Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-12-2007, 02:04 PM   #1
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default samozaposljavanje

Zanima me precizna informacija da li je i kako moguce da ostarim prava zaposlenog i kreditno sposobnog lica a po osnovu prihoda koje ostvarujem honorarno i redovno?
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2007, 09:46 PM   #2
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Re: samozaposljavanje

jasno mi je pitanje, ali ne i naslov...... ili obrnuto

Znam da neki drugari, koji nisu zaposleni a imaju prihode, u ProCredit banci dobijaju kredite, ne bas povoljne, ali dobijaju....

A samozaposljavanje.... uh, to i mene interesuje
Old 10-12-2007, 10:45 PM   #3
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Hm, malo je nejasno pitanje (ostvariti prava), mozda da malo konkretnije postavis pitanje, da ne bih pucao u prazno, ali kapiram da imas redovne i honorarne prihode pa bi hteo da budes kreditno sposoban.
1.Ovako, kreditna sposobnost zavisi od vrste garancije koju mozes da das banci za kredit. A to dalje znaci da uopste ne moras da budes zaposlen da bi bio kreditno sposoban. Za kreditnu sposobnost je dovoljno da imas imovinu (nepokretnosti, devizni racun sa nekim iznosom deviza), nesto iz cega bi banka na lak i jednostavna nacin mogla da se naplati. Primer za to je moj kum koji u Londonu ima kartica kolko hoces i to kreditnih sa mogucnoscu trosenja para do 45.000 eura. On je to stekao vrlo prosto jer zadnjih 20 godina ima tamo racun, nikada nije prevario banku i oni su stekli u njega poverenje (jedostavno i prosto i efikasno, tako se radi u nrmalnom svetu)
2.Na zalost nasu i tranzicije u kojoj se nalazimo banke odobravaju razne kredite po raznim osnovama, onaj najgori jeste koriscenje platnih kartica i takozvanih dozvoljenih minusa. To je najveca pljacka koju su mogli da izmisle ovom sirotom narodu koji je zeljan svega, ima demokratiju, ima robe kolko hoces, ima svega ali nema para da to kupi. To bi trebalo ustvari da je debitna kartica, a to znaci da koliko imas na racunu toliko mozes da potrosis para. Za razliku od ovoh debitnih postoje i kreditne kartice koje predstavljaju pravi nacin, znaci banka ti daje kreditni iznos koji mozes da koristis iako nemas na racunu para, ali si obavezan da u odredjenom trenutku vratis taj iznos.
Da ne spominjem neke druge kredite kao sto su stambeni, hipotekarni i ostali krediti ya privredu i slicno.
E sad uglavnom najveci broj ljudi koristi ovu debitnu karticu (im ih mali milion) a ja sam svoju kod Societe General banke otkazao jer su lopovi i to sam im dokazao a onda su mi se izvinjavali i molili me da ne sirim pricu. Znaci banka kad daje dozvoljeni minus ona zna da ti nemas dovoljno para ali ti zato naplacuje taj dozvoljeni minus sa jako velikom kamatom. Na zalost ni guverner nije uspeo da spreci tu pojavu a sto bi je i sprecio.
Sto se tice debitnih kartica jedina garancija (uslovno garancija) jeste da si u radnom odnosu. Jer onda imas primanja i izvesno je da banka to moze da naplati.
Uh moram da skratim, vraticu se sa pisanjem kad se otvori ova prica ako to nekog interesuje jos
Braca is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2007, 11:41 PM   #4
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

To sto radis honorarno banci nista ne znaci. Banku interesuje, sto rece Braca, koliko je sigurna (kada ti da pare) da ces ti to i da vratis. Recimo, kamata moze da ti bude 5% godisnje, a moze da ti bude i 25% godisnje... u zavisnosti od toga da li imas zirante ili ne, da li primas platu preko te banke (i koliko dugo), da li imas nesto da stavis pod hipoteku i koliko, da li radis bas u toj banci, da li je u pitanju kredit ili lizing ... itd., znaci ti ces dobiti kredit u svakom slucaju, samo je pitanje sa kolikom kamatom.
Sto se tice samozaposljavanja... mislim da se samozaposlenim zovu oni koji sami sebi placaju doprinose i isplacuju platu, znaci osnivaci (vlasnici) preduzeca, radnji, studija itd... (nisam siguran ali mislim da je tako)

Pozz
Old 11-12-2007, 04:34 AM   #5
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ok, jasno, nisam bio precizan.
Dakle, da, imam redovne honorarne prihode, sasvim pristojne.
Zeleo bih da u nekom doglednom periodu sebi finansiram kupovinu nepokretnosti, na kredit.
Nemam nikakvih zaliha niti drugih nepokretnosti na koje bi se mogao pozvati osim prihoda.
Najefikasniji put do resenja je? Ja sam skontao da bi mogao sebe da samozaposlim (poznanik ima firmu koja je zvanicno aktivna al ne radi nista, te bi se tamo prijavio kao suvlasnik ili stagod te dao sebi neku odredjenu zaradu).
Ali, mani moje ideje, koji bi bio najefikasniji nacin da resim stambeno pitanje, da mi ne lete pare vise uludo na kiriju.
Old 11-12-2007, 07:43 AM   #6
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
ok, jasno, nisam bio precizan.
Dakle, da, imam redovne honorarne prihode, sasvim pristojne.
Zeleo bih da u nekom doglednom periodu sebi finansiram kupovinu nepokretnosti, na kredit.
Nemam nikakvih zaliha niti drugih nepokretnosti na koje bi se mogao pozvati osim prihoda.
Najefikasniji put do resenja je? Ja sam skontao da bi mogao sebe da samozaposlim (poznanik ima firmu koja je zvanicno aktivna al ne radi nista, te bi se tamo prijavio kao suvlasnik ili stagod te dao sebi neku odredjenu zaradu).
Ali, mani moje ideje, koji bi bio najefikasniji nacin da resim stambeno pitanje, da mi ne lete pare vise uludo na kiriju.
Najbolje je da se ozenis

Ozbiljno, meni zena kupuje kucu, na kredit, posto je zaposlena. Najbitnije je da se nista ne vodi na tebi

Ako se ti samozaposlis zbog kredita samo, nemas racun. Jer, da bi imao iole pristojnu ratu 150-200e bar, moras da imas duplo vecu platu (aj' da kazemo 400), odnosno moras da je prikazes. Sto znaci da drzavi na ime doprinosa uplacujes jos 70 i nesto (mislim 78%) procenata preko toga..... pa ti vidi. Fiktivno samozaposljavanje se jedino isplati na minimalac, zbog staza i osiguranja, a i to je pitanje
Old 11-12-2007, 10:39 AM   #7
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Hajde sad posto je jasnije da zelis da steknes nepokretnost-stan, za pocetak vidi da li ispunjavas uslove za kupovinu stana preko kredita za koji nacionalna agencija za osiguranje kredita ili kako se vec zove, ne znam tacno u ovom trenutku, daje bankama garanciju (uslov je da nisi stariji od 40 godina ako se dobro secam i da nemas reseno stambeno pitanje, da si ozenjen i slicno). Koliko je meni poznato ako dobijes takav stambeni kredit onda je obavezna garancija koju banka trazi uspostavljanje hipoteke na takvoj neokretnosti-stanu i jos poneki uslov, prema tome cinjenica da nisi stalno zaposlen ne bi trebala da utice na dobijanje kredita jer banka za slucaj da ne placas dospele rate, automatski realizuje hipoteku na stanu i ti osta bez stana ili se naplati od agencije za osiguranje kredita a onda agencija tebi uzme stan.
Drugi nacin je dobijanje kredita za kupovinu stana preko banke, vise njih daje takve kredite sa razumnijom kamatnom stopom, ostaje ti da kod svake banke proveris uslove, i obavezno to uradis sa advokatom ili nekim ko se razume i pronadje skrivene stavke u ugovoru koje mogu da ti zagorcaju zivot ako stvar krene naopako i ne placas rate. I u ovom slucaju je obavezna hipoteka na stanu.
Samozaposljavanje ima drugo znacenje od onog kako ga ti upotrebljavas, vise kao termin koji se koristi kod Nacionalne sluzbe za zaposljavanje, gde postoje razne pogodnosti, mislim da sam na ovu temu vec pisao u nekom od ranijih thredova, potrazi ako ti nije tesko.
Old 11-12-2007, 11:27 AM   #8
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

dakle, ako sam te dobro razumeo, predlazes da razmislim o kreditima kojima nije presudan moj status?
OKej, raspitacu se.
A najkonkretnije me zanima koliko se u slucaju samozaposljavanja daje dazbina drzavi, koliko procenata tacno?
Old 11-12-2007, 12:46 PM   #9
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Ma rekoh nema termina samozaposljavanje, o tome smo vec pisali samo na drugom mestu. Znaci kao gazda, vlasnik, preduzetnik, mozes da otvoris svoj biznis u bilo kojoj delatnsti osim proizvodnje atomskih bombi ili proizvodnje i prodaje opijata. Znaci dalje mozes da otvoris ili kao preduzetnik neku radnji ili agenciju i sl. ili da otvoris neku firmu ''privredno drustvo'' (komanditno drustvo, d.o.o. A.d).
Kao preduzetnik placas porez za socijalno osiguranje ili ti doprinose i to: ili pausalno po resenju ili obracunavas na prijavljenu akontaciju zarade (oko 60%, na isplacenih 100 dinara drzavi dajes 60dinara). Kao preduzetnik placas i porezu na dohodak koja se opet procenjuje na osnovu predvidjenih prihoda za godinu (u poreskoj prijavi koju podnosis)i to mu dodje osnovica na koju placas 10%. Dalje placas takozvanu firmarinu, to ti je lokalna komunalna taksa za isticanje firme i razlicita je od grada do grada.Ovo sve placas akontaciono , a to dalje znaci da kad se zavrsi poslovna godina i ako fali para drzavi, ona moze da konacnim kresenjem povecati te poreze, ne desava se u poslednje dve godine na nasu srecu.
Kao osnivac firme nista ti licno ne placas vec placa firma i to porezu na dobit od 10%, za zaposlene doprinose (isto kao gore), i placas firmarinu, i placas PDV ako si u sistemu PDV(u sistemu si ako ti ukupni prihodi u toku godine predju 3.000.000 dinara (vazi i za radnju i preduzetnika ovo)
Old 11-12-2007, 12:59 PM   #10
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

A sad malo o samozaposljavanju, vazi za ljude koji su na trzistu rada i postoje drzavni programi da stimulisu otvaranje malog biznisa, pa tako tim ljudima daju kredite od 5.000 do 30.000 eura da otvore svoj biznis.
Iz perspektive forumasa to je dovoljna svota za jako pristojan atelje-studio, pod uslovom da imas svoj prostor i da samo treba da kupis opremu. Na taj nacin drzava skida nezaposlenost i pruza ljudima lepu sansu. Ukoliko zajebes stvari ili ti je los biznis plan, moras da vracas pare (videcemo kako ce to da ide u praksi).
Drugi vid samozaposljavanja jeste da drzava velikim kompanijama daje pomoc novcanu da bi zaposlili odredjen broj ljudi ( e to je najveca zlupotreba u ovoj drzavi jer se radi o milionima eura). Nas cenjeni kolega ''gitarista i pevac'', nije na forumu a vec mu je vreme da bude, zvani Mladjan je pre neki dan podelio 6.000.000 eura narodnih para, trima firmama da zaposle nesto nezaposlenih ljudi, gde se radno mesto procenjuje na oko 60.000 do 70.000 eura. I u tome je demagogija jer ovamo pojedincima daju od 5.000 do 30.000 eura za otvaranje biznisa, sto je potpuno nerealno, jer sa tim iznosom ne mozes da pocnes neki ozbiljniji biznis, a vecim kompanijama daju ozbiljne iznose (ja verujem da tu postoji tkz.ugradnja, a siguran sam da se sve to odvija po politickoj liniji)
E to mu dodje samozaposljavanje u ovoj drzavi
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules