Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-05-2007, 12:39 PM   #1
kejkz
banned

Default Separacija po grupama za mastering...

Jos pre nekog vremena sam naisao na ovaj sajt, sasvim slucajno:

http://johnvestman.com/separations.htm

...pa me zanima sta mislite o separaciji mixdown-a, da li ste sami nekada radili ovako nesto kada su pesme isle na mastering?
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2007, 01:06 PM   #2
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: Separacija po grupama za mastering...

Quote:
Originally Posted by kejkz View Post
Jos pre nekog vremena sam naisao na ovaj sajt, sasvim slucajno:

http://johnvestman.com/separations.htm

...pa me zanima sta mislite o separaciji mixdown-a, da li ste sami nekada radili ovako nesto kada su pesme isle na mastering?
Pa, u tom slucaju miksadzija je masterdzija... Cemu to? Ok, u uslovima loseg slusanja, ili nesigurnosti sta ce se desiti sa nivoima i ima smisla, ali opet i ne. Kada se track posalje dobrom masterdziji, tj. ako je mix dobar, malo sta moze zestoko da se sjebe...

Meni je ovo apsurdan sistem, pogotovo ako se miksa na mikseru, pogotovo ako je mikser/studio mrcina i pogotovo ako jos koristis njegov (mikserov) masterbus (ako ga ima)...

Za ITB varijantu. pogotovo u losim uslovima je mozda i Ok, ali meni je uvek pametnije platiti dobar studio i dobrog inz. pre nego praviti takve dodatne komplikacije... i pretvarati mastering u mixing!!! Uostalom, otkud znas kako ce masteredzija razmisljati i da li ce "njegovi" nivoi i celokupan trip biti po tvom ukusu!? Dakle, igre bez granica u najavi!!! Dok se ukusi poklope i ostalo... Pretpostavljam da razmisljas o masteringu preko?

Ok... Pozdrav.
perun is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2007, 01:09 PM   #3
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Nisam nikad slao nishta na mastering ali mislim da je ova tehnika odlichna. Onaj tko radi mastering gotovo pa ima priliku "fix it in the mix" radije nego da drlja EQ-om po mixdown-u.
Old 18-05-2007, 01:14 PM   #4
perun
Pro Member

perun's Avatar

Za dobar miks je pre svega potrebna jasna slika staq zelimo, bez obzira sto cesto sve ode nekim drugim pravcem! Ali, ako sam ja miksadzija, npr. juricu OVERALL sliku i radicu je dok je ne dobijem. Ne kapiram zasto bi neko ostavio stvari na pola puta!? Naravno, sem ako nema uslova da nesto izvuce... Ali onda ne treba slati masterdziji da miksa, vec kao sto rekoh, platiti dobar studio i inz. Mislim da je inteligentnije...
perun is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2007, 04:25 PM   #5
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Perune,
mislim da si malo preterao sa strogocom...
retki su slucajevi tako perfektnog miksa, u kome ni u jednom spektru ne postoji frekventni konflikt i koji ce moci jednostavno da se "ispolira" - iz prostog razloga sto ima veoma malo studija sa perfektnim slusanjem (mislim na akusticku obradu prostorije i kvalitet i poziciju zvucnika)...
Takodje, mislim da ima veoma malo ljudi koji su 100% sigurni da im nista nije "pobeglo" u miksu...
U tim slucajevima, mastering po grupama samo ostavlja vise mogucnosti za popravke.
Ogi is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2007, 05:53 PM   #6
stigma
Member

stigma's Avatar

Slazem se s Perunom... iz mixa treba izvuci maximum (da third part ears kazu - "..pa to je super" a u masteringu samo ispolirati

Nije siromasan onaj koji ima nego onaj koji nema...
Nevjeruj zenama koje lazu
MySpace
Myspace II

stigma is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2007, 06:27 PM   #7
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ogi View Post
Perune,
retki su slucajevi tako perfektnog miksa, u kome ni u jednom spektru ne postoji frekventni konflikt i koji ce moci jednostavno da se "ispolira" - iz prostog razloga sto ima veoma malo studija sa perfektnim slusanjem (mislim na akusticku obradu prostorije i kvalitet i poziciju zvucnika)...
Takodje, mislim da ima veoma malo ljudi koji su 100% sigurni da im nista nije "pobeglo" u miksu...
U tim slucajevima, mastering po grupama samo ostavlja vise mogucnosti za popravke.
Kad smo vec kod grupa... kako ti se pokazao Neve 8816 summing mixer. Jesi li zadovoljan sa njim i da li je investicija opravdala sebe (ne u smislu para, vec u smislu dobijenog rezultata)?
Old 18-05-2007, 06:38 PM   #8
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by Ogi View Post
Perune,

Potpuno se slazem ..... kad god vidim da mix ima gresaka a treba da uradim post ..... a vidim da cocek ne moze da smixa bolje .... ili probam da popravim mix ili mu trazim da izveze po grupama .... jer onda obradjujes posebno grupe ..... sto ti daje mnogo vecu slobodu .....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2007, 06:52 PM   #9
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Naravno da u miksu treba izvuci maksimum (zasto bi se inace upustao u to)...

Svoj studio (akustiku i opremu) sam koncipirao kao mastering studio i mnooogo bolje rezultate dobijam kada masterujem grupe instrumenata, nego stereo mikseve.

Naravno, upravo zbog ideje, koncepta i umetnicke vizije ljudi koji su miksali muziku koju mi donose na mastering, insistiram da grupe budu BACK-UP MIX-u, nikako jedina opcija - sve u cilju sto boljeg konacnog zvuka.

Last edited by Ogi; 18-05-2007 at 06:54 PM.
Old 18-05-2007, 06:59 PM   #10
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius View Post
Kad smo vec kod grupa... kako ti se pokazao Neve 8816 summing mixer. Jesi li zadovoljan sa njim i da li je investicija opravdala sebe (ne u smislu para, vec u smislu dobijenog rezultata)?
Ih, ne da sam zadovoljan - presrecan sam!!!
Ako se kolege sa foruma ne razbeze na odmore, krajem juna (kad mi prodje guzva u studiju), mogli bi smo da napravimo mali test sabirnica, kompresora, masteringa po grupama i stereo miksa...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules