|
Zoran Vračević - Vrač Jedan od nasih najrenomiranijih producenata, Clubing/Single Mixing veteran, covjek ciji je spisak uspjesnih radova veoma, veoma bogat (Ceca-London Mix, Las Ketchup (2 singla),Kylie, Jamelia, Bob Marley (2 singla), M People, Gloria Estefan, Bond, Narcoti Thrust (2 singla), Aaron Soul, Sugarbabes, Candice Alley,, Nate James, Kathy Brown, Kristine W, Doobie Brothers, Shystie, Raghav, Negrocan, Alabina, Ladies First, Nio...) |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Mene interesuje kako resavas ove pocetnicke stvari, koje vidim da svi znaju, ali ja se tu uvek dvoumim - kako da odredim da li ce pojedini instrument biti na stereo ili mono traci u sekvenceru? Konkretno, imam akusticni bubanj, lepo odradjen i zadovoljan sam sa njim, i sad bi da ga uklopim sa nekim loop-om da mu drugaciju dimenziju, ali ne znam kako da ih uklopim u panorami! Ako imam dve akusticne gitare, da li one treba da su na mono kanalima, razbacane levo i desno, kad pojedinacno lepse zvuce na stereo traci? Koji instrumenti treba definitivno da budu stereo? Primecujem da se mono instrumenti bolje cuju u mixu ili gresim? Kolika udaljenost treba da bude u panorami izmedju na primer daira i hi-hat-a? Nekad mi se cini da sam suvise udaljio instrumente i kao da ne pripadaju pesmi, a kad ih priblizim nastaje guzva.....Ubedjen da taj pravilan balans izmedju istrumenata i efekata daje svu lepotu zvuka koji volim da poredim sa slikarskim platnom, bas kao u Art Of Mixing od Gibsona.
|
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ja popi***m kad mi posalju nesto da miksam a ono sve "stereo" trake! Ko je cuo za stereo hi hat, stereo bas bubanj? stereo sve....sve je L/R a u sredini nista!!! MONO je zakon, sa mono reverbima...ZADNJI HOT CHILLI PEPERS ALBUM - CEO MONO!!! Onda stavis JEDAN instrument u neki dobar stereo i odjednom sve zazvuci skupo.....kad je sve u nekim stereo chorusima i zezalicama..sve se razvodni.. Panorame, balansi i malo EQ - sve je u tome. U pravom smislu reci "razgrces instrumente i pravis mesto za vokal" u stereo slici i frekventno.... sad bas privodim kraju neki album mix (za nase trziste) i na par stvari Rhodes, gitare, strings i vokal svi u istoj oktavi, (i to visoko!) tanko, nema nista dole, nema mesa...a bas neki muljavi, skoro sub zvuk - ni on se necuje! A SVE STEREO!!!! he,he...al zato je snimljeno na 24BITA, 48khz...!! Pa razdvajaj kanale na mon, brisi pola...levo, desno..(nigde moga stana..ha.haa) havarija.. Oakve stvari se uce samo rutinom...za svaki miks koji je izasao na nekom albumu ili singlu, sigurno sam uradio 10 koji nisu videli svetlo dana...! Samo se pokaze posle nekog vremena... |
|
![]() |
![]() |
#3 | |
Mason
|
![]() Quote:
Mnogo toga u centru, nema divljanja reverbima, nije "raskosno" kao Balkanska produkcija i mozda oni i neznaju da rade, mozda su amateri u odnosu na nas "shiroke" Balkance sa loptastim kockovima (tuuutsss) i hall-ovima, ali to je ono sto se meni svidja. Takodje mi je interesantan nedavno objavljeni koncertni album grupe Motley Crue koji im je radio Bob Rock... Zdrava i postena prica...
![]() |
#4 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
#5 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
16BIT, ako je uradjen dobro, moze da zvuci super - svi CDs su jos uvek 16bit.. Na kraju, da ponovim, uopste se ne lozim na te price 16/24-48/96K itd...nikoga nije briga vise! Ionako ce zavrsiti na nekom PC-ju kao 128kb MP3!!! |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
@ Da Bear
Verujem da su tvoje muke sa mono stereom u stvari zbog pro toolsa ...... sa Nuendom mogu da ti izvezu sve stereo trake , ali ako je na stereo traci mono materijal , mozes jednostavno pan funkcijom to dovesti na full mono , ja UVEK stvaljam mono signal na stereo kanal ( opet zbog Nuenda ) zato sto stereo efekti ( npr delay ili nesto drugo ) rade samo kad su na stereo kanalu ( pricam o insertima naravno ) . Za ostalo se slazem ...... osim mono reverba ..... Princa slusam vec 20 ak godina i navukao sam mnoge ljude na njega ..... i poslusaj da je na svakom kicku stereo room ...... da , on je mono , ali je "pasivno " ( da ne kazem povuceno ili tiho ) okruzenje oko njega vrlo stereo .... i po mom misljenju , tu je skupoca . Licno mrzim " siroku " produkciju , iako sam prinudjen da radim istu , zbog klijenata , ali se uvek trudim , da imam izrazen mono , kao i izrazens tereo u mixu , i tu se potpuno slazem sa tobom . .....mada mislim da treba znati uraditi i jedno i drugo ..... Pozdrav |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
........ a sa 24 bita ...... ohooooo kolika je tu razlika , narocito ako koristis dosta plugova ..... kao ja ....... za 44 Khz ili 48 Khz se takodje slazem da nije nista preterano ..... Za 96 Khz sam cuo price , ali to je jos jedna stvar koju ja izgleda ne umem da bas cujem i razlikujem .....
Pozdrav |
![]() |
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ja sve sto sam dosada dobijao da miksam je bilo 16BIT/44,1...samo projekti iz Beograda su bili 24/48 (a zvucali ko 8BIT!!! ha,ha,haa,...) tako da ne mogu da se nazovem expertom...Izraelac koji ima studio pored mene (PT HD3, High end outboard,Prism i Apogee convertori, veliki Adam-i.. itd..) snima 24/96 i svi njegovi miksevi zvuce prosecno, nista specijalno . (da ne kazem , gore od mojih...hmmm) A sto svaki drugi dan kupuje po jedan hard disk, da ne pricam.... |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
|
![]()
Povelika razlika u veličini fajlova koji su na 44/16. i 96/24?
1 minut muzike na 44.100/16 oko 10.mb 1 minut muzike na 44.100/24 oko 15.mb 1 minut muzike na 96.000/16 bit iznosi oko 22.Mb 1 minut muzike na 96.000/24 bit iznosi oko 33.Mb znači, razlika izmedju min. i max. opcije je oko 3,3 puta. Pa on bolje onda da otvori fabriku hard diskova! ![]() . Last edited by Talino; 11-08-2006 at 03:12 AM. |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Mono u Stereo? | goran ns | Produkcija Elektronske Muzike | 4 | 05-04-2008 08:52 PM |
Stereo vs Mono | Max | Audio Produkcija - Tehnike | 19 | 22-03-2006 07:25 PM |
Mono = Stereo | marianna | Audio Produkcija - Tehnike | 2 | 21-03-2006 08:20 PM |
TRIK - iz MONO u STEREO | Shady | Audio Software | 6 | 15-11-2005 03:50 AM |