|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
U promociji radova je Kvu kritikovao Shady-ja da nema sub-a u pesmi.Ajde pojasnite mi pricu oko sub-a ...vidjao sam npr. u VST instrumentima sub kanale ali ne znam kako funkcionishe i kako se koristi [ako je to to] i koja je konkretna uloga...davanje vise donjih frekvencija ili neshto drugo?!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
nema tu "davanja".. ili imas ili nemas sub
![]() salim se... dobra tema, ali ipak ima mnoooooogo da se teoretise o tome.. a pod "sub" naravno kao i svi podrazumevam one najnize frekvencije.. ispod 50hz npr... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banned
|
![]()
Da, Kvu ima o?tro uho i dobro je primetio. Ja u pravilu skidam sa zavr?nog wava sve ispod 40 Hz. Mo?da da ne bih trebao. :roll:
Kvu, ?ta veli? na novu ver. "Zvona" na promociji, koju su radili u Italiji. Je li bolje ili...? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Ja sam malo skeptican kada se povede rasprava o 20, 30 i 40 Hz
Prvo, retko u kojoj prostoriji mozes da ih cujes zbog njihove talasne duzine, drugo, tamo gde ih uopste i cujes, cujes ih iz bar 5 odbitaka i kao rezultat toga dobrim delom izoblicene, a to sve pod uslovom da imas zvucnik koji moze da ih "izbaci". Moji System 800 su deklarisani na 47 Hz i ja jedino mogu da se na to tripujem, a ko mi kaze da 6' ide ispod tog opsega, ne mogu bas ozbiljno da ga shvatim. Jedino zadiranje u taj opseg je moguce slucajnim putem na nacin sto cujemo deformisane sub harmonike koje sama prostorija pocinje da svira. Zato se i koriste bas trapovi. Prava masa snimka je izmedju 50-60 Hz i 200 Hz sa "centrom" low enda na oko 80- 90 Hz i to je uglavnom ono sto se dozivljava kao "masa" snimka. Da ne pominjem da vecina jeftinih Hi Fi- ja ne moze da se nosi ni sa tim opsegom kako treba... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Oggy ....to sam i ja mislio ....a onda sam shvatio da gresim ..... sve se to desilo kad sam poslusao albume Meshell N'degeocello .... Poslusaj i pusti kroz neki analajzer .......
Fizika je tacna ( studirao ) ali postoji nesto sto se zove psihoakustika ..... ili bar ja zloupotrebljavam taj termin tako da iako fizika kaze da ne cujes toliko veliki talas ..... postoji osecaj mase koji je stvaran ..... Moji monitori idu do 37 Hz ali postoji i cut tako da mogu da ih podesim na 47 Hz kao tvoji ..... ne bi verovao koliko je zvuk tanji ....... oni koji imaju monitore koji idu do 37 ce ti potvrditi ....... nadam se , he he ...... Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
Koje imas monitore? 1031 ili 824? Oni bi trebalo da imaju te cut-ove...
Pazi, stoji sve sto pricas i verovatno se ti i bolje razumes od mene samim tim sto si ucio takvu skolu, a drugo jer imas vise iskustva od mene, ali ces se verovatno sloziti da taj opseg o kome pricamo, ukoliko je kontrolisan ili ga cak i nema, ne cini vise od 5% celog mixa i da je jako mali broj uredjaja na kojima se to moze primetiti i prostorija u kojima on moze "odziveti". Opet, potpuno podrzavam svako nastojanje da se bude profi do kraja |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Ma nije to nikakva matemetika da je potrebna neka skola .... izracunati talas od 30 Hz je lako ....... i teorijski si u pravu .... ali kad slusas .... drugacije je
Pre par meseci sam s jednim izuzetnim basistom koji je pri tom jako dobar elektronicar a i poznaje fiziku ..... imao raspravu ..... covek me je ubedjivao da nema sanse da najnizi ton E na basu ide preko 300 Hz .... ja pominjao tranzijente , zicu .....sve cega sam mogao da se setim .... ali dzabe ..... Na kraju uzmem eq digne 2 kHz .... promena tona ....... dignem 6 kHz ..... opet promena tona ....... tek je onda rekao da tu ima nesto ....... ali mu se nije slagalo sa jednacinama ...... Jbg ....nekad od suvise znanja ne vidis sumu od drveta ...... Da imam 824 ...... a nikad nisam skapirao da i 1031 idu do 37 Hz .....one mi zvuce toliko tanje od 824 .......eto novosti i za mene .... he he he .....sala naravno Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
To sa E zicom od basa i tvrdnjom tvog poznanika, nema veze. Svaki ton, od najdubljeg do najviseg ima svoje alikvotne nizove (navise i nanize) koji ga odredjuju i od cijeg sleda zavisi kakva ce mu biti boja i njegove ostale karakteristike ( da ne duzim). Normalno je da ti kada utices na 2 i 6 kila menjas njihovu osobinu, pa time i osobinu samog tona cija je frekvencija znatno niza. Ali je to situacija koja se desava u realnom cujnom opsegu koji je tesko ne percipirati. Situacija u ultra -niskom opsegu je malo komplikovanija, mada ne sumnjam ako kazes da stvarno postoji razlika. U tvojim radovima se cuje da donjem opsegu poklanjas veliku paznju i da on zvuci odlicno i kontrolisano.
Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|