Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-11-2006, 02:58 PM   #1
peraZdera
Guest

Default Advanced Linux Sound Architecture

http://www.alsa-project.org/

Od sada alsa driveri na linuxu podrzavaju Emu 1212m i Emu 1818(m)!!!!

p.s.
Inace, tu je boagata podrska za m-audio,RME i mnoge druge...
  Reply With Quote
Old 29-11-2006, 03:32 PM   #2
kejkz
banned

Default Re: Advanced Linux Sound Architecture

Vrlo lepa vest!

Koristim Linux vec tri godine za zvuk u nekim situacijama, najvise za kreiranje peceva za ZynAddSubFX synth. Sve to ima velikog potencijala, mada je i dalje razvoj vrlo spor, a ja na nesrecu nemam programerskog znanja da se ukljucim na pravi nacin. Steta!
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 29-11-2006, 04:04 PM   #3
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

odlicna vest
lesha is offline   Reply With Quote
Old 30-11-2006, 02:50 PM   #4
djivan
Member

evo ja koristim Linux 3 godine za audio

najvise ReZound i trommler nije lose
djivan is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2006, 09:48 PM   #5
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Imam pitanje...
...pod uvjetom da bi prezhivio kompletnu promjenu OS-a i GUI-a..., shto mogu ochekivati od Linuxa kad je zvuk u pitanju (u usporedbi sa XP/Cubase)?
Old 07-12-2006, 09:57 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by SHIVA
Imam pitanje...
...pod uvjetom da bi prezhivio kompletnu promjenu OS-a i GUI-a..., shto mogu ochekivati od Linuxa kad je zvuk u pitanju (u usporedbi sa XP/Cubase)?
Ako nisi nikada nista radio pod Linuxom, kao desktop OS-om, onda bolje pokusaj na nekoj staroj (drugoj) masini (PC) i ne diraj ovu na kojoj radis, povezi ih u mrezu i pocni da "cackas"... natenane, posto to moze da potraje. "Hirurski rez" se obicno zavrsava neslavno, ako nisi nikada probao i ne znas tacno sta hoces...

Sto se zvuka tice, najbolja startna pozicija moze biti Planet CCRMA (Stanford University).

pozdrav

bogi

p.s. Solidna internet konekcija je VEOMA pozeljna!

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2006, 10:55 PM   #7
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Tako neshto sam i zamislio. Imam staru mashinu na koju bi nabio Linux i pomalo testirao.

Htio sam chuti ako netko ima iskustva i mozhe usporediti "kvalitetu" zvuka na Steinberg i nekom ozbiljniem Linux sekvenceru!?
Ako je zvuk barem blizu Cubase-u vrijedilo bi se pozabavit. Makar za predprodukciju.

tnx za link.
Old 07-12-2006, 11:17 PM   #8
kejkz
banned

Preporucujem ti da za pocetak skines dynebolic http://www.dynebolic.org/, jer predstavlja mozda najbezbolniji nacin da okusis sam sistem i zvuk na njemu. On funkcionise preko live diska, tako da ga ne moras ni instalirati da bi ga probao.

Filozofija programa na linux-u je malo drugacija nego na windows ili mac platformi: ne postoji jedan program u kome mozes uraditi sve, vec imas nekoliko programa koji kombinovanjem stvaraju jedan virtuelni studio. Najslicniji Cubase-u i slicnim programima je MusE http://www.muse-sequencer.org/, ali postoji jos mnogo slicnih programa kao Ardour, Rosegarden... i dosta solidnih instrumenata i efekata.

Zvuk je odlican, sve sto mozes da uradis u bilo kom sekvenceru na windowsu, mozes i na linuxu, uz malo navikavanja na same programe. A ruting uz pomoc Jack-a najvise podseca na sistem koji postoji na Creamware kartama. Samo je velika steta sto njihov hardver ne radi pod linuxom.

Srecno
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2006, 11:25 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by kejkz
....On funkcionise preko live diska, tako da ga ne moras ni instalirati da bi ga probao.....

DA! Dobra ideja, to je bootabilni CD sa linuxom, koji se smesti u RAM, posle podizanja, moze se probati na bilo kojoj masini sa windowsima, jer ne cacka nista po diskovima... za preview nema bolje.

Inace koncepcija "unix-olikih" operativnih sistema je mala aplikacija, odnosno puno malih aplikacija, i strahovito dobro medjusobno povezivanje i iskoriscavanje vec proverenih programa...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2006, 11:40 PM   #10
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by kejkz
Samo je velika steta sto njihov hardver ne radi pod linuxom.
Srecno
Ovo je za mene devastirajucha informacija.

Tnx na napomeni... ushtedio si mi vremena. Frend ima scope home koi "trune" pa sam ga mislio otet i stavit na stari stroj. Ne znam koliko ima smisla radit sa zvukom na linuxu preko stare game theather kartice koja mi je u tom sluchaju jedina alternativa.

Jebemu... kad god je netko kupovao monitore ili zvuchnu uvijek sam sugerirao da radije uzmu neshto drugo a ne bash ono shto ja vech imam. Ali ljudi su chudni. Imam 3 frenda koi rade muziku i 2 vech imaju iste Alesis monitore, a trechi razmishlja da ih kupi ovih dana (dobro... za tu cijenu i nema bash puno alternative). Jedan je kupio i malo bolju karticu... dakako Creamware. Umjesto da svi mogu poslushat svoju stvar na razlichitim karticama/monitorima ovako di god dodjem... isti jebeni set-up... a ne radimo nishta zajedno Prestrashno!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules