Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-07-2005, 07:42 PM   #1
Ad Fines
Stara Rumski Elita 2003.

Ad Fines's Avatar

Default SNIMANJE TAMBURA?A savjeti i pomoć

Treba mi par savjeta oko ovog snimanja.
Kako snimati,kojom tehnikom,kojim mikrofonima....
Ima 6 tamburasa,znaci jedan dobar tamb sastav.
Celo,prim,2x brac,bajs,bugarija.
Koji mic na koji instrument?
I jos najbitnije...kako dobit sirinu zvucne slike na kraju?

Ovog ljeta ce me zapasti dva takva snimanja od po 10 pjesama svaki, tako da bi mi svaki savjet dobro dosao jer ovo prvi puta radim.
Puno hvala
Ad Fines is offline   Reply With Quote
Old 25-07-2005, 08:36 PM   #2
Ad Fines
Stara Rumski Elita 2003.

Ad Fines's Avatar

Default Re: SNIMANJE TAMBURA?A savjeti i pomoć

Tesko pitanje?
Budem se vec snasao.
Hvala.
Old 25-07-2005, 09:36 PM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

tesko, ali interesantno.

Ne bi bilo lose da neko od Vojvodjana i Slavonaca da malo bolje opise karakteristicnih instrumenata, posto vidim da se kod tebe zovu drugacije.
Ja to nikad nisam snimao ,mada bih voleo, a teoretski bi trebalo probati najpre sa kondezatorskim mikovima sa malim membranama (tipa c451).
Posto verovatno snimaju svi od jednom, treba probati i samo sa stereo parom, ali to je.....

Da sam malo blizi, voleo bih da probam
Old 25-07-2005, 09:50 PM   #4
Orba
Junior Member

Orba's Avatar

Default Re: SNIMANJE TAMBURAŠA savjeti i pomoć

Khm.

Mislim da je vecina razmisljala isto kao i ja. U fazonu: "Sta imam da ti pricam kako bih ja to kad verovatno znas isto koliko i ja, mozda i vise." Medjutim, mozda ipak nije lose reci sta ima da se kaze jer ponekad neko nesto zaboravi ili previdi pa razgovor o poznatom dobije smisao.

Dakle, neka moja polazna zamisao bi bila da bi to trebalo snima i iz dalekog i iz bliskog, takoznavog, balansa. Sto se tice dalekog balansa nema dileme - dva komada U87 u neko dobro (staro) cevno predpojacalo i resena stvar. Naravno pod uslovom da ih se ima. Ako ne onda sto bolji kondenzatorac s velikom dijafragmom. Medjutim, njihovo postavljanje je ono po cemu se razlikuje tonski snimatelj od pokusaja tonskog snimatelja. Stara je prica da pravi tonac ne okrece dugmice nego pomera mikrofone. E sad: gde, kako, da li ima publike (koja treba ili ne treba biti "uhvacena") ili ne, fazno preklapanje, osecaj sirine koji spominjes (koji po meni iskljucivo treba da trazis ovim mikrofonima a ne panoramisanjem mikrofonima na instrumentima)... Sve su to stvari na koje treba obratiti paznju. Moj jedini savet u vezi dalekog balansa i postavljanja mikrofona bi bio da se ne libis da ih postavis tamo gde se najmanje nadas da ce "raditi" kako treba. Makar probe radi.

Sto se bliskog balansa tice tu bih isao na sto blize "hvatanje". Toliko blizu da bih bio odusevljen kada bi instrumenti imali piezo elemente. Obzirom da znam da je to verovatnoca ravna nuli mozda bih probao bubicama a za "mecku" bih iskoristio stari fazon - da u sundjer zamotam SM58 i zavucem ga u otvor od kobilice. Namerno ga pustio da "hvata" ne samo zvukom vec i vibracijom.

Slagao se sa mnom neko ili ne, ja bih to ovako.
Orba is offline   Reply With Quote
Old 25-07-2005, 10:13 PM   #5
Ad Fines
Stara Rumski Elita 2003.

Ad Fines's Avatar

Default Re: SNIMANJE TAMBURAŠA savjeti i pomoć

Koliko dolaze u obzir dynamicki mikrofoni?Nije da nemam kond,imam neke,al ne za svakog po jedan,pa onda za sobu,pa za ovo,pa za ono.....
A da ih ja prepustim nekom od vas pa nek se neko drugi muci?
he..he.he....Salim se.Odradit cu ja to nekako
Old 25-07-2005, 11:51 PM   #6
cevap
Member

cevap's Avatar

Radio sam sa tamburashima, ne preporuchujem kondenzatorski mikrofon, osim ako ih necesh sve odjednom snimati. Ako imash namjeru da snimash svakog u posebnoj sobi i svakog na svome kanalu, onda cesh imati taj problem da cesh sa kondenzatorskim mikrofonom uvijek snimiti i zvuk udarca (okidanja) od zice, jer tamburashi ne sviraju standardnom trzalicom, vec spec. napravljenom od roga (ovna ili bika, zavisi sa kog podruchja.) Zvuk trzalice na zici ili udarca iste o drvo ispod zice, cesh jako teshko ochistiti ako budesh snimao sa kondenzatorskim. Mislim da su bolji dinamichki za te svrhe.

Ista stvar je i sa mojom harmonikom, iako je placena 7500 evra, nova, i vrhunska, nikada u studiju nisam dobio bolji zvuk na kondenzatorskom, vec na dinamichkom mikrofonu.
Old 26-07-2005, 12:43 AM   #7
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Ne bi bilo lose da neko opise standardne instrumente tamburaskog orkestra, broj zica, shtim, funkciju u ork, polozaj..................

E, da, Ad Fines, ne zaboravi da osim shto svi sviraju, uglavnom i skoro svi pevaju odjednom
Old 26-07-2005, 09:03 AM   #8
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

Onda ti to manje vise odredjuje mikrofone tj nece ici sa kondezatorima po instrumentu jel ce se sve izmesati vec bi bilo verovatno pametnije po dinamicki na instrument, po jedan za svaki vokal i dva kondezatora malo dalje da uhvati sve njih zajedno
ridge is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2005, 11:00 AM   #9
Ad Fines
Stara Rumski Elita 2003.

Ad Fines's Avatar

Quote:
Originally Posted by ridge
Onda ti to manje vise odredjuje mikrofone tj nece ici sa kondezatorima po instrumentu jel ce se sve izmesati vec bi bilo verovatno pametnije po dinamicki na instrument, po jedan za svaki vokal i dva kondezatora malo dalje da uhvati sve njih zajedno
Bravo,to sam predpostavljao.Nece ici sa kondenzatorom jer je tocno da tamburasi sviraju sa razlicitim trzalicama i da cesto udaraju po tjelu instrumenta.Nemam mogucnost snimat svakog u posebnoj sobi.Morat cemo snimit sve u jednoj.Oni hoce sve na cetiri i svako u svoj kanal.U obzir nasnimavanja dolazi jedino pjevanje.
Ja bih probao sa 57-icama ispred svakog instrumenta.
A na bass mozda akg d-12.Ispred njih 2x akg c1000s.
Dal bi ovo proslo?

@cevap
Ja sam imao velikih problema sa guerinni superior 3.
Tip dok ju je svirao pucala je kao da ne razvlaci mjeh.
Old 26-07-2005, 12:44 PM   #10
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Na TV Ns cesto ima prenos tamburashkih koncerata, i koriste se uglavnom 421 i 441. Ja sam predlozio kondez, ali sa malom membranom, ali mozda ste u pravu da je bolje da proba sa npr 57-icama. Dobices prave heavy tamburase

A pozicija?? Negde pri kraju vrata, verovatno na oko 10 cm, ja bih odatle krenuo, pa ko zna...... Ne znam za bas, u takvim bendovima je jako vazan attack i probojnost koji ces mozda teze dobiti sa d12,

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules