Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 01-03-2015, 03:40 PM   #1
NickLP
Junior Member

Default Dali je mogu?e posti?i izolaciju i absorbciju sa gips plo?ama?

Pozdrav svima.
Evo, s obzirom da nisam nikakav stru?njak zanima me ono sto stoji u naslovu, dakle, uzmimo primjer da imamo prostoriju(nisu bitne mjere) koja ima zidove od betona ili cigle, 25-30 cm debeli, i da prostor zahtjeva dodatnu izolaciju. Mi se odlu?ujemo na gips ploce koje stoje na "drvenom zidu tj. gredama" odmaknute od betonskog/zida cigle. Sada, stavljaju?i 1 gips plo?u dobiva se slaba izolacija, i jos nes malo ako se doda staklena/kamena vuna.
No, ako se ne varam (ispravite me slobodno), sav taj gips mogao bi se koristiti i za absorbciju dubokih frekvencija. Po formuli f=60/korijen iz m*d (gdje m=kg/m2 plo?e i d=zamak izme?u zida i panel plo?e) zna?ilo bi da mogu odrediti frekveciju koja se mo?e absorbirati. Dovoljno je onda viditi da gips plo?a je dosta te?ka te bi bilo potrebno udaljiti gips plo?u manje od 10 centimetara da bi se dobila absorbija ispod 100 hz-a.
Pitanje je -
1.da li to zaista mo?e funkcionirati?
2. Dali ova forumla funkcionira ili ova vrijedi samo za te?ke "gumene" plo?e?
2. Dali se ve?e te?ina, tj. 2,3,4 plo?e zaljepljene pona?aju druga?ije s obzirom da bi udaljenost od zida bila jako mala?
3.Da li bi postojao problem ako bi pojedine gips plo?e na odre?enim djelovima bili bli?i ili udaljeniiji od zida? ?to bi se desilo sa izolacijom?
4a li je potrebno za bolju absorbciju "umrtviti" gips plo?u, recimo da se na nju zaljepi neka te?ka guma kao bitumen za krovove ili pak ote?a i "umrtvi" tako da se na nju ljepi ne?to dodatno, recimo drvene letvice?

Evo ako imate nekakve odgovore, mi?ljenja ili iskustva izjasnite se. Hvala
NickLP is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules