|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
MAO
|
![]()
Vi'te, jedna cudna stvar mi se desava kad gledam u digicheck analajzer od moga RME-a...kada radim u Cubaseu, i merim Analog out, sve je ok, i imam neki recimo realan odnos visokih frekvencija, sa padovima ka 20khz... kada taj isti projekat eksportujem u Wav, i pustim iz bilo kog playera (winamp,billy,mediaplayer), taj isti analajzer sa istog outputa pokazuje mnooogo ravniju i mirniju freqentnu karakteristiku ka 20khz, skoro pa je u ravnoj liniji sa 4-8khz. E sad taj isti fajl importujem u Cubase, i on ga ponovo meri kao i dok sam bio u projektu.. Zasto mi Digicheck ne meri jednako isti zapis ??? i koja je slika od te dve vernija? Da li se i vama to desava ? To sam tek danas otkrio, do sada sam se uglavnom nervirao kad bi gledao tudje snimke pustane iz plajera, danas pustih neki moj trenutni roughmix, i zaprepastih se...
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
MAO
|
![]()
1. Pustim Billya, namesten u windowsu na analog out
2. Pustim pesmu i digicheck i on pokazuje mnogo lepu ravnu karakteristiku od 4-20k. 3. Ugasim billya (digicheck ne meri nista), pustim cubase i taj isti mix (pesmu), pa upalim digicheck, koji ovog puta pokazuje znacajno drugaciju sliku u tom opsegu, nekako, realniju Probaj kod tebe pa mi reci o cemu se kog dj radi? Prvo sam mislio da je do settinga, jer mi je default za windowsove plajere bio ADAT 1,2 koji sam u matrixu rutiro na slusanje, a Cubase je svo vreme na Analog out-u direktno Al posle sam i Cubase i windowsov sound poslao na analog out al i dalje meri razlicito. Nemam ja misterija sa RMEom.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
banned
|
![]()
Ako je u digicheck-u izabran MME recording device (naravno bilo kog kanala, pretpostavljam da je kartica 9632) onda je u pitanju bag odnosno nepreciznost analize koji postoji već neko vreme, a sumnjam da će biti ispravljen iz prostog razloga: MME merenje se ne razlikuje od ASIO merenja u samom digicheck-u, tako da je nepotrebno. A ASIO merenje radi perfektno.
Jo? ne?to, ako imate internu karticu na ploči, bolje nju uključite da vam bude default sound device u Windows-u, jer HDSP serija ne radi ba? najbolje kao osnovna kartica, zato ?to nema WDM drajver, tako da je rad u programima koji koriste Direct X prilično nestabilan (?tucanje i preskakanje). RME će uskoro izbaciti drajvere koji će uvesti WDM za celu seriju kartica HDSP, kao ?to ih ima Fireface. Ja inače ne koristim te pleyere, već Foobar2000 sa ASIO drajverima, i nikada nisam ni video taj fenomen, ali sam čitao na Rme forumu pre nekih četiri meseca. A koja verzija digichecka je u pitanju? Koji sistem merenja koristite u spectral analyser-u ili totalyser-u (FFT ili BiQuad)? Ja imam verziju 4.41, koja je poslednja za sada, i drajvere 2.94.1 Valjda sam bio od neke pomoći. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
MAO
|
![]()
vidis, provericu to za recording device. NE secam se verzije drajvera, digicheck je mislim 4.3 (prolecni neki update). Internu karticu imam i drzah je ugasenu iz predostroznosti da ne bude veselja sa IRQ-ovima. Zanima me da li ti playeri (za koje eto prvi put cujem
![]() ZA sistem merenja mislim da je FFT.. koji bi ti preporucio? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
banned
|
![]()
?to se tiče samplrate-a, problem je ?to ga Rme automatski prilagođava programu koji je zadnji u nizu uključen, tako da je frekvencija naravno neodgovarajuća. Foobar ima svoj interni resampler, koji u realnom vremenu ima solidne rezultate, a mo?e se podesiti po ukusu, odnosno moći kompjutera.
Ja lično koristim samo BiQuad analizu, jer je za mix savr?ena. Ona izdvaja dominantne frekvencije iz celog opsega instrumenta. To su 30 bandpass filtera na celom frekventnom opsegu. Ali naravno, na nju se treba navići, pogotovu ako je prethodno kori?ćen FFT. Jedna me stvar veoma zanima: čemu vam slu?i player u kombinaciji sa Cubase-om? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
MAO
|
![]()
Da, ali dali to znaci da u datom momentu uvek meri onaj samplerate koji trenutno svira?
Cemu sluzi ? ![]() ![]() ![]() ps.: Sta je Foobar? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
banned
|
![]()
Izvinjavam se ?to sam bio neprecizan! Foobar2000 je običan plejer za audio fajlove. Ako vas zanima ?ta sve mo?e, informacije su na adresi http://www.foobar2000.org/ Po?to verujem da vas zanima i asio drajver, on je na adresi http://www3.cypress.ne.jp/otachan/ Čini mi se da je na koreanskom, ali bitne stavke su na sreću na engleskom. Skinite verziju koja odgovara va?em procesoru. Problem je upravo ?to digicheck meri onaj kanal koji je pode?en da meri (npr. adat out1+2, analog out 1+2) a ako su dva programa pode?ena na drugačiji semplrejt, merenje na onom koji je uključen prvi je sigurno frekvencijski pogre?no. Ja nikada ne upoređujem snimke na taj način. Kada radim miks, zavr?im ga pa pustim da odle?i neko vreme (najbolje dva-tri dana) pa tek onda poredim sa sličnom muzikom. Najbolje bi bilo, ako već poredite sa stranom produkcijom, uvezete fajl u Cubase, pa da tako poredite snimke. Onda nema zabune ni problema!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Koristite harbal.
|
![]() |
![]() |