Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-02-2005, 02:09 PM   #1
Nick
Junior Member

Default mastering demoa (?itaj: "pomozite amateru")

Dragi ljudi, evo da vam se pridru?im na ovom zanimljivom forumu, ovdje me sa www.glazbeni-forum.com pozvala Anita i mogu re?i da sam joj dosta zahvalan. Ovo je moj prvi post.. i odmah u novom topicu, nadam se da ne radim neku glupost, jer nisam stigao jo? pro?itati sve teme..
Naime snimio sam gara?ni demo i dobio sasvim pristojnu (za demo punk banda) live snimku (sve je odjednom odsvirano/odpjevano) na kraju imam 7snimljenih kanala; 4 za bubanj, bas, gitara i vokal, ok nakon masakra pri mixanju, dobio sam neki rezultat.. sad me zanima ?to mi savjetujete da napravim prije umno?avanja, nazovimo to masteringom :P ?to da srenderiram skupa... ?to da radim sa tim dijelovima, uglavnom... ?to mi savjetujete da obavezno napravim sa obzirom da sa ionako radi o amaterskom radu, ali opet poneki savjet ili trik..
Nisam ba? stra?no blesav tak oda ?u razumjeti ve?inu toga ?to mi ka?ete, ali neamam nikakvog iskustva pa trebam prave savjete, ali i pitanja..
Hvala
i nadam se da ?emo dobro sura?ivati i dru?iti se na ovom forumu
Old 19-02-2005, 04:14 PM   #2
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Vec bi mozda zadovoljavajuce rezultate dobio da samo stavis neki brickwall limiter na cijeli miks (Voxengo Elephant2, Waves Ultramaximizer...). Ipak...

Ono sto je za rock mix koji puta potrebno je da cijeli mix kao wav fajl ucitas u cubase (ili neki drugi) i pogledas da li ima nekih vecih peakova. Obicno kod zivog bubnja u nabrijanijim varijantama ima pokoji noga+crash koji se provuku kroz miks s puno vecim peakom. To onda rucno probas stisati. Samo taj dio di je peak izoliras kao samostalnu kockicu (event) i tu kockicu stisas. Napravis crossfade prije i poslije tako da nista ne pucka i krcka i to je to. Time omogucavas da u masteringu ti veliki peakove ne fercaju.

Na brzinu ono sto mozes napraviti je da prvo stavis filter za najnize frekvencije. Moj favorit je Waves Lowband. U njemu postavis da reze sve ispod 30 Hz. Obicno u tom najdonjem podrucju znaju biti nekakvi ne-tonovi s basa i dubljih distorzija. Oni samo zbunjuju kompresor (isto kao i gore spomenuti peakovi). Njih maknes da kompresor to ne krene hvatati pa napravi neku zbrku. Ionako su te frekvencije manje bitne. Nisu nebitne, ali ionako taj filter ne radi sto postotno tako da ce u manjoj mjeri jos uvijek ostati materijala ispod 30 Hz. Sasvim dovoljno.

Sad stavis neki kompresor. Ako je kucna produkcija pretpostavit cu da snimka i mix nisu vrhunski, tako da bi dobro bilo staviti multiband kompresor (Waves LinMB, Waves R4, Ultrafunk Multiband...). Ako ne znas raditi s multiband kompresorima NEMOJ ni pokusavati. Bolje se prvo na nekoj nebitnoj snimci nauci radit s njim i procitaj manual. Bez zezanja - procitaj manual! Ako ne koristis multiband onda stavi neki normalni kompresor. Moji favoriti bili bi Kjaerus GCO i Sonaksis SV-315 iako tu mozes koristi vise-manje bilo koji kompresor (zaobidji freeware jer zvuce lose uglavnom!). Blago komprimiraj cijeli miks (jako niski treshold oko -35db, mali ratio oko 1:1.5 i dugacki attack i release - oba iznad 100).

Sad uzmi EQ i korigiraj malo farbu cijelog miksa. Sa jako sirokim Q-ovima podizi za po 1-2 db odredjena podrucja da sve malo posvijetlis i dodas mase u dnu spektra. Mozes to i hi-shelf/low-shelf EQom. Samo budi umjeren. Tu ako pretjeras nadrapao si.

Nesto sto ja volim staviti na akusticne mikseve je reverb. Konkretno jedan jedini mi tu funkcionira. Waves Trueverb. Ucitaj ga, ugasi mu Early Reflection, smanji mu predelay na oko 10 ms, vrijeme odjeka stavi na 0.3 i na njegovom EQu postavi da odjek nema puno niskih frekvencija a visoke malo digni od onog defaultnog. Poanta tog reverba je da se uopce ne cuje nego samo kad ga palis-gasis shvatis da je dao malo sirine i "mesa".

Sad sve potjeraj u brickwall limiter i to naguzi toliko da u najglasnijim dijelovima pjesme ima rms oko -10 dbFS. Ako ne znas kako izmjeriti rms onda jednostavno svoj master usporedjuj s nekim komercijalnim cd-om.

Eto... valjda pomaze!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2005, 09:36 PM   #3
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Posle ovako potpunog odgovora majstora Shota, sta dodati....?
Dobrodosao nam Punk frendu
Jedino sta mogu dodati jeste:
igraj se u WaveLabu ili SoundForgeu, isprobavaj, slusaj..... idi korak po korak, cim nesto konkretno zapne, pitaj ovaj Forum, odmah cemo resavati. Pitaj i najmanju sitnicu, tako cemo na kraju dobiti jedan novi punk track.
Pozdrav
Old 20-02-2005, 03:18 AM   #4
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

hmmm... meni se licno ne dopada kako radi sonalksisov 315 compresor, isprobao sam vec... pored svega ovoga sto je shot nabrojao ja bih ti preporucio da probas i sa timeworks mastering compressorom jer mi se cini da nesto bolje radi od l2, pogotovo za tvoju vrstu muzike gde ces da sabijas samo tako...

za punk koji radis master ja bih pristupio ovako: waves rcomp (renaissance compressor), L2 (ili timeworksov master compressor). eventualno eq i/ili multiband na startu lanca, dakle pre ova dva...

rcomp - nadji najglasniji peak u pesmi i spusti threshold za oko 2-3 db ispod toga, attack i release kao sto je shot rekao oba iznad 100. Ratio mozes da probas dosta varijanti, pa i 2, 2,5... probaj, slusaj, to je kao i uvek najbitinije. i onda naravno l2, iliti guzhenje ) (dobar izraz shot).. ALI, ako kod nekih delova l2 sabija preko 4db, obavezno se vrati u mix i edituj-nivelishi-seci-sredi taj problem posto to nije dobro... i igraj se sa releasom u l2!

Ako si vec odradio mix, ne bih ti bas savetovao da se zezas sa eq. po meni, vise stete nego koristi, ali.. recimo da bih ja (pricam odokativno) podigao za par db predeo iznad 12khz da dobijes air i da ti se cinele malo bolje "odvoje" od gitara. Gitare mislim da ne bi trebao da teras preko 12khz (distorzirane).. preko toga je po meni sve neprijatno za slusanje...

a da, za multiband i od mene, OBAVEZNO manual i posto nisi iskusan u tome (nisam ni ja ) napravi master i sa multibandom i bez i poslusaj ih sa fresh usima, pa odluci koji je bolji.

Shot, nije mi jasno ovo za threshold (-35db) ???
kVu is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2005, 12:01 PM   #5
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu
neka ovo shot objasni, iako su niski tresholdi i mali ratioti sasvin normalna stvar... nego, meni nije bas jasno ovo:

Quote:
rcomp - nadji najglasniji peak u pesmi i spusti threshold za oko 2-3 db ispod toga,
nije mi bas jasno sto ces s ovin dobit?!!? pogotovo ako, kako kazes, stavis ratio na 2 ili 2,5 i ko sto si reka, namistis prilicno spor attack i release... i narocito jer ces posli ovega stavit limiter??!

sori, ali meni ovo zvuci ko 'uzaludna operacija'.
Old 20-02-2005, 06:12 PM   #6
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu
Kao prvo, moja je pretpostavka da se peak mixa nalazi negdje oko -6db. Znaci, polazim od pretpostavke da mix nije normaliziran (i ne treba biti!).
Kad se tako stavi jako niski treshold i jako mali ratio, time se dobiva na "masi". Kompresor ustvari komprimira sve, ali u jako maloj mjeri. Time sva dinamika ostaje samo je sve skupa malo stisnuto. Taman u onoj mjeri da peakovi ostanu jasni peakovi ali da ne zabijaju limiter toliko da zbog prevelike gain redukcije na peakovim krene distorzirati. Naravno, attack i release na kompresoru moraju biti jako veliki!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2005, 11:51 PM   #7
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Ukoliko te zbunjuju sve gore opisane radnje, najjednostavniji nacin ti je da nabavis neku alatku za instant mastering kao sto je TRacks ili IzotopOzon. BIces prezadovoljan, naravno pod uslovom da si ispostovao neka pravila prilikom miksanja, npr. bar da ti nista ne ide u crveno.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2005, 12:27 AM   #8
Nick
Junior Member

auuuuuu, kuku..
sad vidim da sam samo mislio da sam smiksao stvar.:oops: :oops: . au ljudi neznam kako da vam zahvalima na ovim odgovorima, morate shvatiti da su oni za moj nivo iskustva otprilike visoki ko nebo...
Mislim da cu sve vase odgovore, spremiti kao vodic za jedan slijede?i put (naime imam sirovinu snimke banda mojih prijatelja, koji trebam "producirati") e tu ?e mi pomo?i ovi savjeti, sada mislim da bi najpametnije bilo da jednostavno zdravo selja?ki poja?am i sti?am i sredim ovo ?to ?ujem ko prebrutalne prepreke slu?anju na cdu koji sam snimio kao beta verziju i koji zvu?i ko 20 godina stara kazeta)
eto, bojim se da treban pojesti jo? puno graha da bi se va? trud koji ste tu pokazali isplatio..
Ajmo preformulirati pitanje...
Dobijete katastrofalno smiksanu snimku, dakle sve je tu negdje, ali je ukupna dinamika snimke upropa?tena, dakle sve zvu?i dosta tupo,ali jo? uvijek mo?ete recimo spojiti neke kanale skupa, malo nabrijati neke frekvencije na nekim kanalima ..itd uglavnom ?ta biu?inili da spasite barem djelomi?no zanimljivost snimke, koja je ustvari prezasi?ena od slijepog ?eprkanja po njoj? Ajd mi pomozite da privedem ovu no?nu moru kraju, pa da mogu onda slijede?u snimaku lijepo odpo?etka uz vas, recimo u?initi da na ne?to zvu?i, one step at a time, pa mo?da taj slijede?i topic ostaviti kao osnovnu ?kolu..?
znam da je mnogima ovdje na ovom topicu, ovo izvor specifi?nih odgovora za specifi?ne "profesionalne" probleme, ima li ovdje mjesta za "osnovnu ?kolu"??

ako ima, onda sam na?ao novo omiljeno mjesto na webu!

ps. Shot ovo ?to si napisao je cool, ne?to ?u iskoristiti odmah, ali za neke stvari je sada prekasno..
Old 21-02-2005, 01:16 AM   #9
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Nick
znam da je mnogima ovdje na ovom topicu, ovo izvor specifi?nih odgovora za specifi?ne "profesionalne" probleme, ima li ovdje mjesta za "osnovnu ?kolu"??
Naravno da ima mjesta za osnovnu skolu! Samo, znas koja je razlika izmedu ove i neke druge osnovne skole?
Sto ovdje zavrsis svih 8 razreda u 1 godini...... I to ne zato sto potplatis administratora nego zato sto ovdje vrijedni ljudi doslovce SERVIRAJU na pladnju znanje do kojeg bi se dokopavali sami dulje vrijeme.
Ja jos ni pola nisam pojela s tog pladnja. Ali budem!
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2005, 01:21 AM   #10
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

samo ti uzivaj ovde.. 99% nas je ovde neznalica, pa se konstruktivno nadopunjujemo ))))))

shot, hvala.. vidis, to mi nikad ne bi palo na pamet

sandrob.. pricam kako bih ja otprilike uradio... to mu dodje kao neko malo peglanje pred master kompresiju. zasto da ne ?
kVu is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules