Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 15-04-2013, 02:27 PM   #1
bubu
Member

Default Ambisonics

Pozdrav ljudi. Ne znam koliko ste upoznati s ambisonicsom i svime vezanim uz njega, jer se radi o vrlo dobrom sorround sistemu. Za razliku od ostalih sorround sustava koji idu logikom jedan kanal-jedan zvucnik, ovdje imamo manje kanala nego zvucnika i raspodjela se vrsi preko matrica i matematickih jednadzbi. Trenutno radim zavrsni rad na temu toga, tocnije sinteza i snimanje zvuka za ambisonics sustave. I sustav je puno bolji nego klasicni 5.1 ili 7.1 sorround, pogotovo kada su zvucnici postavljeni u 3 dimenzije. Lokalizacija je puno bolja, jer se stvara virtualno polje a ne da zvucnik glumi izvor. Dodatna pogodnos tje sto se i karakteristike prostorije mogu neusporedivo bolje prenijeti s obzirom na klasicne sorrund sustave (5.1 7.1 slicno). Na fakultetu imamo prostoriju s takvim sistemom, 16 zvucnika rasporedjeni u kuglu, slusatelj u sredini kugle. E sad meni nije jasno, zašto se to nije probilo, pa barem za kina ako ne komercijalno? Bilo je par primjena, mislim da je dirt3 imao neku mogucnost ambisonicsa i jos neki naslovi al ne znam napamet. Ako neko ima neke informacije, savjete, misljenja neka podijeli sa svijetom

Malo literature

http://www.ambisonic.net/

Evo i slika iz naše ambisonics prostorije na fakultetu. Ovo je stara slika, dodana je još stolica i subwoofer Bit će još slika nadam se

Last edited by bubu; 17-04-2013 at 07:23 PM.
bubu is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules