Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-09-2004, 06:36 AM   #1
Shady
Banned

Shady's Avatar

Default SATA, RAID... Pitanje

Imam mali problem.

Spojio sam dva SATA diska od po 120 Gb, preko RAID-a tako da mi C:\ particija sada iznosi 240 Gb. Rezultat je zadovoljavaju?i jer sve ovo radi nenormalno brzo! Poput skazija! Na primjer, kada u Sound Forge 7. otvaram fajl veli?ine 500. Mb on ga otvori bukvalno za sekund (dok nisam diskove povezao sa RAID-om za ovu radnju trebalo je dobrih desetak sekundi).

Uskoro namjeravam bekapovati podatke i formatirati oba diska, te instalirati sve od po?etka, ali problem je taj ?to mi je nekih 80. Gb ve? zauzeto i ko ?e pr?iti tolike CD-e... Zanima me, da li ?e smetati RAID kontroleru tj. da li ?e usporiti rad kompjutera ako ubacim jedan obi?ni disk od 80 Gb, koji nije SATA (imam ga u rezervi od starog komjutera.) tako da kad ubacim i njega budem imao dvije particije:

c:\ = 240 Gb (2 x 120 SATA)
d:\ = 80 Gb (IDE)

da li ovdje ima i?ta konfliktno? :roll: Ukoliko tu nema problema, ja bih podatke prenio sa C:\ na D, zatim raska?io D i onda formatirao cijeli C i ponovno sve instalirao.

Dalje, zanima me da li ponovno moram postavljati dvije particije u jednu ili ?e to Win XP sam odraditi?

I na kraju, zanima me da li imam malo RAM-a? Imam 2 x 512 Chaitecha, vezani su u DUAL modu, na MSI 865-PE NEO2 plo?i. Je li ovo malo za rad u Sonaru 3 sa gomilom virtualnih sintisajzera... Pozdrav.
Shady is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2004, 02:40 PM   #2
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Shady, nema razloga da ne radi .. mozes konektovati taj od 80gb uraditi backup i izvadis ga i onda formatiraj disk .. to ti se desava jer je tebi sve u jednoj particiji oba diska od 120gb .. to je velika greska .. treba si uraditi jednu particiju gde ces imati sve potrebne podatke,projekte koje ces uvek cuvati i imati na toj particiji i uvek mozes fomirati C: particiju i ne bi nikada imao problema .. sada ti je naravno frka jer sve podatke poras pobrisati jer ti je sve jedna particija :roll: ..

Sada je 1gb memorije zaista minimum za koriscenje VST-a , sve zavisi sta koristis i koliko .. ja sam nezadovoljan za 1.5gb kingstonove .. 2gb je neka sredina .. eh .. 4gb bi bilo lepo da se ima

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules