Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-09-2011, 02:55 PM   #1
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Grejanje!

Kao u priči o cvrčku i mravu, tako i ja polako i gistro na vreme krećem da razmi?ljam o zimskom periodu, i standardno najvećem problemu koji imam u studiju u tom periodu - grejanju.
Problem je sledeći : Prostor u kome se nalazi studio je atomsko skloni?te, ukopano u zemlju, ima sumnjivu termo izolaciju, i povr?inu od cirka 200kvm. I naravno, nema centralno grejanje Grejanje smo do sada radili na struju, sa dodatnim hendikepom da skloni?te nema svoje tarifno brojilo, nego je nakačeno na brojilo od gara?e, i samim tim, čim podignemo potro?nju iole, mi pravimo tom brojilu crvenu tarifu, i plaćamo struju dosta skuplje. Tako da kad zima krene, u zavisnosti od obima posla, i broja prostorija koje se greju, računi za struju se kreću od 15-30k dinara (300e) mesečno za struju. S'obzirom na cene i ostale tro?kove studija, ovo postane faktor ozbiljnog ugro?avanja profitabilnosti samog studija.

Od grejnih tela koristim jedan klima uređaj za re?iju od 22kvm (ne znam koliko je kilowata u re?imu grejanja, mislim da je 9ka BTU), jedan veći kalorifer od 3KW za grejanje sobe za snimanje od 45kvm (svuda je spratna visina 2.7m), i jedan do dva strujna radijatora od po 2.5kw, za grejanje drugog studija (re?ija sa vocal boothom) od takođe oko 22kvm.

Ono ?to mene zanima, jesu va?i predlozi kako biste vi ugrejali ovakav prostor, jeftinije? Ograničavajući faktor br.1 je nepostojanje, i to trajno, posebnog brojila. Računica jeste da ja zbog toga već plaćam duplu cenu, tako da kad podeli?, 20-30k, u realnoj potro?nji bude 10-15k dinara, ?to i jeste realno, za strujno grejanje tih povr?ina. Ne zaboravi?vi tu da i sve ostale skalamerije u studiju već rade na struju ( leti me struja izlazi oko 10k, a koristim samo tu klimu za hlađenje/su?enje te re?ije prve, od 22kvm, rasvetu i uređaje). Tako da pretpostavljam da struja lagano otpada kao opcija za grejanje (3fazni priključak nemam, pa da koristim TA peći, a ionako noću nema neke svrhe grejati, jer sam prostor jako lo?e čuva toplotu na du?e staze)

Razmi?ljao sam o nekoj vrsti plinskog grejanja, počev?i od klasičnih sobnih grejalica, do nekih mo?da ozbiljnijih, instalacionih. Napominjem da ventilacija u studiju postoji, i da bi te grejalice lako mogao da kačim na dovod-odvod vazduha iz prostora. Zna li neko ne?to vi?e o njima, i da li ima neko pametniji predlog o ovome?
Hvala
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2011, 04:06 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Grejanje!

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Razmišljao sam o nekoj vrsti plinskog grejanja, počevši od klasičnih sobnih grejalica, do nekih možda ozbiljnijih, instalacionih. Napominjem da ventilacija u studiju postoji, i da bi te grejalice lako mogao da kačim na dovod-odvod vazduha iz prostora. Zna li neko nešto više o njima, i da li ima neko pametniji predlog o ovome?
Hvala
Ja sam jedno vreme razmišljao o par plinskih grejalica za kuću (za prelaznu sezonu, dok ne počnem da arčim kotao za etažno grejanje na drva) pa sam brzo digao ruke. Meračio sam nešto slično ovome:

http://www.tehnomanija.rs/katalog/de...ca-dl-hir.html

... a onda krenuo da računam:

1. potrošnja na maksimalnoj snazi = 305 grama plina na sat, što će reći da boca od 12 litara (ona standardna "kuhinjska") traje oko 40 sati, a košta oko 1000 srpskih bonova

2. grejna moć na maksimalnoj snazi = 42 kubika

200kvm X 2,7m = 540 kubika

Naravno da računica nije baš linearna i da ti ne bi trebalo 13 komada, ali bi ti trebalo bar 3 -4 (valjda imaš i neki prostor sa sedenje i čekićanje), makar da bi relativno brzo postigao neku početnu temperaturu koju posle možeš da održavaš i na manjoj snazi/potrošnji. Ali kako god da okreneš - skupo u PM. Tako da ti je struja (po mom mišljenju) čist bingo.

Možda bi ti se isplatilo da kupiš JEDNU plinsku grejalicu, pa da vidiš kako sve to funkcioniše.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Da, čisto onako teoretski - plinski grejači jedu kiseonik. Ne baš onako strašno, ali valja misliti i o tome...

Last edited by awacs; 12-09-2011 at 04:16 PM. Reason: P.S.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2011, 04:14 PM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
.........Tako da ti je struja (po mom mi?ljenju) čist bingo.
....
Slazem se,
Jos bi moglo da se tome pridoda investicija u smislu i termo-izoalcije i osnovnog akustickog tretmana kamenom vunom, u cilju dodatne ustede struje...

mislim da bi cena takve izolacije izasla oko 10EUR/m2 (materijal i ruke) ne znam koliko bi ukupno kostalo... sracunaj sam...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2011, 04:25 PM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Jos bi moglo da se tome pridoda investicija u smislu i termo-izoalcije i osnovnog akustickog tretmana kamenom vunom, u cilju dodatne ustede struje...
To se podrazumeva - najveća u?teda kod grejanja (na bilo koje gorivo) je smanjivanje gubitaka.

Pozdrav,

Vasa
Old 12-09-2011, 04:27 PM   #5
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Na duze staze se uvijek isplati uloziti na dobru thermo izolaciju. E sad pitanje je koliko je ona tebi neophodna (mozda ti se samo cini da te prostorije brzo izvlace toplotu ?) i koliko se dobro ona moze aplicirati (instalirati tako da ne bude skupa a da bude efikasna).

diviner is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2011, 04:29 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by diviner View Post
...... (mozda ti se samo cini da te prostorije brzo izvlace toplotu ?)...
Ne cini mu se, betonski zidovi pod zemljom, njegova preskupo placena toplota greje (uglavnom) krtice i gliste, ako i njih uopste ima.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 12-09-2011, 04:36 PM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
........
P.S. Da, čisto onako teoretski - plinski grejači jedu kiseonik. Ne ba? onako stra?no, ali valja misliti i o tome...
Hm.... on tamo ima neku ventilaciju ali nisam siguran da li je dvosmerna (da li se dovodi svez vazduh a odvodi ustajao).

Old 12-09-2011, 04:45 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Hm.... on tamo ima neku ventilaciju ali nisam siguran da li je dvosmerna (da li se dovodi svez vazduh a odvodi ustajao).
Ma da, rekoh da to nije stra?no, ali čisto treba imati u vidu. Ka?e da je dvosmerna, mada i dovod vazduha u zimskom periodu je dovod hladnog vazduha, pa i on ulazi u računicu...

Pomenuo sam to samo zato ?to se kiseonik u sobama za sviranje (bubnjeva)/pevanje inače tro?i br?e nego u sobama za čitanje, pa ga valja ?to vi?e čuvati.

Pozdrav,

Vasa
Old 12-09-2011, 04:49 PM   #9
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Od grejnih tela koristim jedan klima uređaj za re?iju od 22kvm (ne znam koliko je kilowata u re?imu grejanja, mislim da je 9ka BTU), jedan veći kalorifer od 3KW za grejanje sobe za snimanje od....
Ne znam jesi li pričao o konverteru u ovom slučaju, ali ako nisi, mo?da ti je rje?enje ovo

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2011, 05:08 PM   #10
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Ne znam jesi li pričao o konverteru u ovom slučaju, ali ako nisi, možda ti je rješenje ovo
Ovo je kalorifer od 3kW: http://www.tehnomanija.rs/katalog/ma...w-besumni.html

Last edited by boggy; 12-09-2011 at 05:16 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules