Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-01-2008, 02:36 PM   #1
newbieOP
Member

Default Početnički mastering

Recimo da sam zadovoljan mixom i sada ?elim napraviti master. Koje plug-inove od wavesa da koristim da dobijem neki sound, a da mi stvar ne zvuči kao demo?
dodu?e, zadovoljan sam frekvencijama i mixom, cijelu stvar sam u L2 ''nabrijao'' do -12dB, ali fali mi topline zvuka i stvar mi jo? uvijek zvuči suho , kao demo...
Ako netko ima volje u nekoliko riječi napisati kroz ?to ''provući'' pjesmu, bio bih zahvalan... ( samo molim bez spominjanja skupih sprava, znam da je to bolje, kako imam Wavese, volio bih znati ?to iz njih izvući , a da zvuči konkretno... )...Eto, hvala...
newbieOP is offline   Reply With Quote
Old 21-01-2008, 03:18 PM   #2
DrumstickBass
Member

DrumstickBass's Avatar

Default Re: Početnički mastering

Kad naguras limiter i compressor prejako dobit ces kontra efekat, sve ce bit spljosteno i neces imat osjecaj da je glasno. Onaj waves R-Comp je meni ok za neke manje intervencije u masteru jer mi dosta transparentno zvuci ili jaci comp. sa vise karaktera SSL ili APi. Malo dogni nivo compressorom ako ti fali i odrezes nekih par db sa L3 i to je to ako je mix dobar. Ako ti je mix suv i hladan bolje na mix-u poradi. Toliko od mene ovako bez slusanja.
P.S. PSP ima odlican plug - Vintage Warmer.
DrumstickBass is offline   Reply With Quote
Old 21-01-2008, 08:13 PM   #3
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Ako ti stvar zvuci kao demo nakon mixa onda ti tu mastering sa Waves nece puno pomoci..
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 21-01-2008, 09:29 PM   #4
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

"pocetnicki mastering"

oksimoron
lesha is offline   Reply With Quote
Old 21-01-2008, 10:32 PM   #5
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by lesha View Post
"pocetnicki mastering"

oksimoron
u pravu si, nisam ni primetio..
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 21-01-2008, 10:38 PM   #6
buzUki
Member

buzUki's Avatar

Za prvu ruku moze dobro doci i Ozone ili T-racks u masteru. . .

na primer cd master jedan od Ozone-ovih preseta,ima ih dosta...mada je naravno uvek u zavisnosti od pesme i toga sta ti treba podesiti kompresiju i eq ...
Old 21-01-2008, 10:43 PM   #7
olivio
Junior Member

Quote:
Originally Posted by newbieOP View Post
Recimo da sam zadovoljan mixom i sada želim napraviti master. Koje plug-inove od wavesa da koristim da dobijem neki sound, a da mi stvar ne zvuči kao demo?
doduše, zadovoljan sam frekvencijama i mixom, cijelu stvar sam u L2 ''nabrijao'' do -12dB, ali fali mi topline zvuka i stvar mi još uvijek zvuči suho , kao demo...
Ako netko ima volje u nekoliko riječi napisati kroz što ''provući'' pjesmu, bio bih zahvalan... ( samo molim bez spominjanja skupih sprava, znam da je to bolje, kako imam Wavese, volio bih znati što iz njih izvući , a da zvuči konkretno... )...Eto, hvala...
Uzmi IzotopOzone, presetove za master i pogledaj tutorial u kojem ti je sve potanko objašnjeno kako i zašto?. Ali zapamti ako ti mix nije dobar nečeš nišata postići ni sa jednim VSTplug...

Post editovan zbog piraterije!
Još jednom Vas molim da to više ne radite!

Idekius

Last edited by idekius; 21-01-2008 at 11:09 PM.
olivio is offline   Reply With Quote
Old 21-01-2008, 11:50 PM   #8
newbieOP
Member

Hvala puno svima koji su odgovorili... nabavit ću te VSTi i probati pa javim kako je ispalo... čak sam se danas malo poigrao sa psp vintage warmerom i izotope ozoneom i moram reći da sam puno zadovoljniji jer sam dobio na toplini zvuka i punoći zvučne slike, upravo ono što mi je nedostajalo...
Ne znam samo da li sam kasnije postupio ispravno kada sam na to još nafrljio L2 i stavio snimku na -12dB...
Sound forge ne podržava izotope, pa sam to morao napraviti u Cubaseu, a normalizaciju i L2 sam napravio u Soundforgeu( tako sam naučio)... neka me netko ispravi da li sam krivo postupio...

PS... ovdje ima tutorial za izotope?
Old 22-01-2008, 04:09 PM   #9
Max
Pro Member

Mozes sve to zavrsiti u Cubase u .....

Mada , ako ti stvar zvuci kao demo u mixu , zvucace i kao demo u masteringu .....

..... samo glasniji demo ......

Pozabavi se radije mixom , a neki zeljeni nivo mozes postici bilo kojim multiband om ( Ozone , Waves C4 ) i mozda nekim limiterom .....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 22-01-2008, 05:55 PM   #10
newbieOP
Member

Ma nije stvar snage snimke, to nije problme postići...stvar je finoće, ili da se izrazim onako kako ja to nazivam : ''fali jaja'' u zvuku...
Poku?at ću opet otvoriti mix i malo se igrati tim ozoneom i vintage warmerom, svi mi to nekako preporučaju...
Iako mastering nije uključiti preset i gotovo... za to ljudi u ?kole idu...a ovdje vidim da ima fer ljudi koji se itekako u to ku?e i voljni su pomoći zbog čega sam izrazito sretan i zahvalan...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules