|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Psiho
|
![]()
Dakle nemam gotovo nikakvog iskustva u radu s vokalima i u zadnje vrijeme pokushavam nadoknaditi tu "rupu". Imam jedan zhenski vokal i jedan problem s njime. Ne znam na kojem mikrofonu i kako je snimano niti postoi moguchnost ponovog snimanja. Problem je u (ako se ne varam) palatalima. Svaki slog koi pochinje sa "P" izaziva tup zvuk oko 100 Hz. Zhenski glas je dosta "visok" i rijetko se spushta blizu problematichnih 100 Hz ali kojom god metodom "skinem" taj vishak ili oshteti "boju" glasa ili jednostavno ne skine taj tup udarac zraka o mikrofon do kraja.
Cjenio bih bilo kakav savjet. Za pochetak je li uopche moguche u potpunosti korigirati ovakvu snimku jer koliko mi se chini ovo je ozbiljan propust pri snimanju. Unaprijed hvala!
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Aj kad smo se dohvatili pravopisa, kaze se poslednje vreme a ne zadnje.
Zadnje i prednje, prvo i poslednje ... Sto se tice ploziva u jezicima, kao sto im samo ime nagovestava, pri njihovom izgovaranju dolazi do eksplozije vazduha iz usta i desi se to sto se desi. To se u snimanju resava ovim: ![]() Ako je tako vec snimljeno tesko da ces sasvim ukoloniti smetnju, ali mozes je umanjiti nekim softverskim depopperom. Koliko me logika sluzi, to bi trebao biti kompresor sa extremno brzim attack i nesto blazim release, tako neces menjati boju glasa vec smao amplitudu, bar ne toliko koliko sa ekvilajzerom. Na kraju krajeva, mozes probati i sa multiband kompresorom.
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Selektuj samo te POPS-eve i procesuiraj samo njih... Ili ih baci na drugi kanal, pa se zezaj, ili ih drndaj na istom, mada bolje odvoj ta dva segmenta. Na taj nacin neces unakaziti ostatak trackova... Ne verujem da ima 1000 tih probijanja!? Ja ne bih ceo vokal provlacio kroz neku depop ili "kakvu vec" alatku... Probaj ovo, mislim da ce biti ok. A drndaj ga ili kompresorom ili eq-om, ili mozda nekom od tih plugin alatki... Kako god, cuces i sam sta najbolje radi. Pozdrav. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Probaj sa side-chain kompresorom (nadji tocnu frekvenciju tog "p" i suzi mu Q-faktor ako postoji mogucnost) koristeci brzi attack i kratki release. Ako ne pomaze probaj sa nekim agresivnijim multibandom s tim da mu upalis samo low-band isto sa brzim attackom i kratkim releasom. Ako ni to ne upali onda se udobno namjesti u stolicu i tretiraj pjeske to nesretno "p" kao sto je rekao Perun. ...Btw, ja bih na tvom mjestu ipak iskopao telefonski broj te cure da dodje ponovo otpjevat sve ispocetka i uvalio joj pop-filter, a ako nemas mogucnosti da snimas vokale, posalji je kod mene, nije vam daleko
![]() Last edited by FrankoPanko; 18-04-2007 at 12:54 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Psiho
|
![]()
Hvala na savjetima. Pokushat chu odvoit popseve... doista ih nema puno, svega par komada. To mi se chini kao izvrsna ideja jer tako nechu razjebat ostatak snimke. tnx!
@ franko panko: hvala na ponudi, ali cura je vech u engleskoj, a i poanta je da steknem neko iskustvo u obradi vokala.
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Mozesh jednostavno da probash da utishash pochetak te rechi sa nekim blagim Fade in-om.Nekad se desi da sam pucanj bude malo pre pochetka slova "p" pa je moguce ukloniti deo njega - naravno uz malo oshtecenje te rechi ali ce biti bolje od onoga shto je bilo... ovo naravno zavisi kako od same rechi tako i do muzike o kojoj se radi.
btw Da neko sluchano nije pokushavao da napravi pop-filter ( ili kako se vec zove ) ? ...neki savet ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Ma to, najbolji kompresor je ona olovcica u nuendu, sa njom mozes sta god pozelis
![]() Imas nekoliko topica na temu pop filtra, u sustini navuces zensku najlon carapu na neki krug pricvrstis i udri ...
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Ne znam dal iz nostalgije ili chega vec al ja to sve sredim u forge-u,
a ako neshto promakne olovka je uvek tu ![]() Ok hvala u svakom sluchaju |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Problemi problemi ! | morchant | Audio Produkcija - Tehnike | 8 | 11-08-2007 03:00 AM |
brze bas linije za neznalice | SHIVA | Audio Produkcija - Tehnike | 23 | 18-05-2007 11:03 AM |
IRQ 6 problemi | pulsar 2 | Computer Hardware | 3 | 30-10-2004 03:11 AM |