|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Administrator
|
![]()
Ovo mi je najtezi deo:
Kako producirati racktoms i floortoms? Trazim zvuk koji je sto manje "boing" a sto vise "kozni". Govorim o savremenoj rock/metal produkciji, a kada spominjem bubanj, mislim na neproducirane varijante zivog bubnja, ili DFH (dakle nista producirano/poluproducirano tipa BFD....)
![]() |
#2 |
banned
|
![]()
Pokusacu da odgovorim na gluvo, iako sve zavisi od toga kakav je snimak tomova.
Najbitniji procesor za dobijanje zvuka koji zelis je ekvilajzer: Pokusaj prvo sa blagim ciscenjem blata: frekvencije od 300-600hz, pa mozda i do celog 1khz utisaj za koji decibel ili dva. Blago istakni frekvencije oko 150-200hz, i to sa malo uzim kvalitetom filtera, da bi se definisao u odnosu na kick. Frekvencije ispod 100hz moses da iseces ako tomovi ne igraju veliku ulogu u popunjavanju spektra pesme i ako ne igraju veliku ulogu u energiji prelaza. Sve od 1-2khz mozes da dignes za decibel ili dva sa high shelf podesavanjem filtera. Reverb nije neophodan, sem ako negde nisu izolovani, i to neki kratak, cisto da se oseti prostor. Ako fali dimenzija prostora, vrlo kratak delay kao insert ili cak send moze podici upecatljivost toma (od 3 do najvise 10ms, zavisi od trajanja, bez fidbeka ili do 10%, moze i LowPass filter, ili samo rane refleksije na nekom reverbu (npr. waves trueverb). Ako zelis jos malo metalnog odzvanjanja, samo malo flange-a ili chorus-a kao send nece skoditi. Naravno, najbitniji je pan da bi se dobio osecaj prostorne pozicije. Svaki poseban udarac stavi na svoju poziciju u panorami, u zavisnosti od potrebe, bilo sire ili uze, sem skroz levo ili desno, tu je obicno mesto za gitare i efekte. Da bi zvucao kao da je blizi podu, istakni bas na eq jos malo i istavi nize frekvencije. Kako bi zazvucao vise u vazduhu, obrnuto, seci niske frekvencije i blago podigni visoke. evo otprilike slike grafa ekvilajzera, koju vise gledaj kao putokaz, treba naci frekvencije na kojima promena radi najbolje. E da, ja sam malo ekstreman, volim distorzije na bubnjevima. Ako je potrebno, stabi blagu distorziju na tom i zvuk ce biti jos reskiji. Nadam se da ces naci nesto korisno iz ovog blebetanja, makar kao putokaz za svoj zvuk. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
bravo kejkz!!
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
+
mnogo bitno Release Envelop-e smanjis po potrebi odn. poigras se celom Envelopom "kako treba" ili compressor (sto mu opet dodje envelope) ![]()
![]() |
#5 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Mo?e? na Toontrack sajtu da pogleda? tutorijale gde se mogu naći i settings za waves plugove, onako kako su ih oni koristili da bi ofarbali bubnjeve u demo pesmama na sajtu. Dve demo pesme su radili bubnjar i gitarista iz Meshuggah, pa je to taj neki ekstreman bubanj. Ako ne mo?e? da se snađe? na sajtu, poslaću ti ja to, mislim da nije toliko veliko.
![]() |
![]() |
#7 | |
banned
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Do skoro sam zazirao od te paralelne kompresije, ali prvi sledeci ziv bubanj cu tako raditi, obecavam. Probao sam, igrao se, zanimljivo je sa tim preprzavanjem na sendu.
Ja cesto koristim i kratke gate reverbe na tomovima, npr, i nesto extremnije dizem freq 4-5kHz (osim onog sto je kejkz rekao ![]()
![]() |
#9 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Hvala Kejkz na super objasnjenju! Sad razmisljam da li se ta paralelna kompresija moze raditi i na recimo vokalu?
Last edited by Mogli; 07-05-2006 at 04:46 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
banned
|
![]()
Naravno, cak mi se cini da imas jos vece mogucnosti sa vokalom. Tako kompresovan signal moses da posaljes na delay za malo kasnjenje, mozes da ga filtriras, mosez da mu stavljas razne efekte poput vokodera za jos zanimljivije teksture, i sve efekte onda mozes rasporediti u prostoru za dobijanje tzv. zida zvuka. Slobodno prvo kompresuj na insertu originalan vokal ako je potrebno, zbog stabilnije dinamike, i to samo malo, do 1:3 u odnosu na original sa tresh-om koji samo na trenutke dodiruje najvise peakove.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Shta koristite na bubnju? | shashko | Audio Produkcija - Tehnike | 17 | 07-03-2009 02:58 PM |
Ovo je produkcija | LACKY | Pricaonica | 7 | 26-06-2008 08:26 PM |
Klavir i produkcija | Steka | Audio Produkcija - Tehnike | 22 | 23-09-2007 07:13 PM |