Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-04-2007, 02:20 AM   #1
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Default Song sa tri nylon gitare - Mix

Jedna gitara svira ritam, druga arpegio, razlaze akorde, a treca svira solo. Sve tri su nylon gitare i vidim da preseti na plug-in-ovima cesto iskrive zvucnu sliku, tj promene je. Kako da postavim u prostoru ta tri instrumenta i koje efekte da koristim da bi pesma izgledala raskosnije, a da to ostane prepoznatljiv zvuk nylon gitare? Sta predlazete?
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2007, 03:26 AM   #2
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Default Re: Song sa tri nylon gitare - Mix

solo u sredinu, ritam na jednu a arpedja na drugu ali malo blize sredini (recimo ritam full pan desno a arpedja negde oko 40 recimo)... Kompresuj solo... to mi za sad pada na pamet. Ako sam te dobro razumeo sta pitas
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2007, 10:59 AM   #3
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

DA, ali ne moze se tako postici sirina snimka! Tu nema lazi, sve se jasno cuje.
Old 30-04-2007, 11:27 AM   #4
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

O cemu vi bre pricate?!
Pa vec sa dve gitare imas snimak velik i sirok kao kuca...
Sa tri pogotovo.
Naravno, one moraju biti svirane tako da jedna drugu nadopunjuju i da se "ne biju" medjusobno. Krajnji panovi su potpuno bespotrebni, pa cak i nepozeljni jer tako su velike sanse da izgubis mono kompatibilnost, zarad trenutne varke o "sirini snimka". Dobar usnimak je cak i na mono traci "velik" i "sirok" i paniranjem dva ili tri takva dobijas samo bolji pregled.

I da... kakvi plugovi, kakvi preseti?
Sta ce ti preseti, napravi svoj kakav ti najvise odgovara.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2007, 02:02 PM   #5
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
O cemu vi bre pricate?!
Pa vec sa dve gitare imas snimak velik i sirok kao kuca...
Sa tri pogotovo.
Naravno, one moraju biti svirane tako da jedna drugu nadopunjuju i da se "ne biju" medjusobno. Krajnji panovi su potpuno bespotrebni, pa cak i nepozeljni jer tako su velike sanse da izgubis mono kompatibilnost, zarad trenutne varke o "sirini snimka". Dobar usnimak je cak i na mono traci "velik" i "sirok" i paniranjem dva ili tri takva dobijas samo bolji pregled.

I da... kakvi plugovi, kakvi preseti?
Sta ce ti preseti, napravi svoj kakav ti najvise odgovara.
Da mi je snimak veliki kao kuca i nije. a to se najbolje vidi kad se uporedi sa nekim drugim pesmama gde su same akusticne gitare skladno uklopljene. Ovo o paniranju je jako upotrebljivo iskustvo, ali ipak postoje tehnike, cake i plug-inovi kojima se postize sirina i svezina snimka! Podjimo samo od reverba koji se stavlja na naylon gitaru. On sigurno nije isti kao i za steel. Primecujem da akustici odgovara tamniji reverb! Mozda neko ima predlog za neki konkretan impuls?
Old 30-04-2007, 02:09 PM   #6
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ja bi za pocetak probao sa Altiverbovim sobama i manjim salama.. u prevodu manji prostor, ukusno predoziran Ja volim extremne panorame, doduse uvek uz dosta tih neprimetnih prostora koji sire i povezuju sve zivo..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2007, 02:11 PM   #7
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Lightbulb Re: Song sa tri nylon gitare - Mix

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
ja bi za pocetak probao sa Altiverbovim sobama i manjim salama.. u prevodu manji prostor, ukusno predoziran Ja volim extremne panorame, doduse uvek uz dosta tih neprimetnih prostora koji sire i povezuju sve zivo..
Vidis Altiverb nisam koristio uopste, nego samo stari SIR, morcu probati! Nesto razmisljam o De-Bearovim mono reverbima, o kojim je on stalno govorio, ali ne znam da li na kraju, u grupi da na sve stavim neki stereo?
Old 01-05-2007, 01:04 PM   #8
buzUki
Member

buzUki's Avatar

Kada se radi o reverbu,mozes probati sa Art Acoustic reverbom,solidno radi,imam ortaka koji je ranije AAR stavljao na neke svoje classic guitar delove,lepo je radilo!Skini demo verziju,samo nisam siguran,da li ce da zuji i da pravi shumove zato shto nije legalna verzija. . .
Old 02-05-2007, 12:34 AM   #9
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli View Post
Da mi je snimak veliki kao kuca i nije. a to se najbolje vidi kad se uporedi sa nekim drugim pesmama gde su same akusticne gitare skladno uklopljene. Ovo o paniranju je jako upotrebljivo iskustvo, ali ipak postoje tehnike, cake i plug-inovi kojima se postize sirina i svezina snimka! Podjimo samo od reverba koji se stavlja na naylon gitaru. On sigurno nije isti kao i za steel. Primecujem da akustici odgovara tamniji reverb! Mozda neko ima predlog za neki konkretan impuls?
a zashto jednostavno ne bi uradio ovo: ritam gitaru bacish levo.. koliko ti se svidja (tu ne mogu da ti pomognem), arpedjo desno, i solo u centar.. e, sad.. poshto smo to preshi, stavish eq na solo i dignesh visoke.. da se chuju te zzice.. kao da je paco svirao.. na arp-u i ritmu malo skinesh visoke.. i zamastish ih.. ali pricham o max +/-3db.. mozzda i vishe ako ti je snimak mutan, jbg.. naravno, kompresuj sve kanale zasebno..

od reverba.. hmm... na solo bih stavio kratki (80 ms) sa eqovanim visokim.. i preko njega stereo expander.. malo da ti rashiri taj reverb.. (podrazumeva se da je reverb na sendu)
i blago ga rutirash na duzzi reverb.. malo delay-a.. samo da ti proshiri sliku i to je to..

shto se tiche ostalih.. na arp bih stavio duzzi reverb i malo jachi delay...

a na ritam gitaru.. nemam pojma.. stavi, brate, kratki reverb (send), slab delay i maaaloo dugachkog...

tachnije sve to radi po ukusu.. poshto, ja pricham ovo sve prema onome shto sam zamislio u glavi.. a to je neki flamenco/lucia trip..

pozdrav
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2007, 08:22 AM   #10
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Thumbs up Re: Song sa tri nylon gitare - Mix

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
a zashto jednostavno ne bi uradio ovo: ritam gitaru bacish levo.. koliko ti se svidja (tu ne mogu da ti pomognem), arpedjo desno, i solo u centar.. e, sad.. poshto smo to preshi, stavish eq na solo i dignesh visoke.. da se chuju te zzice.. kao da je paco svirao.. na arp-u i ritmu malo skinesh visoke.. i zamastish ih.. ali pricham o max +/-3db.. mozzda i vishe ako ti je snimak mutan, jbg.. naravno, kompresuj sve kanale zasebno..

od reverba.. hmm... na solo bih stavio kratki (80 ms) sa eqovanim visokim.. i preko njega stereo expander.. malo da ti rashiri taj reverb.. (podrazumeva se da je reverb na sendu)
i blago ga rutirash na duzzi reverb.. malo delay-a.. samo da ti proshiri sliku i to je to..

shto se tiche ostalih.. na arp bih stavio duzzi reverb i malo jachi delay...

a na ritam gitaru.. nemam pojma.. stavi, brate, kratki reverb (send), slab delay i maaaloo dugachkog...

tachnije sve to radi po ukusu.. poshto, ja pricham ovo sve prema onome shto sam zamislio u glavi.. a to je neki flamenco/lucia trip..

pozdrav
Hvala ti na ovom iskustvu, bez mudrovanja i filozofiranjima o univerzumu...Sta da ti kazem osim - ruke ti se pozlatile!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules