|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Sta kazu knjige, koliki treba da bude prozor koji deli reziju i gluvu sobu?
Znam da bi debljina stakla trebala da bude 10mm i da ih treba da bude tri komada u prozoru, s tim sto srednje staklo ide koso izmedju prednjeg i zadnjeg. Ima li neko tih iskustava? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Ono sto znam jeste da:
- treba da imas vise od jednog stakla (najcesce tri, mada i dva prolazi) - treba da imaju razlicite debljine (npr 10mm i 8mm) zbog razlicite sopstvene rezonance - nikako ne smeju biti paralelno postavljena, znaci jedno spoljno mora biti obavezno nagnuto (zbog efekta stojecih talasa) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Staklo je neobicno vazno. Uzaludan je kompletan trud oko izolacije sobe, ako tu prolazi zvuk. Medjutim cuo sam jos jedno interesantno resenje i to od amatera, sto znaci da se od svakog moze nesto nauciti. Naime, u ovom slucaju se uopste ne pravi prozor za vizualnu komunikaciju nego taj posao odradjuje obicna web kamera i jedan crno beli monitor smesten u gluvoj sobi gde pevac posmatra snimatelja ili obrnuto! Normalno komp je u reziji.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
O da, kamere su zastupljene u dosta ozbiljnih studija... cak i ranije, kad nije bilo tih "web" kamerica... U svakom slucaju olaksavaju stvar, mada ja licno nisam ljubitelj takvih rezija :roll: osecam izvesno otudjenje izmedju sebe i izvodjaca...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Slozio bi se sa tobom. Nista lepse od full contact-a! Pogotovo ako snimas zenski vokal...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Nije zapravo kompliciran posao napravit to staklo, ali treba bit precizan. Minimum dva stakla, ne smiju biti paralelna...to sve znamo. Tri stakla najbolje rijesenje. Ustvari kad bi bila tri iso stakla to bi bilo naj naj. Ali treba paziti na konstrukciju oko stakla da ne pusta nista.
Evo ti par linkova: http://www.customaudiodesigns.co.uk/...es/windows.htm http://www.saecollege.de/reference_m...es/Windows.htm
![]() |
#7 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Svaka ti cast na ovome! To mi je bas trebalo sad kada pravim taj prozor!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
ton magistar
|
![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 |
VIP Member
|
![]()
Mogli,provozaj se do mene u Maglic da vidis kako je lokalni stolar
izveo jedan od najlepsih i najfunkcionalnijih prozora.Dva nesavisna prozora sa staklina u debljine 8mm u obliku slova V.Nema potrebe za tri stakla.Nepostoji decibelaza koja ce proci kroz ovo okno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |