Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-12-2005, 05:51 PM   #1
IRA
Junior Member

IRA's Avatar

Default Ardour?

Dakle, radi se o DAW-u na Linux platformi, potpuno modularne koncepcije: http://www.ardour.org/

Da li netko ima kakvog iskustva s ovim? Već dugo planiram instalaciju samog Linuxa i dotičnog software-a, ali sam svjestan velikog posla koji me očekuje, tako da bi mi puno pomoglo bilo kakvo iskustvo oko toga.

Hvala!
IRA is offline   Reply With Quote
Old 30-12-2005, 09:23 PM   #2
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Default Re: Ardour?

mogu ti reci da si me bas zainteresovao..

moze li neko s linuxom da ga proba?
lesha is offline   Reply With Quote
Old 30-12-2005, 09:54 PM   #3
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Thumbs down Re: Ardour?

Quote:
Originally Posted by lesha
mogu ti reci da si me bas zainteresovao..

moze li neko s linuxom da ga proba?
Vrlo rado, cim budem nasao malo vise vremena.

Hajde, svi koji imaju i koriste linux, prijavljujte se odmah ispod:

naravno, pozeljno je upisati i distribuciju

Ja "koristim" i imam instaliran:

Suse v9.2
Red Hat v9.0

p.s. mislim da je stvarno ezotericno koristiti linux kao daw u ovim nasim uslovima i da je to isuvise veliki korak za covecanstvo (windows korisnici).

Last edited by ProkDu; 30-12-2005 at 10:04 PM.
ProkDu is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2005, 12:44 AM   #4
kejkz
banned

Ardour sam probao pre dve godine, ali tada je samo radilo snimanje i aran?iranje. Sada je prilično napredovao, i mo?e se smatrati solidnim programom za snimanje i obradu zvuka. Nisam ga probao od verzije 0.67.
Meni lično je najveći problem oko rada u linux okru?enju bila navika na izuzetnu programsku modularnost. Kod linux-a ne postoji jedan program koji radi većinu stvari (kao npr Cubase, Samplitude, Logic) nego postoji čitav sistem programa koji se razvijaju nezavisno, i koji rade određeni segment u audio produkciji, ?to je potpuno drugačija filozofija od one u Windows okru?enju.
Sami drajveri su posebna priča, hardver obično radi u su?tini, ali nikada nisam imao osećaj naročite sigurnosti pri radu kao u windows-u. Nekada sasvim poblesave i moraju se opet pode?avati (pričam o alsa drajverima, koji su jedini dobri za realtime).
A sada dolazimo do posebnog problema, rad u realnom vremenu. Za mene je sve ispod 20ms ka?njenja dovoljno dobro da se mo?e smatrati realnim vremenom. Osnovni kernel, koji se dobija uz većinu distribucija, nije dovoljno dobar za realtime rad, ka?njenje je preveliko. Kada se ponovo kompajlira kernel sa pathcevima za realtime, situacija je prilično bolja, ide se do 1,5 ms ka?njenja, ali samo u minimalnim windows managerima (blackbox npr.) Naravno, ceo sistem je tada malo nestabilniji.
Ima mnogo dobrih efekata i syntheva, radi i veliki broj vst efekata, ali po meni linux čeka jo? velik put da bi bio rame uz rame sa windows a pogoto osx sistemima kada je zvuk u pitanju. Evo nekih bitnijih linkova koji se tiču ove problematike, pa sami procenite ?ta vas zanima i da li ste spremni za ovaj stvarno gigantski korak u ovom trenutku:

http://www.linuxdj.com/audio/lad/
http://linux-sound.org/
http://www.agnula.org/
www.ladspa.org/
www.alsa-project.org/
http://jackit.sourceforge.net/
www.rosegardenmusic.com/

i tako dalje dalje, do besvesti...
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2005, 04:47 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by kejkz
.....
Osnovni kernel, koji se dobija uz većinu distribucija, nije dovoljno dobar za realtime rad, ka?njenje je preveliko. Kada se ponovo kompajlira kernel sa pathcevima za realtime, situacija je prilično bolja, ide se do 1,5 ms ka?njenja, ali samo u minimalnim windows managerima (blackbox npr.) Naravno, ceo sistem je tada malo nestabilniji.

Ima mnogo dobrih efekata i syntheva, radi i veliki broj vst efekata, ali po meni linux čeka jo? velik put da bi bio rame uz rame sa windows a pogoto osx sistemima kada je zvuk u pitanju. Evo nekih bitnijih linkova koji se tiču ove problematike, pa sami procenite ?ta vas zanima i da li ste spremni za ovaj stvarno gigantski korak u ovom trenutku:
Ako je iko raspolozen za "gigantski korak" trebalo bi da se orijentise na Stanford University CCRMA distribuciju (bazirana na RedHat/Fedora Core) ili na Agnula (bazirana na Debian-u) .
To su jedine zaokruzene distribucije koje su specijalno razvijane za audio aplikacije... kernel se ne mora prekompajlirati, s obzirom da postoji low-latency kernel vec prekompajliran. Daleko je lakse raditi tako, pogotovo ako niste preterano iskusni u koriscenju linuxa.

Sve navedeno kao i ono "do besvesti" je ukljuceno u gore navedene distribucije....

linkovi

http://www.agnula.org/ (kasnije sam video da je vec naveden u linkovima, pa zato izvin'te)
http://ccrma.stanford.edu/planetccrma/software/
na ovom drugom imate veoma izdasno uputstvo koje se redovno update-uje... cak i ako niste raspolozeni za "hyper-jump", pregledajte opise aplikacija...

pozdrav

bogi

p.s. Ako zelite da probate linux za audio aplikacije pozeljno je da imate brz internet 24h dnevno barem u toku instalacije...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2005, 05:53 PM   #6
kompozitor
Guest

Quote:
Originally Posted by IRA
Dakle, radi se o DAW-u na Linux platformi, potpuno modularne koncepcije: http://www.ardour.org/

Da li netko ima kakvog iskustva s ovim? Već dugo planiram instalaciju samog Linuxa i dotičnog software-a, ali sam svjestan velikog posla koji me očekuje, tako da bi mi puno pomoglo bilo kakvo iskustvo oko toga.
Izvini , ali stvarno moram da pitam : sta ce ti to ?

Sta bi dobio radom na Linoxu ?

Pozdrav ...
  Reply With Quote
Old 31-12-2005, 06:21 PM   #7
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by kompozitor

bas me cudi da nisi cuo da je zvuk na linuxu bolji?

posto je kernel 64-bitni, nema resamplinga, tako da je i opterecenja procesora manje...

a i windows mi je stvaaarno dosadio..
lesha is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2005, 06:35 PM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo kompozitor,

Quote:
Originally Posted by kompozitor

Pozdrav ...
Nisam IRA, ali cu pokusati da ti odgovorim iz nekog globalnog ugla:

- linux softver, ili sire, GNU/GPL softver je legalan.
- uglavnom je dosta jeftiniji (treba ti zvucna karta, neki racunar i pozeljan je dobar internet, softver je najcesce besplatan)
- kod je otvoren i slobodan za modifikacije... unapredjenja i prosirenja.
- ako je dobro organizovan razvoj softvera otvorenog koda, tada vrlo cesto postaje daleko stabilniji i kvalitetniji od ostalih.
- hm... u neka davna vremena Internet se rasirio upravo zahvaljujuci linuxu, jer je omogucio kvalitetne serverske aplikacije kojih tada nije bilo dovoljno.
- Kada se dobro podesi stabilan je "kao stena", gledano sa strane Internet servisa.
- U studiju ima izuzetno veliku primenu recimo kao file-server... terabajti diskova i linux... dobro to radi.
- Ukoliko onaj koji je poceo projekat linux aplikacije odustane od daljeg razvoja, razvoj moze preuzeti bilo ko ko je zainteresovan, te je manje verovatno da softver nestane sa bankrotstvom neke firme, ili zato sto je neka druga firma kupila prava na softver da bi ga sklonila sa trzista i vise prodavala svoj softver. Vlasnistvo nad linux aplikacijama ne postoji, odnosno pre je to neki oblik opsteg dobra, kao vazduh.
- Zanimljivost: MAC operativni sistem je baziran na BSD, koji je takodje besplatan, ali se razvijao potpuno nezavisno i pod drugom licencom, cini mi se da postoji i slobodna verzija MAC operativnog sistema koja se zove Darvin... ako sam negde izgresio, neka me neko ispravi... posto pricam napamet...
- itd... spisak je podugacak i siroko poznat.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2005, 07:58 PM   #9
kompozitor
Guest

http://www.elitesecurity.org/tema/15...ips&amp-tricks

Pozdrav ...
  Reply With Quote
Old 01-01-2006, 04:24 AM   #10
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Vlasnistvo nad linux aplikacijama ne postoji, odnosno pre je to neki oblik opsteg dobra, kao vazduh.
samo mali komentar, malo si se zaletio pa ti je pobjeglo ovo generaliziranje

samim tim sto je softver za linux nema veze da li isti ima nekakvo vlasnistvo ili je slobodan.

to ovisi o tome da li se razvija pod GPL-om

postoje i komercijalne aplikacije na linuxu
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules