?to ne radi posao, jer tako nemam live kontrolu odnosa između nekoliko različitih traka. Na primer, odnos muzičke podloge, efekta, glasa i it tona... Nisam optimista, ali nisam ni lenj da, makar, poku?am... Ajd sad...
![]() |
#2 |
Banned
|
![]()
Cao Igore,
Obavezno probaj Algorithmix pluginove! To ti je nesto najbolje sto ces naci za ciscenje zvuka pa ako ti procesor nije problem, samo napred! Onda dalje, sonnox limiter je dosta cist... ....i to bi bilo to... Trebalo bi da mozes u premier da ucitavas VST pluginove (skoro sam siguran da sam to uspevao sa verzijom 2 davno....) Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
za to sto si opisao uopce ne trebas ici van premiera
premiere cita vst pluginove i uredno radi sa njima...dakle, ostavi se wavesa i na konju si profesionalno se bavim montazom (3 emisije izbacujem u tjednom ritmu)...i gdje bih stigao da stalno izlazim iz premierea kada treba audio srediti... ako trebas nesto osim standardnog eq/comp/noise lanca lijepo nestas novu sekvencu, unutar nje kreiras audio trake i radis sto te mila volja...poslije samo vratis tu sekvencu u onu na kojoj montiras i bok... kao i u svakom poslu, ne kompliciraj ako ne trebas! a ako bas inzistiras na kompliciranju....imas export AAF-a kojeg ti cita nuendo, samo ne zaboravi prije odraditi "render and replace audio" u premiereu inace te cekaju glavobolje... inace, ovo je praksa samo kada na istom projektu rade razliciti timovi ljudi....dakle, jedna kuca radi montazu, druga obradu zvuka... ako ste all in one produkcija, samo ces si bespotrebno komplicirati situaciju...
-- De?urni mrgud Last edited by zvincic; 13-02-2008 at 01:19 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Dobro, s jedne strane to jeste komplikovanje ?ivota, ali moglo bi doprineti boljem utisku onoga sa druge strane malog (ili već kakvog) ekrana, ?to je u mom slučaju, i u slučaju svakog iole posvećenog novinara jedini cilj.
Mislim da je upotreba plaginova na margini ove priče, jer potrebu da radim vi?ekanalnu obradu zvuka imam upravo zbog toga ?to mi plaginovi ne dozvoljavaju parcijalnu kontrolu zvuka na vi?e traka odjednom. Da, znam, zakuvao sam bez veze, ali, da probamo ovako... U isto vreme, dok sagovornik odgovara na pitanje, ispod je muzička podloga, a po?eljno je da i od it tona ostane, na primer, zvuk prolaznika koji slučajno komentari?u taj razgovor. Dakle, podloga ide malo dole, it ide gore, pojačavam uzdah sagovornika nakon reakcije prolaznika koju sam naglasio radi prepoznavanja autentičnosti, i to je to... U redu, mo?e to i u Premijeru, ali, bez mogućnosti da naspektormetru vidite koje vam se frekvencije poklapaju, ?ta biste eventualno skinuli, ?ta dodali. Ne znam kako je Zvinčiću kod tebe, ali ovde u Srbiji kada montira? zvuk za televiziju mora? voditi računa da bude mono, bez nepotrebnih visokih i niskih frekvencija, takoreći, kao u vreme Miće Orlovića. Drugim rečima, manji frekventni opseg - veće su ti ?anse da se u zbiru ne?to oduzme, a to, naravno, nije cilj...
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
...mada, sada kada ponovo pročitam Zvinčićevu opservaciju, mislim da je prebacivanje u novu kompoziciju dobra opcija.
Znam da je na?e uho ono koje bi trebalo određivati ?ta je ?ta, ali, iskreno, sviđa mi se opcija koju nude, n.p. Audition 3, Cu Base i Wavelab, kada selektovani deo klipa grafički pokazuje ono ?ta pojačavam. Nije u pitanju moja lenjost, već komfornost. Za razliku od Steinbergovog softvera, Adobeov u tom slučaju nudi bolji "crosfejding" na spojevima selekcije, dakle, nema pucketanja već se smiksa, ali, je, s druge strane, rad u Auditionu generalno noćna mora. Hm?
![]() |
#6 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Quote:
mislis da je kod nas drugacije? eventualno to sto smo se ipak makli od mono zvuka... sa vremenom naucis slusati sto se dogadja sa zvukom, a ne gledati spektrometar. naravno, ja ne radim na kompjuterskim zvucnicima ili mini liniji vec sa adam s2a monitorima... i jos mi se nije desilo da sam dobio emisiju nazad zbog tehnicke neispravnosti ![]() ali mi se desilo da bi probio deadline kad bi isao bespotrebno komplicirati... ![]() e, da...sjetih se jos jedne stvari...ako bas ne mozes bez spektrometra....spucaj elemental audio inspector na master (ili gdje vec hoces) i eto ti i spektrometra u premiereu
-- De?urni mrgud Last edited by zvincic; 13-02-2008 at 09:48 AM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Ja bih ti predlozio Sont Vegas, soft. iz kojeg uopste nemoras da izlazis nigde. Apsolutno mozes u njemu sve da zavrsis, editing i videa a sto se tice audia mnogo je bolji od Premiera za editing i obradu bez obzira na zahteve. Ima i VST pdrsku tako da malte ne ima mogucnosti kao npr. Nuendo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
ja ne bi, ali to sam samo ja
![]()
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Sto da ne vrlo (sto bi se reklo) userfrend. softver. Ja koji sam totalni durdubak za video sam u njemu za neverovatno kratko vreme izmontirao video i napravio mixsic visekanalnog audia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
vidis, meni je premiere puno puno vise userfriendly, pogotovo sa novim suceljem od verzije cs2
ali, to sam samo ja ![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Audion na Zagrebačkom Audio Video Show-u | diviner | Obavestenja | 5 | 01-11-2009 06:11 PM |