|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Pozdrav
Interesuje me vasa iskustva i koje filtere i plaginove koristite za obradu akusticne gitare i na sta najvise obracate paznju kod obrade akustare, uglavnom nesto malo o raznim podesavanjima koja radite. Uglavnom radim u Cubase i Adobe Audition 2.0. pa ako imate neke preporuke za kvalitetne filtere i plaginove sa linkovima ako su vam pri ruci. Unapred hvala na odgovoru, do sada ste mi puno pomogli na ovom forumu. ![]()
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Mada je o ovome vec bilo dosta rijeci u ranijim threadovima za akusticnu gitaru je najbitnije da dobro zazvuci prilikom samog snimanja. Znaci, mnogo eksperimentiranja sa pozicijama jednog ili dva (x-y tehnika) kondenzatorska mikrofona, da mikrofoni ne budu tocno iznad otvora gitare zbog tutnjavog zvuka, a opet da budu dovoljno blizu ako zelis masniji zvuk. Nekakvo je pravilo da se akustara dosta kompresira (ratio od 5-8:1 i sa gain redukcijom do 8-12 dB). Tu meni najbolje posao odradjuje Aphex Expressor
![]() Za dobivanje prirodnog chorusa, ako snimas mono, pokusaj dva puta snimit istu dionicu (ako si tehnicki tocan gitarista!), panoramiraj jednu gitaru na 9, a drugu na tri sata i mozes ponekad biti ugodno iznenadjen zvukom ![]() E, i najvaznija stvar- obavezno kupi nove zice!!! ![]() Last edited by FrankoPanko; 09-06-2006 at 07:34 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
MAO
|
![]()
bravo Franko! Od reci do reci se slazem!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Pa nove zice se podrazumevaju kao i kvalitetna postavka mikrofona, naravno. No interesovao me je drugi deo na koje si dosta dobro odgovorio Franko. No interesuju me mesta odakle mogu skinuti dobre plug inove i filtere po vasoj preporicu sa foruma, i kako ih podesavate i na sta najvise obratiti paznju. U svakom slucaju hvala ti Franko na solidnom odgovoru, koji je prilicno upotrebljiv!
![]()
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Sto se plug inova tice instalirao mi ih je jedan kolega jer na siteu od istih mozes skinut samo demo verzije. Mozes skinut i prave verzije preko "eMule", ali da ne ispadne da te nagovaram na nezakonite radnje
![]() Ma pazi, dobro ce ti posluziti i eq od Cubasea, cak i kompresor samo pazi da ga ne forsiras previse da ne "propumpa". Attack i release time kompresora namjestas zavisno o tempu pjesme-znaci attack pustis nekoliko desetaka milisekundi da se ipak cuju tranzijenti, dok release ako je pjesma sporija je duzi (oko 500-1000 ms) a ako je brza pjesma onda stavljas izmedju 100 i 300 ms. Bilo bi korisno da imas neki hardverski kompresor ili "all-in-one" box tako da vec na samom usnimavanju mozes izvrsit sitne korekcije i skinut peakove. Najbitnije da ti se zvuk akustare svidja vec pri samom usnimavanju i da je gitara prikladna za snimanje preko mikrofona sto znaci: duboka rezonantna kutija (nikakva Yamaha APX ili slicne tanke el. akustare ne dolaze u obzir)! Last edited by FrankoPanko; 09-06-2006 at 12:54 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Imas li neku preporuku za neki hardverski kompresor. Ja sam gledao Alesis CLX-440 http://www.artistsystems.co.yu/srpsk...al.php?art=112 i deluje mi dosta solidno, nudi dosta toga. Sta mislis o tome ili nekom drugom kompresoru. Naravno imaj u vidu nesto sto je u normalnom cenovnom rangu. Mozda 250-300eura ili tako nesto, kao taj Alesis.
Pozdrav ![]()
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Konkretno, taj model Alesisovog kompresora nisam imao prilike isprobati, imao sam nekad davno njihov model "3630" ali je bio dosta mutan u visokima i malo naglasen u srednjetonskom podrucju. Za taj novac mozes kupiti novi Dbx 166 ili dodaj jos 100 Eura pa kupi polovni TLAudio Ivory stereo cijevni kompresor ili odlicni (polovni) Drawmer DL-241.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
A potrazi i FMR RNC, koriste ga u mnogo ozbiljnijim studijima bas za gitare, a kosta oko 200e
![]()
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
Hvala momci!!!
![]()
![]() |
#10 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Samo ne kupuj te Alesisove kompresore. Grozni su. Drobe i pumpaju. Nama niti na koncertima ne ispadaju dobro. Kako krenu komprimirati tako samo zamute i zdrobe signal. Fuj!
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Spanska gitara | Zid | Gitarska Produkcija | 9 | 03-11-2005 01:21 AM |