|
Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Caos,
Imam jednu ideju koja me muci neko duze vreme.Evo o cemu se radi: Ovde ima gomila linkova sa tutorialima itd itd...sve je to super,ali evo sta sam ja naumio.Zasto ne bi svako preveo po JEDAN tutorial,makar i najmanji na SRPSKI jezik,pa onda lepo to okaciti negde,ili cak organizovati sajt samo sa tim stvarima ... mislim da bi to bio jedan korak unapred,jer mi je muka da smo vecito u mraku sa ovim stvarima ... rumski.com je primer kako se dosta audio entuzijasta i profesionalaca naslo ovde da bi diskutovali o svemu i svacemu,ali zamislite ljude koji nemaju net,koji tek pocinju,a recimo NE ZNAJU engleski (a i zasto bi morali da ga znaju kad smo vec kod toga?).Mislim da bi to bila lepa akcija,naravno ispostovati autore originalnih tutoriala moramo,pa lepo na kraju svakog neka pise ko ga je napisao,njegov e-mail (ako postoji)... Mislim da svako moze prevesti JEDAN (naravno ko hoce i ima vremena moze i vise),i dobili bi jednu veliku bazu znanja na nasem jeziku ... a ko zna,mozda jednog dana sastaviti od toga i neke skripte (opet sve besplatno naravno). Ja sam recimo preveo TRITON FIELD MANUAL pre par godina,ali do sada nisam imao priliku gde da ga postavim (tice se pravljenja farbi na KORG TRITON seriji),ali to cu svakako uskoro uciniti ... Ajde da vas cujem,sta kazete ? Caos, Mirko
![]() |
#2 |
Administrator
|
![]()
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10523
Trenutno se rjesavaju neki problemi na relaciji administracije...uskoro cemo nadam se krenuti u stvaranje neceg konkretnog, a ne samo spontanog. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Ja sam skroz ZA. Dakle, ja sam na početku i moram mnooogo da učim a kao što reče Mirko svi tutorijali su manje-više na engleskom. E, sad moja olakšavajuća okolnost je ta što mi je žena profesor engleskog jezika pa je onda s vremena na vreme "umilim" da mi prevede neki text kad ima vremena. E, sad vremenom je ona prevela mnogo toga i na svu sreću sve je to iskucala tako da imam poveću gomilu nepovezanih tekstova (prevodila mi je samo ono što baš nisam mogao da razumem - nisam hteo baš toliko da je maltretiram) uglavnom o samim tehnikama produkcije. Pošto je trenutno VEOMA slobodna tj. ima vremena na pretek i ništa ne radi mislim da ću uspeti da je nagovorim da mi prevede još par tekstova da sve to uklopim u makar neku celinu pa kad budem imao neki lep kompletan text sigurno ću ga furnuti ovde.
Ajd pa se uskoro "čitamo"...
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!! 'Ajd' pozur'te!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Ok ljudi,ali opet ne mrdamo sa mesta
![]() Nemam puno vremena,ali ... dacu sve od sebe Pozdrav, Mirko
![]() |
#6 |
Administrator
|
![]()
tutorijala ce uvek biti, a dobrovoljaca nece...mislim da je znanje engleskog stvarno potrebno (ne zbog tutorijala, vec ako bilo sta planirate da radite/komunicirate sa ljudima van ovog predela)...
ovo je moje misljenje, a svakako cu se potruditi da pomognem oko prevoda... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Evo, ja cu malo da pomognem. Ja sigurno ne mogu da prevedem Shakespeare-a ali zivim i radim u Kansas City-u vec pet godina pa prevod tutorial-a nece biti problem. Za pocetak prvih devet uputstva za programiranje basa, doduse neobradjen prevod. Kada zavrsim transponovacu u pdf. Naravno, svaka sugestija i ispravka je dobro dosla.
50 uputstva za programiranje basa Nezavisno da li ce te uzeti MIDI, audio ili zivi bas, to je sve sto treba da znate 1. Odlucite, na pocetku, da li zelite da vasa bas linija zvuci kao da je svira basista, masina ili mozda ce te vi odsvirati bas. Sve u zavisnosti od stila muzike koju pravite. 2. Ako zelite da bas MIDI traka zvuci ?zivo? nemojte je prekvantizirati, ako je moguce nemojte uopste da kvantizujete. Cvrsta bubanj traka ce sakriti mnogo toga i lagano izgubjljeni bas delovi ce takodje odneti mehanicki osecaj bubnja. 3. Za ?masinske? Dance trake kvantizacija bi trebalo da bude sve. Postoje mnogo inteligentnih kvantizera u sekvencerma. Cubase ?Iterative? pomera note malo, pa jos malo, ako ga upoterbite opet. Nemojte previse! Uvek eksperimentisite da vidite sta ?najbolje lezi? u traci. Tacno na vreme nije uvek najbolja opcija. 4. Ako imate deo sa kojim ste zadovoljni, nezavisno da li je programiran ili odsviran, probajte sa pomernjem malo nazad ili napred u traci. Za audio, probajte povecanje dve-tri milisekunde ili uzmite MIDI delay. Sa basom malo iza, bubnjevi zvuce kao da zure, sa basom malo napred, oni zvuce kao da kasne. 5. Ako programirate bas deo sa MIDI klavijaturom, eksperimentisite sa slajd i vibrato tockovima za dodavanje malo slajda i neznog vibrata. Previse ce zvucati rastimovano ili zelite da postignete zvucni efekat. 6. Za basiste koji nisu vicni klavijaturi na raspolaganju su MIDI basovi ili dodatni MIDI pikapovi za bas gitare. Napraviti dobar i cisti zvuk zahteva veoma preciznu tehniku, takodje najbolji su veoma skupi. 7. Necemo naci bas liniju koja nije kostitutivni deo ritam sekcije, ponekad samo bas i bubnjevi, ponekad sa udaraljkama takodje. Nemozemo misliti o bas liniji ritmicno u izolaciji. Ponekad bas linija kopira bubanj liniju, tacnije bas bubanj ali ponekad, je u opziciji. 8. Kreiranje bas linje od bubaj trake: Uzimanjem jedne vec postojece ritam linije za pokretanje bas zvuka ce kreirati veoma interesantan deo. Pokusajte kopirati deo kontracinele u bas traku , promenom intonacije nota da bi se uklopio u akord ostavljajuci ritam ne promenjen. Takodje moze biti primenjen na audio, upotrebom noise gate-a za otvaranje i zatvaranje na duge note i note sa zadrskom. 9. Last edited by bojanm; 01-08-2005 at 12:28 PM. Reason: update |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Cubase SX knjiga (na srpskom) | matija | Tutorijali | 4 | 02-02-2009 06:36 PM |
Cubase ili Nuendo na srpskom | korenjak | Audio Software | 28 | 28-11-2007 11:49 PM |
Logic pro tutorial....? | VesCosa Nostra | Tutorijali | 1 | 16-05-2006 07:38 PM |
MASTERING KNJIGA NA SRPSKOM !!!! | milosjeftic | Tutorijali | 36 | 08-07-2005 01:32 PM |
Tutorial za Wavelab4 | Igor | Tutorijali | 18 | 11-12-2003 01:02 AM |