|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
MAO
|
![]()
Poz,
dobih priliku da se okusam u ovoj oblasti pa imam par nedoumica.. najvise me zanima kako masterovati zvuk za TV? mislim, gledajuci reklame cini mi se da sve imaju isti nivo, nema desavanja jace/tise kao kad gledam spotove, pa i strane.. dakle, koliki je krajnji nivo pozeljan? kapiram da televizije imaju svoje kompresore na masteru, pa zato pitam. Takodje me zanima odnos glasa/muzike, da li je sidechain kompresija neophodna, i tome sl.. ako neko ima neke generalne preporuke, slobodno pisite... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
To si dobro uocio da sve reklame imaju isti nivo. Generalno je tendencija da im se nivo radi maximalno koliko je to dozvoljeno (ustanovljeno nekim dogovorima medju TV stanicama). Ne znam kakva je situacija kod nas u zemlji sto se toga tice, o tome je vec bilo reci na forumu.. Konkretno u mom slucaju maximalna dozvoljena vrednost za TV reklame je -9dB. Znaci dosta ograniceno ali to je iz tog razloga da ne bi odjednom kad dodje blok reklama nakon filma ljudi ogluveli..
Sto se masteringa zvuka tice - u principu svaki kanal , znaci VO , muziku, SFX sve kompresujem i ne propustam nista ispod 100Hz. Side chain kompresija ti nije neophodna. Na master kanalu isto EQ , rezem sve ispod 100 - 120Hz (zavisi da li imam muski ili zenski VO) i rezem sve iznad 15000 - 16000 Hz. To su opsezi koji ti uopste nisu bitni jer ni jedan televizor ti to nece "zasvirati" a moci ces vise da nabijes nivo limiterom na izlazu. U vecini slucajeva dizem vise srednje frekvencije (opet u zavisnosti od tipa i samog karaktera glasa), taj opseg mi je bitan zbog razumljivosti i na kraju te ceka najbrutalnija moguca limitacija na izlazu. U te svrhe koristim L1 Ultramaximizer i obavezno zvuk slusam preko TV-a jer zvucnici u televizoru podnesu mnogo vise izoblicenja i ne smeta kad je zvuk izoblicen. Visoke frekvencije ce ti prve stradati tom limitacijom ali na televizoru je to ok! Kad bi radio master za bioskop naravno da bi sasvim drugacije pristupao materingu.. Ako ce ti pomoci, mogu ti na mail poslati neke TV reklame sto sam radio al' tek u ponedeljak kad budem na poslu.. cisto da cujes kako to zvuci da se ne bi ustrucavao od brutalne limitacije ;-) Pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
MAO
|
![]()
izvini, -9dB Peak ili VU?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Peak naravno...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
MAO
|
![]()
znaci opusteno radim, masterujem, i onda u editoru smanjim sve na -9. Hvala ti puno na odgovoru, nije mi padalo na pamet da analiziram stepen kompresije na reklamama... a logicno je
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Pa nije bas tako...mislim opusteno radis, pripremis sve kanale onda okacis limiter na izlaz, maximalnu vrednost peak namestis na -9dB a treshold spustas (signal ti se pojacava) dok nebude bas izoblicen zvuk, onda pustis to na televizoru i kazes ok , moze ovako ;-) ili malo vratis treshold itd... EQ na masteru naravno ide pre limitera. Odnose medju VO i muzikom / SFX radi sa okacenim limiterom jer ce ti on zbog brutalne kompresije izmeniti odnose koje si napravio dok ga nisi okacio na izlaz. To za -9dB nemoj da me uzimas zdravo za gotovo jer pojma nemam koji je kod nas standard. To se raspitaj, u principu svaka televizijska stanica bi trebala da bude sposobna da ti kaze koje tehnicke parametre mora da ispunjava neki materijal da bi prosao..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Nema na cemu ;-)
Primetices da je stepen kompresije brutalan, snimak uopste nedise, bukvalno kad ga naimportujes i vizualizujes, vidis pravugaonik.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
ton magistar
|
![]()
-9db peak
![]()
![]() |
#9 |
Vibrator
|
![]()
ja sam radio normalno do -0.1 dB..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Senior Member
|
![]()
Arthure, mislim da bi u svakom slucaju trebao da se raspitas na kojoj televiziji ce da se pusta reklama, da nazoves tu televiziju i saznas tehnicke specifikacije koje oni iziskuju i na osnovu toga da masterujes zvuk.. Bolje je da ga ti masterujes do odredjene velicine nego da radis do 0dB (-0.2dB) pa da ga oni brutalno limitiraju jer se moze desiti da se odnosi VO - muzika - SFX potpuno izmene...
Zaboravio sam jod da dodam, ako ti se zvuk nakon limitacije bude cinio previse ostar, digni realese time, signal ce ti subjektivno zvucati malko tisi ali ces dobiti na mekoci.. Lesha, za koje trziste si tako radio? Ja vrlo cesto dobijam i international DAT-ke iz francuske, poljske, turske u slucaju kad radimo adaptaciju vec postojece reklame. One su isto masterovane do -9dB.. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|