Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-11-2004, 07:29 AM   #1
Vai
Member

Default Interesantne fore

Pre neki dan sam diskutovao sa par ortaka u vezi onog cuvenog "s" slova u pesmi "Jesus to a child" od George Michaela ... moram priznati, strasna fora. Naime nas trojica smo dosli do zakljucka da je taj fazon izveden na sledeci nacin: Original glas imamo na jednom kanalu, taj signal kopiramo na drugi kanal. Kopiju saljemo u gate, i s/c tog gate-a konektujemo u EQ. EQ namestimo tako da skinemo bukvalno sve frekvencije oko 7 kHz jer se slovo "s" krece oko 7 kHz, otprilike. Sta smo ovime ucinili, "ocistili" smo ceo signal glasa i samo se frekvencija od otprilike 7 kHz salje nazad na kanal. Slag na tortu je reverb sa poduzim decay time-om i kasnije miksujemo taj novi signal sa originalnim signalom glasa . Znaci cujemo glas i svaki put kad se pojavi slovo "s" pojavi se reverb, samo sa tim slovom.
Ako neko ima drugu teoriju neka je slobodno izlozi

A sad pitanje, da li ste i vi naisli na neke pesme koje imaju fore koje se i ne koriste bas mnogo?

Poz.

P.S. Ovu nasu "teoriju" jos uvek nismo sproveli u delo, tako da se sve zasniva na nekoj teoretskoj osnovi.
Vai is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2004, 12:18 PM   #2
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Bravo Odlicna fora
Old 21-11-2004, 02:26 PM   #3
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Ja mislim da to oni nisu radili ovako "pjeske". Ima preseta u pojedinim reverb masinama koje imaju upravo taj dugacki reverb na sibilantima. Fora je da on u reverbu izdigne tih 7kHz vrlo ekstremno i kroz to ganja reverb. Ako reverb zahvati slovo "s" onda se taj reverb cuje puno glasnije u odnosu na ostatak. Kad takav wet signal miksas sa originalom, i referenca ti je reverb na slovu "s" onda ce ti ostali "tihi" dio reverba biti toliko maskiran u vokal da ga skoro i ne primjetis, ali kad kaze "s" onda se to dominantno cuje. Jednostavno je. Barem je to moja teorija.
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2004, 03:26 PM   #4
Vai
Member

Pa ne, mislim naravno da cemo staviti reverb i na glas, znaci na kraju radimo miks 2 wet signala, jedan koji ima reverb sve vreme i drugi koji ima reverb sa duzim decay time-om na slovu "s".
Moguce da ima i takvih multiefekata, licno za sada nisam video nijedan. Ali fora je u tome da recimo nemamo takav reverb, kako bi se snasli? Mi smo recimo dosli do onog zakljucka na osnovu procesora koje imamo u studiju. Kako bi ste se vi snasli ako vam producent zatrazi tako nesto a vi bas nemate taj reverb koji radi bas na slovu "s"?

Poz.
Old 21-11-2004, 03:28 PM   #5
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Ja sam cuo pricu (ne znam je li tacna), da je na toj pjesmi koriscen plate koji je posebno konstruisan za George Michaela...

Inace, ta fora do koje ste dosli je slicna koriscenju sidechain EQ-a na kompresoru. Isti princip. Isto tako mozes i da koristis EQ na EFX returnu.
dvuckovic is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2004, 05:26 PM   #6
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Slazem se sa shotom. Ovo je isti efekat ako i efekat delay-ja koji se koristi na recimo recenici "music is the best", pa samo ono best bude delay-isano.
Ocu da kazem da je stvar u efektu i da se ne mora raditi peske vec je sve integrisano u sam efekat
Old 21-11-2004, 10:57 PM   #7
Vai
Member

Postaviti bilo koji efekat za samo jednu rec u pesmi, bez obzira ako se ta rec ponavlja par puta, bi se valjda lakse sredilo nekom automatizacijom jer je u pitanju jedna cela rec, a ne samo slovo sto je ipak malo komplikovanije.
Old 21-11-2004, 11:09 PM   #8
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Default Res Non Verbas

Vidim svi ste raspolozeni samo za teoretisanje

Evo ja ga napravio.Vrlo je prosto sa pravim plug-inovima.Potreban je samo jedan kanal + 1 FX kanal. Nisam perfekcionisao,sve sam zavrsio za <5 min,ali to je to.

http://www.geocities.com/gianfranco_bg/FemVocSSSS.mp3

Da,odlicna fora!
Gianfranco is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2004, 11:14 PM   #9
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by Vai
Postaviti bilo koji efekat za samo jednu rec u pesmi, bez obzira ako se ta rec ponavlja par puta, bi se valjda lakse sredilo nekom automatizacijom jer je u pitanju jedna cela rec, a ne samo slovo sto je ipak malo komplikovanije.
da ali mislio sam i na slucajeve kada je u pitanju i slovo ili pola reci itd., ili pola sloga
Old 21-11-2004, 11:24 PM   #10
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Default Re: Res Non Verbas

Quote:
Originally Posted by Gianfranco
Vidim svi ste raspolozeni samo za teoretisanje

Evo ja ga napravio.Vrlo je prosto sa pravim plug-inovima.Potreban je samo jedan kanal + 1 FX kanal. Nisam perfekcionisao,sve sam zavrsio za <5 min,ali to je to.

http://www.geocities.com/gianfranco_bg/FemVocSSSS.mp3

Da,odlicna fora!
sta si koristio od plug-inova?
Pedja is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules