|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
MAO
|
![]()
Evo posto je prica o tome bila neupadljiva u gornjem topiku (pokazi svoju konfiguraciju), da pocnem novi tread:
Dakle, od skora imam priliku da radim na glanc novom Intel Core 2 Quad 2.4 ghz kompjuteru, na Asusovoj P5B-DeLuxe ploci. Masina jeste opasna zver, plasim se da budem sam sa njom u prostoriji, ali vec prvo vece naisao sam na probleme u radu sa njom u Nuendo 3.2 software kada je multiprocesor opcija ukljucena. Dolazi da pucketanja i gubljenja clock synca pojedinih kanala u projektu .. i to samo na odredjenim projektima, bez pravila. Kada se ta opcija ugasi, on drasticno podigne opterecenje jednog od 4 procesora, dok se ostala 3 ne opterecuju skoro uopste. Zasad, to mi ne pretstavlja veliki prakticni problem jer je i takav setup skoro pa 50% brzi od dosadasnjeg Athlona A64 na 3200ghz. Ali naravno da me iritira i brine ideja sta ce biti kada preteram sa tim jednim procesorom. Koliko sam uspeo da se raspitam, ovo nije retka pojava i uglavnom krive Nuendo za nju, mada sam dobio jos jedno svedocenja od korisnika Dual procesora da postoji patch Microsoftov koji resava, po njemu, veoma slican problem. Izgleda da to pogadja sve multiprocesing setupove, pa sam zato zeleo da ovde to proverim, jer kontam da nas na forumu ima jos. Dakle, vlasnici Dual i Quad PC kompjutera, imate li problema sa Nuendo/Cubase aplikacijama i da li imate neko resenje za isti? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
banned
|
![]()
Mislim da problem nije samo do Nuenda, nego i do Windows-a XP. Izgleda da nije bas optimizovan za rad sa vise procesora. Ja imam jedan dualcore laptop kuci, i na njemu sve radi ok, nisam probao ozbiljno raditi na njemu, pokrenuo sam samo AK test performansi... Valjda ce biti onih koji ce ti nesto vise reci.
Verovatno sve ok radi u Cubase-u 4 ![]() Last edited by kejkz; 22-04-2007 at 09:58 PM. Reason: opsta nepismenost autora... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Jel si probao Ableton Live 6 ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Moj komentar od pre neki dan na ovu demu ce biti malko promenjen.
Rekao sam da je zvanicni Steinberg priznao da Nuendo 3 ne radi dobro pod multi proc. mashinama - tvrdnja stoji i dalje ali sa malom izmeno jer se igleda radi o iskljucivo Quad mashinama . Tako da Arthure ![]() ![]() Dva prijatelja rade ne Core 2 i za sada niko od njih nije prijavio problem, jedan od njih ima istu plocu kao i ti ( nisam 100% siguran za model, ali je ASUS isvakako)
Be more PRO less TOOL... Last edited by Moritz; 22-04-2007 at 10:05 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Administrator
|
![]() Mene samo interesuje koji je bio razlog da se za komp izabere kentsfield (quadcore) rjesenje, kada se zna da je to jos neprovjereno, i da je broj aplikacija koji su optimizovani za multiprocesing (sa vise od 2 jezgra) veoma mali, a da ne pricamo o tome kako se iskoriscenost veceg broja jezgara na platformama gdje se djeli jedna memorija, gdje imate jedan memorijski kontroler (tako da svejedno jezgra, odnosno procesori cekaju jedan na drugog da se "okanu" magistrale kako bi oni mogli krenuti preuzeti svoj paket za obradu...ili su prosto toliko brzi da magistrale vec predstavljaju usko grlo za svu cetvoricu u radu, odjednom) drasticno opada.
Da ne pominjemo finansijski momenat i ne pominjemo koliko je jedan quadcore procesor skuplji od jeftinog E6600 ili nedaj boze E4300, a ovaj kada se klokuje ima istu efikasnost ili je brzi u 90% aplikacija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Vibrator
|
![]()
nabavio sam amd64 x2 i izgleda da ableton trenutno koristi multiprocessing samo za svoje efekte/instrumente.
evo i screenshot-a gde se moze videti kada je opcija za multiprocessing ukljucena/iskljucena.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Znam da je isti problem prijavljen i na EliteSecurity, i da se javljao i sa ProToolsima kada se doda Waves SSL - zauzeće procesora 100%, krckanje i puckanje... Odgovor je bio - čeka se da izađe neki od muzičkog softvera za Vistu.
"The artist looked at the producer/ The producer sat back/ He said, 'What we have got here/ Is a perfect track/ But we don't have a vocal/ And we don't have a song/ If we could get these things accomplished/ Nothin' else could go wrong'." |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
banned
|
![]()
Arthure, jesi li pokusao da iskljucis jezgra? Da li je tako nesto uopste moguce kada se jednom instalira Windows?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
MAO
|
![]()
elem, nisam pokusavao da ugasim jezgra niti znam kako se to postize. Drugo, ta krckanja i problemi koji postoje nisu vidljivi na bilo kakvom CPU metru, masine su svo vreme ladne ko spricer, jedino se po zvuku cuje da postoji problem.. ja sam cak na obe pesme gde postoji problem bio uspeo da nadjem koji kanal to proizvodi, ali nije vezano ni za kakav plug in u vezi njega niti njegove putanje. Ponavljam pricu odozgo, kada dupliram problematican kanal, duplikat radi savrseno normalno. Kada njih dvojicu pustim u kontrafazu, svako malo se cuje krckanje, kao da jedan od njih ima problema sa tajmingom. Ponavljam, nigde CPU zauzece ni ne prilazi 50%. Kada ugasim ovaj multiprocesing opciju, sve radi normalno, a indikacija CPUa govori da jedan od njih radi na negde 50% (sto je i dalje duplo bolje od A64 na tom istom projektu).
E sad, nisam probao druge programe, cak mi se ni ovo ne desava na svakom projektu, te sam pozeleo da vidim o cemu se radi. Vec sam cuo na barem dva mesta da i Dualcorovi imaju slicnih problema sa nuendom, s'tim da je jedan vlasnik duala za potrebe montaze video-audio materijala problem resio nekim Microsoftovim patchom. I zaista me brine mogucnost cekanja na N4 jerbo je to nedefinisano, a i nisam siguran da mu "bazicni metabolizam" ne bude i proporcionalno zahtevniji ... @DIVINER Mihajlo, valjda se secas da odluke oko kupovine skupe opreme u mom ateljeu ne donosim ja, niti ih ja finansiram. Uglavnom mogu da uticem, mada mi se nije cinilo logicnim da u ovom trenutku "kocim" stvar, kada je kolega vec nasao SMESNO povoljnu cenu za pomenutu masinu. Ne razumem se u CPU arhitekture, niti dovodim tvoje znanje u pitanje, ali me zanima koja je onda uopste svrsishodnost proizvodnje quadro masina, a narocito njihova popularnost na zapadu (www.gearslutz.com) ukoliko se njihova CPU moc gusi magistralama, RAMom i sta ja znam vec cime. Drugo, vec drugi put te pitam, kao iskusnijeg znalca i coveka koji slaze DAW masine, da li bi mogao da mi ucinis i probas da izazoves slican problem na RuDaw masinama, i da mi potvrdis njegovo postojanje, a mozda (sa obzirom na tvoje OC znanje) i pomognes da resim. Do sada, jos nisam od tebe dobio konstruktivan odgovor, te te jos jednom drugarski molim za nesebicnu pomoc, bez ulazenje u dalje razlaganje ZASTO umesto KAKO. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||||
Administrator
|
![]() Quote:
Polako! Znam ja da ti nemas nista sa tim, i vidim da si me pogresno shvatio. Kritika je upravo bila upucena tvojim nadredjenima (jer sam sit pametnjakovica koji su kobajagi profesionalci, a ovamo ni alat koji treba da im zaradjuje lebac ne znaju da odaberu)... Quote:
http://www.benchmark.co.yu/modules.p...r=3932&quale=7 Quote:
Quote:
|
||||
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|