|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Pozdrav svima,
Potrebna mi je mala pomoc nekog iskusnog gitariste (ja sam klavijaturista,pa se ne razumem toliko).Naime,imam svoj demo bend,i pocinjemo da sredjujemo farbe.Imamo dvojicu gitarista.Desava se taj problem da se napravi prevelika "buka" u frekventnom smislu,pa na nekim pesmama ne izadje sve kako treba.Oni jos uvek nemaju svoja pojacala,vec raspolazu sa dva gitarska procesora : Boss gt8 i boss me-50.Desi se na gomili farbi da moja klavijatura "nestane",to jest,da me frekvencije gitara pokriju.Pa sad,general tipovi oko frekventnog opsega cele price gitara bi bile dobrodosle. Hvala unapred, Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
J...sch spektar, udrite po aranzzmanu dok ne izadje!
![]()
![]() |
#3 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Znas zasto volim svoju zemlju?Jer je svako rodjeni predsednik,fudbalski selektor i pravnik,bar na dan
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ajde plz,ako ne znas odgovor na temu,ne pisi nistaa.I procitaj JOS JEDNOM napisano. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Pa covek ti je lepo rek'o, mada u saljivoj formi.
pod jedan, dve gitare sa distorzijom verovatno do kraja, na jednom pojacalu. To ubija, para usi i nista se ne cuje i nista se ne razume. To se cuje kao da vam je neko zabio igle za pletenje u usi. Drugo, gitare treba razdvojiti aranzmanski, da ne sviraju isto. Ako jedna gitara svira akord ili riff ili nesto slicno, druga gitara bi trebalo da svira ili oktavu ili ukrase ili bilo sta da se te dve gitare nebi poklapale i frekvencijama i tonalno i bilo kako. Trece ako je ikako moguce nabavite pojacala, predpostavljam da ste sada na mikseti. Probajte onda da razdvojite gitare u panorami. Znaci jedna gitara levo druga gitara desno. Naravno ne full levo-desno, ali ih razdvojite na 30-50%. Cetvrto, neka gitaristi malo porade i na svojim farbama. Obzirom da si rekao da obojica nemaju pojacala, verovatno farbe rade kuci na slusalicama, a takve farbe se razlikuju na tonu kada se ukljuce u bilo koju vrstu pojacala ili miksete. I na kraju, poradite na dinamici pesama, sto je opet vezano za aranzman. Zapravo kad ide pevanje ili solo na klavijaturama, ili pak solo jednog od njih dvojice, neka se gitare, odnosno prateca gitara, malo stisa u odnosu na trenutni vodeci instrument ili pevanje. Ovo vam salje antipoliticar, fudbalomrzitelj, i gitarista sa iskustvom od 20tak godinica. Pozdrav!!! *vidi avatar
We can't lost, 'cause we don't know where we're going but anyway, we are all going in the same direction. Last edited by dejankuki; 17-04-2007 at 08:43 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Caos,
Ajde polako,ocigledno nisam dao dobro objasnjenje. Prvo,nismo drekavci.Distorziju koristimo u razumnoj meri,na ponekoj pesmi(daleko od toga da je svuda i da je napanjena "do kraja").Drugo,gitare NAM SVIRAJU razlicito,jer to i jeste poenta dvojice gitarista,zar ne?U smislu - kad jedna svira solo,druga svira ritam ispod,a ako obe sviraju ritam,sviraju pomalo razlicit groove,itd. Ljudi nemaju pojacala,pa rade na ozvucenju farbe (imamo svoj prostor,pa ne moraju da akaju slusalice za to).Upravo sam to i hteo da pitam - posto sada moraju da rade na svojim farbama,da li imas (imate) neke predloge sta uraditi na procesoru,kako ekvalizovati sve to,neke tipove....tipove gitarista ![]() Znaci - ne prepanjujemo se,imamo aranzmane sredjene,ne sviramo metal,kupamo se vise nego jednom nedeljno,i sviramo vec neko vreme ![]() Ajde sad ozbiljno,sve preporuke su dobrodosle. Caos |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Postoji nekoliko tehnika ...... ono za aranzman uopste nije neozbiljna preporuka ....
Ali da ne bi bazali .... posalji nam minut mp3 nekog snimka ( radnog , nebitno ) i objasni gde vidis problem i resicemo to za 5 min ...... Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
cao,
nemam nikakav snimak sa probe...nemam mogucnost da ga snimim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
neka se tvoji gitaristi pozabave malo problematikom, drz' se ti tvoje klavijature !
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Zamisli onaj savet kao dobronamernu sugestiju nekog chiche sa 30 godina iskustva u svim mogucim prichama od fussion-a do narodnjaka, koji hoce da ti pomogne!!! To sto nisi dobio odgovor koji si ochekivao ti ne daje za pravo da galamish i da mi uvaljujesh predsednicke, pravnicke, selektorske i ostale uloge! ![]() NEMA "general tipova"!!! Evo: skini par db oko 500Hz sa relativno uskim Q faktorom na jednoj, a igrajte se oko 2-3kHz sa nesto shirim Q-faktorom na drugoj gitari i mozzda neshto i pomogne, ali vec na sledecoj pesmi videcesh da to ne vazzi jer je, ako nishta drugo, intonacija druga i chitav frekventni spektar je pomeren na jednu ili drugu stranu itd., itd... Ja potpuno razumem sta vas muchi, ali je tema ogromna i grana se na sve strane, a ljudi uche skole ne bi li se nekako sa tom azzdajom izborili, zato sam ti i rekao da, ako vam vec ne zvuchi kako bi hteli, menjate arranzzman, mozzda najpre ti poshto sa klavijaturama pokrivash mnogo shiri freq. spektar od gitara, znachi aranzzman pre svih onih tweekovanja sa pedalama i filterima!!! VERUJ MI! Ajd' u zdravlje! ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Mason
|
![]()
Ja sam imao problema na svirkama sa "izlazenjem" instrumenata... narocito sa ljudima koji vole da "presviravaju", a i kada muzicari vole da sviraju svi u istoj lagi... ako se instrumenti lepo razdvoje i svako se drzi svog dela i svira ono sto treba da svira, ne bi trebalo da bude problema...
Ako se npr. klavijaturista, bassista i gitarista nabiju u istu oktavu i pritom sva trojica puno sviraju, naravno da se nista nece cuti... dakle, opet... kao sto reche Mr.Peruzza, Max i drustvo... ARANZMAN! Naravno da igra i kvalitet mixera i kutija, instrumenata, pojachala, AKUSTIKA PROSTORA, umesnost onoga ko namesta zvuk... ali, za to ne postoji recempt i generalna preporuka... Znam za slucaj kada su neki narodnjaci platili tonca da im namesti zvuk na njihovoj opremi, covek dosao i uradio posao, a oni potom slikali mixer foto aparatom ![]() ![]() Naravno da to ne pali... cim budu svirali u drugom prostoru, to vise nije to... ![]() Ono sto sam ja primenjivao gotovo svuda sa svojom bivsom grupom za klubske svirke je da na razglasu dam vise visokih na tonskoj probi... kada je prostor prazan, jer kad ljudi udju, oni to "upiju"... Mozda sam gresio, ne znam... ali, stekao sam takav utisak...
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Hitno potrebna pomoc.. | Inovative_kg | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 7 | 16-05-2009 02:34 PM |
Potrebna pomoc iskusnijih... | Patalo | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 9 | 16-08-2008 01:21 AM |
Potrebna pomoc oko git. efekata | kVu | Gitarska Produkcija | 9 | 23-01-2007 06:15 PM |