Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-06-2006, 01:47 AM   #1
Adi
Member

Adi's Avatar

Default Akusticna Gitara

Pozdrav

Interesuje me vasa iskustva i koje filtere i plaginove koristite za obradu akusticne gitare i na sta najvise obracate paznju kod obrade akustare, uglavnom nesto malo o raznim podesavanjima koja radite. Uglavnom radim u Cubase i Adobe Audition 2.0. pa ako imate neke preporuke za kvalitetne filtere i plaginove sa linkovima ako su vam pri ruci.
Unapred hvala na odgovoru, do sada ste mi puno pomogli na ovom forumu.
Old 09-06-2006, 06:46 AM   #2
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

Default Re: Akusticna Gitara

Mada je o ovome vec bilo dosta rijeci u ranijim threadovima za akusticnu gitaru je najbitnije da dobro zazvuci prilikom samog snimanja. Znaci, mnogo eksperimentiranja sa pozicijama jednog ili dva (x-y tehnika) kondenzatorska mikrofona, da mikrofoni ne budu tocno iznad otvora gitare zbog tutnjavog zvuka, a opet da budu dovoljno blizu ako zelis masniji zvuk. Nekakvo je pravilo da se akustara dosta kompresira (ratio od 5-8:1 i sa gain redukcijom do 8-12 dB). Tu meni najbolje posao odradjuje Aphex Expressor (hardver) koji pored odlicnog kompresora ima exciter kako bi nadomjestio "izgubljene" visoke prilikom jacih kompresija, dok sam od pluginova znao koristiti onaj noviji Blue tubes compressor sa presetom za akustaru. Ako bi bilo potrebno koristio bih jos Voxengov dinamicki ekvilajzer (ne sjecam se tocnog naziva) za lagano dodavanje visokih frekvencija (12-14 kHz) i lagano spustanje sa ostrim q faktorom oko 300-400 Hz (nesto kao Notch filter).
Za dobivanje prirodnog chorusa, ako snimas mono, pokusaj dva puta snimit istu dionicu (ako si tehnicki tocan gitarista!), panoramiraj jednu gitaru na 9, a drugu na tri sata i mozes ponekad biti ugodno iznenadjen zvukom . Naravno, ovo vrijedi samo ako stil pjesme to zahtijeva. Experimentiraj, pa slusaj, uzmi neki referentni cd sa dobrim akustarama, pa analiziraj, pa probaj...
E, i najvaznija stvar- obavezno kupi nove zice!!!

Last edited by FrankoPanko; 09-06-2006 at 07:34 AM.
FrankoPanko is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2006, 09:30 AM   #3
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

bravo Franko! Od reci do reci se slazem!
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2006, 11:36 AM   #4
Adi
Member

Adi's Avatar

Pa nove zice se podrazumevaju kao i kvalitetna postavka mikrofona, naravno. No interesovao me je drugi deo na koje si dosta dobro odgovorio Franko. No interesuju me mesta odakle mogu skinuti dobre plug inove i filtere po vasoj preporicu sa foruma, i kako ih podesavate i na sta najvise obratiti paznju. U svakom slucaju hvala ti Franko na solidnom odgovoru, koji je prilicno upotrebljiv!
Old 09-06-2006, 12:05 PM   #5
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

Sto se plug inova tice instalirao mi ih je jedan kolega jer na siteu od istih mozes skinut samo demo verzije. Mozes skinut i prave verzije preko "eMule", ali da ne ispadne da te nagovaram na nezakonite radnje .
Ma pazi, dobro ce ti posluziti i eq od Cubasea, cak i kompresor samo pazi da ga ne forsiras previse da ne "propumpa". Attack i release time kompresora namjestas zavisno o tempu pjesme-znaci attack pustis nekoliko desetaka milisekundi da se ipak cuju tranzijenti, dok release ako je pjesma sporija je duzi (oko 500-1000 ms) a ako je brza pjesma onda stavljas izmedju 100 i 300 ms. Bilo bi korisno da imas neki hardverski kompresor ili "all-in-one" box tako da vec na samom usnimavanju mozes izvrsit sitne korekcije i skinut peakove. Najbitnije da ti se zvuk akustare svidja vec pri samom usnimavanju i da je gitara prikladna za snimanje preko mikrofona sto znaci: duboka rezonantna kutija (nikakva Yamaha APX ili slicne tanke el. akustare ne dolaze u obzir)!

Last edited by FrankoPanko; 09-06-2006 at 12:54 PM.
Old 09-06-2006, 04:21 PM   #6
Adi
Member

Adi's Avatar

Imas li neku preporuku za neki hardverski kompresor. Ja sam gledao Alesis CLX-440 http://www.artistsystems.co.yu/srpsk...al.php?art=112 i deluje mi dosta solidno, nudi dosta toga. Sta mislis o tome ili nekom drugom kompresoru. Naravno imaj u vidu nesto sto je u normalnom cenovnom rangu. Mozda 250-300eura ili tako nesto, kao taj Alesis.

Pozdrav
Old 10-06-2006, 10:35 AM   #7
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

Konkretno, taj model Alesisovog kompresora nisam imao prilike isprobati, imao sam nekad davno njihov model "3630" ali je bio dosta mutan u visokima i malo naglasen u srednjetonskom podrucju. Za taj novac mozes kupiti novi Dbx 166 ili dodaj jos 100 Eura pa kupi polovni TLAudio Ivory stereo cijevni kompresor ili odlicni (polovni) Drawmer DL-241.
Old 10-06-2006, 10:47 AM   #8
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

A potrazi i FMR RNC, koriste ga u mnogo ozbiljnijim studijima bas za gitare, a kosta oko 200e
Old 10-06-2006, 08:16 PM   #9
Adi
Member

Adi's Avatar

Hvala momci!!!
Old 11-06-2006, 01:04 AM   #10
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Samo ne kupuj te Alesisove kompresore. Grozni su. Drobe i pumpaju. Nama niti na koncertima ne ispadaju dobro. Kako krenu komprimirati tako samo zamute i zdrobe signal. Fuj!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules