Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-12-2004, 12:34 AM   #1
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Default Tehnike snimanja i upotreba mikrofona

Cini mi se da smo u poslednje vreme malo zapostavili ovaj deo foruma tj. deo za PRODUKCIJU I TEHNIKE :roll: Prica se najvise svodi na neko jurcanje za novim softverom i slicnim dzidza-bidzama i raspravi koliko koji program ima MB, koliko opterecuje procesore, sta moze ovaj ili onaj plugin itd. Zaboravili smo na muziku, ustvari na deo vezan za produkciju........klavir ce u muzici vecno biti klavir, violina ce ostati violina, gitara gitara, bubanj bubanj, a ostalo su sve nijanse i varijacije. Najvaznija stvar, kad se zavrsi sviracki deo, je produkcija......kako sve to uklopiti u celinu, kako isproducirati, a pre toga naravno sve korektno usnimiti....Ovo je bio malo duzi uvod u pricu :oops:

Interesuje me sledece, a oko toga mislim da moze dosta da se prica.......
Zanimaju me vasa iskustva i nacini upotrebe mikrofona prilikom snimanja vokala, instrumenata itd......da li i kad koristite npr. cardioid opciju na mikrofonu, a kad hypercardioid ili omnidirectional opciju? Kad postavljate mikrofon za "blisko" snimanje, a kad to treba da bude drugacija postavka?
Kakva su vasa iskustva?
Pedja is offline   Reply With Quote
Old 14-12-2004, 12:56 AM   #2
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

toooooooo volim tooo volim!

samo sto ja nemam pojma mnogo o tome

lm, idemo

ja koristim samo cardoid opicju, jer nemam mogucnosti za experimentisanjem sa drugim...

vokali: za Repere i pricalice mic koji farba zvuk samo tako ali zato za njih je zakon: Sennheiser 5032P BlackFire vocal mic (kondenzator).. Prilicno blizu ih snimam, na 10ak do 20cm od mic-a. I pratece volim da snimam sa njim (neke)... Kod sebe uvek experimentisem sa mic-ovima, ali mi se licno najvise svideo zvuk Rode mikrofona za sebe. Moram da probam i nekog Neumann-a... za svoje pratece Shure SM57 (isto na oko 20ak cm)... Ne znam, dopada mi se kako taj mic zvuci u "pozadini"..

akusticne gitare: AKG c451B na oko 30ak cm od dvanaestog praga. Sennheiser md421 sa desne strane rezonantne kutije (iz pozicije sviraca, tj, moje ) isto toliko udaljen... Cesto volim da koristim i "pseudo stereo" efekat sa jednim mic-om od ta dva. Skroz levo jedan snimak, skroz desno drugi sa varijacijama/harmoniziranjem na melodiju... Ili cak, idem i do toga ali bez paniranja ulevo i udesno vec u sredinu. Na taj nacin dobijem onaj "prirodni chorus" koji ne moze nijedna sprava, samo treba precizno odsvirati. U poslednje vreme se igram dosta sa slide-om i mogu reci da nije nimalo lako iskontrolisati bass region... Muku mucim sa dobrom postavkom...

el gitare: jos uvek experimentisem, al s obzirom da mi dobrih gitara za snimanje ne manjka, Shure sm57 blisko, Sennheiser 5032P nesto dalje i neki jos jaci kondenzator jos dalje(koji zapadne ) ).. Tu u prinicpu radim najvise snimaka pa kombinujem u mixeru nivoe... I tu recimo muku mucim sa dobijanjem dobrog Punch-a...

inace, nikad se nisam vodio nesto po pravilima... smatram da sam izgradio neki svoj ukus i kakav zvuk zelim da dobijem pa pravila cesto izbegavam... ) al u principu, sve na kraju dodje na to kako drugi preporucuju da se radi, manje vise...

znam da nista pametno nisam rekao, al ne moze da skodi

toliko od moje malenkosti
kVu is offline   Reply With Quote
Old 14-12-2004, 01:40 PM   #3
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Odlicno .....sto vise primera
Pedja is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules