Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-04-2003, 09:12 PM   #1
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Default Nuendo 2.0

Ako neko zna nesto o izlasku verzije 2.0, o odnosu prema SX-u..... ovde je mesto
Old 19-04-2003, 09:23 PM   #2
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Mala digresija

U cemu je razlika izmedju Nuenda i Cubase SX-a?

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 20-04-2003, 10:09 AM   #3
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Trebalo bi da Cubase SX bude najmocnija alatka u svetu muzicke produkcije, a Nuendo u domenu medijske produkcije. Ono sto sam video, ali ne i testirao, jeste da Nuendo u sebi prakticno sadrzi SX obogacen dodatnim opcijama poput veceg broja plug-ins za produkciju i postprodukciju 5.1, 6.1, 7.2 ili 10.2 zvuka za filmove, video igre..... dakle, nije skoncentrisan na ono sto nama treba. Ipak, mislio sam da su identicni "ispod haube", ali me je "uzdrmao" clanak na Cubase forumu koga obavezno treba procitati:
http://forum.cubase.net/forum/Forum2/HTML/046426.html
Old 24-04-2003, 11:35 AM   #4
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Quote:
Originally Posted by rumski
Trebalo bi da Cubase SX bude najmocnija alatka u svetu muzicke produkcije, a Nuendo u domenu medijske produkcije. Ono sto sam video, ali ne i testirao, jeste da Nuendo u sebi prakticno sadrzi SX obogacen dodatnim opcijama poput veceg broja plug-ins za produkciju i postprodukciju 5.1, 6.1, 7.2 ili 10.2 zvuka za filmove, video igre..... dakle, nije skoncentrisan na ono sto nama treba. Ipak, mislio sam da su identicni "ispod haube", ali me je "uzdrmao" clanak na Cubase forumu koga obavezno treba procitati:
http://forum.cubase.net/forum/Forum2/HTML/046426.html
Ne vjeruj praznim pricama kao ni rekla, kazala komentarima! Ljudi ponekad preuranjeno zakljucuju !

Inace Nuendo 2 bi trebalo da bude mocna alatka, po tehnickim sepcifikacijama jaca cak i od SX-a ! Probao sam i Nuendo 1.5, 1.6 i kada se uporedi sa SX-om skoro da su identicni sem nesto malo boljeg izgleda SX-a i nesto vise funkcija za rad sa MIDI-jem (opet SX) ! Cinjenica je da je SX preuzeo engine od Nuenda (identicno se ponasaju, odlicno funkcionisu) ne znaci i da je losiji, kao i sto izrada Nuenda 2.0 pre SX 2.0 ne znaci da ce SX-u nesto faliti (cini mi se da ce opet imati zajednicki engine, SX nesto vise MIDI alatki, Nuendo multi-medijsku podrsku)!

diviner is offline   Reply With Quote
Old 24-04-2003, 02:02 PM   #5
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Da, mislim da prava polarizacija tek dolazi sa verzijama 2.0, dok neka daleka 3.0 i kod SX-a i Nuenda ima da zadrzi samo istovetnu arhitekturu audio engine-a. Mislim da je Steinberg krenuo tim putem, navikavajuci ljude da se opredele kupovinom softvera, time sto ce sebi postaviti pitanje: Sta sam ja? Producent i kompozitor ili radnik postprodukcije u nekom filskom/game studiju. Mislim da ce u buducnosti biti sve manje kompatibilni, jer pocinju da rade razlicite stvari (naravno, import/export uvek postoji). Nama ostaje da cekamo 2.0 SX-a, jer SX polako poprima oblike onog sto nama treba i nista vise od toga. Pre bih rekao da je to prednost a ne mana. Cak mislim da opcije slaganja video materijala u danasnjem SX-u, su zapravo, probni balon za buducu Nuendo arhitekturu i da ih nece biti u kasnijim verzijama SX-a.
Old 24-04-2003, 08:03 PM   #6
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Quote:
Originally Posted by diviner
(cini mi se da ce opet imati zajednicki engine, SX nesto vise MIDI alatki, Nuendo multi-medijsku podrsku)!
Tako se i meni cini samo me brine recenica, citiram "Because they know that, like VST, the SX code is a dead end, that's why they offloaded the Nuendo 1 code onto SX and Nuendo 2 has been completely re-written" iz http://forum.cubase.net/forum/Forum2/HTML/046426.html

Ne znam da ovim "VST" misli na verziju Cubase-a ili generalno na VST tehnologiju u poredjunju sa TDM-om recimo?

Old 29-06-2003, 12:32 AM   #7
MilTon
Member

Posto sam se skoro upisao, mozda je odgovor Boskovicu malo zakasnio...
Ono zbog cega svi ko zapete puske cekamo Nuendo 2.0 jeste njegova plug-in delay kompenzacija u celom rutingu. To znaci da ce vlasnici DSP kartica, konacno moci da stave svoje efekte na sub grupe i sendove. Takodje ovo vazi i za neke zahtevnije VST efekte tipa SIR i Waves Linear phase multiband, koji imaju veliku softversku latenciju. Ovaj problem je prvi resio Samplitude 7.0, a sada i Nuendo 2.0.
MilTon is offline   Reply With Quote
Old 29-06-2003, 11:23 AM   #8
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Hvala MilTon, ovo je zaista korisna informacija
Old 29-06-2003, 12:02 PM   #9
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Nikad nije kasno!

Old 29-06-2003, 12:19 PM   #10
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Ono zbog cega svi ko zapete puske cekamo Nuendo 2.0 jeste njegova plug-in delay kompenzacija u celom rutingu. To znaci da ce vlasnici DSP kartica, konacno moci da stave svoje efekte na sub grupe i sendove. Takodje ovo vazi i za neke zahtevnije VST efekte tipa SIR i Waves Linear phase multiband, koji imaju veliku softversku latenciju. Ovaj problem je prvi resio Samplitude 7.0, a sada i Nuendo 2.0.
da nebi bilo zabune. ja jos uvik koristim cubase vst32 i u njemu uadove efekte na svima kanalima, grupama i sendovima.
dakle, moguce je!
latencije kompeziram pomocu programcica koji ih automatski racuna i stavlja u clipboard (sa negativnim predznakom). sadrzaj clipboarda se samo pasta u "delay" na kanalima u kojima su insertirani audovi pluginovi.
latencije na sendovima kompeziram uadovim delay kompezatorom ili ih jednostavno ignoriram jer su u mom slucaju (4ms) necujne.
hm, izgleda komplicirano, ali zaista nije

ko sto je reka milton, sa nuendom 2.0 powercore, xtc i uad koristit ce se normano, ko svaki drugi plugin iako ja sumnjam da cu ja prec na nuendo (ili sx) jer me od njih hvata osip

btw: samplitude ima integriran convolution reverb koji naravno radi bez kasnjenja (ko i sve ostalo) i mislim da za razliku od sira manipulira san 24 i 32 bitnim impulsima.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules