Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > DIY - Uradi sam

DIY - Uradi sam Ovde mozete postaviti ideje svojih shema, sklopova, gotovih resenja i drugih radinosti u oblasti audia...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-01-2015, 07:14 PM   #1
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Default Gde da kupim ovakve drivere za diy zvucnike

Posto je u ovoj drzavi tako kako je, i ne da nemam trenutno para, vec nikada u svom zivotu ih necu skupiti toliko da bih mogao da izdvojim za PMC main ili midfild monitore, zanosim se da odradim neku repliku....
E sada posto ja nemam nikakve veze sa samogradnjom itd...nasao sam coveka koji radi kutije..
Ali je problem gde naci drivere i to slicne kao na ovim monitorima:
http://pmc-speakers.com/products/pro...l/passive/mb2s

Moje pitanje je:
1. Pod kojim nazivom da ih trazim na ebay ovaj LF koji je specivican po svom dizajnu-toj plastici ili sta je vec na LF, kao i MF (srednjetonac), slicne stavljaju i na K&H???
2. Da li neko moze da iscacka na netu (ja nisam uspeo da nadjem) koji je opseg frekfrencia ponaosob za svaki od ova tri zvucnika od kojih se sastoji PMC MB2S
Samo da se razumemo treba mi neka Economic varijanta, (zbnam da je Philips radio sa tim "zvezdama" )nista preskupo, jer bi svrha tih zvucnika bila da kad dodju klijenti i kada pesma bude gotova, da se odvrnu do daske i izuju ih iz cipela, i naravno da lepo izgledaju, znaci ne za MIX.
Inace slusao sam originalne PMC mb2s u Cecinom studiju, i stvarno izuvaju, ne samo jacinom vec i kvalitetom, ali za tro treba imati dubog dzep, a moj nije
HVALA UNAPRED

Last edited by Nemania; 14-01-2015 at 07:45 PM.
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2015, 07:31 PM   #2
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Default Re: Gde da kupim ovakve drivere za diy zvucnike

Mo?da ti eventualno mogu pomoći s visokotoncima...
Ja imam AB2S i čini mi se, onako po slici, da su to isti visokotonci kao MB2S
PMC ima na njima naljepnicu sa svojim logom. Ali koliko sam shvatio po raznim hi-fi forumima, to je zapravo Vifa D27 - LINK
Ne znam za specifikacije srednjeg i niskog drivera...

Ali kad već ide? graditi zvučnike, za?to to mora biti replika PMC-a. Ima toliko drugih zvučnika koji jednako ili bolje čak mogu zvučati a dobro su dokumentirani.

Prekopaj ovu stranicu:
http://www.troelsgravesen.dk/
http://www.troelsgravesen.dk/choices...%28matters%29:
Ima nacrta, shema, svega...
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2015, 07:41 PM   #3
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

E zaboravih i jos jedno verovatno glupo pitanje, ali kako rekoh nisam u tome, pa nije sramota da pitam...
Ako zvucnici imaju LF MF i HF, da li opsezi ova tri zvucnika moraju imati frekvrencije "od-do" ili mogu i da se poklamaju?
Ako me niste razumeli, primer:
Tipa
LF -30 - 2000hz , onda MF od 2000-10000hz a HF od 10000-20000hz
TO JE OD-DO
ili mogu da se preklapaju npr:
LF od 30-2000hz, MF 1800hz-10000 itd...

I znate li nekoga ko se bavi Diy izradom zvucnika blize, ovaj lika sto sam ja nasao je daleko od mene u Subotici..ali da nije samo stolar, vec da se i razume u austiku

Last edited by Nemania; 14-01-2015 at 07:51 PM.
Old 14-01-2015, 07:44 PM   #4
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

ODLicno Shot, imamo visokotonce, samo jos da nadjemo MF i LF
Old 14-01-2015, 08:15 PM   #5
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Quote:
Originally Posted by Nemania View Post
Ako zvucnici imaju LF MF i HF, da li opsezi ova tri zvucnika moraju imati frekvrencije "od-do" ili mogu i da se poklamaju?
E u tome ti je polovina sounda svakog zvučnika! To kad se opsezi preklope i način na koji se preklapaju regulira skretnica. Jednostavno da ka?em, svaki zvučnik ima svoj opseg a onda se taj opseg dodatno regulira high pass i low pass filterima. Oni moraju biti vrhunske kvalitete i uglavnom su kombinacija induktora (ona ogromna zamotana ?ica) i kondenzatora (izgledaju kao valjak). Otvori recimo neki multiband kompresor plugin koji ti nacrta krivulje pa će ti biti jasno kako to izgleda kada se preklapaju.
Googlaj crossover, speaker crossover i slično pa čitaj...

Quote:
I znate li nekoga ko se bavi Diy izradom zvucnika blize, ovaj lika sto sam ja nasao je daleko od mene u Subotici..ali da nije samo stolar, vec da se i razume u austiku
Ja znam da ima u HR forum koji se zove www.diyaudio.com.hr gdje se skupljaju razni hi-fi samograditelji. Ima i u Srbiji sličan forum ali ne znam kako se zove. A vani ih ima svakakvih, ne znam koji je najjači. Tamo malo pro?etaj pa će? sigurno primjetiti tko su "face"...
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2015, 09:21 PM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

E, odlicna tema Uvek volim kada vidim entuzijazam na delu

Prvo - neke firme, jasna stvar, ugradjuju gotove fabricke zvucnike drugih proizvodjaca, koji mogu biti znatno jevtiniji u odnosu na gotov proizvod. Neke firme rade svoje "experimente" kao npr Event Opal sa nekakvim neodyum magnetima, x-coil resenjima, pa onda Focal novije serije sa svojim berilijum drajverima i tako dalje... Zato su tako papreno i skupi.

Ako zelis da napravis zvucnik, trebalo bi da znas da i kutija igra veliku ulogu, ne samo skretnice i drajveri. Takodje, u kutiji se nekad kriju pregrade, cevi i slicni usmerivaci i absorberi zvuka, sve u sluzbi akustike same kutije. Sve u svemu, treba ti puno entuzijazma, ljubavi i strpljenja da sklopis nesto sto bi moglo da se nazove "HiFi", a ne samo zvucnik u drvenom sanduku. Zatim sprovedes par menrenja, da ustanovis da nema mnogo "gapova" izmedju opsega, mnogo "dipova" u frekvencijskom odzivu i onda si na dobrom putu. HiFi graditelji preferiraju jak bas - tako da i njihovi dizajni kutija idu tim putem - bas reflex otvori, cuda...

Naravno sve ovo mora da se radi uz nekakve planove, proracune i sl - ako samo uzmes da sklopis onako od oka - nece mnogo valjati. Ako nemas dovoljno akustickog i elektro predznanja, obavezno idi na ove forume na koje ti je Shot ukazao, pa tamo vidi odakle uopste da pocnes.

Dakle - nije nemoguce, ali svakako treba angazovanja oko izrade. Ako sve uradis kako treba, nagrada nije mala
Old 15-01-2015, 09:33 PM   #7
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Da li znas neke ljude u koji se bave izgradnjom, ovde u srb, ja kako rekoh nasao sam firmu koja radi zvucnike, ali su minjako daleko u subotici, a ja sam u pozarevcu..
I kao sto sam pitao (ovo mi je jako bitno) pod kojim nazivom da trazim bas drajvere kao sto su oni na pmc kutijama, koje sam zakacio gire u linku. Kako se zovu one "zvezde"(verovatnonce se nekonsmejati),cemu sluze,koja je njihova svrha?
Old 15-01-2015, 11:51 PM   #8
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

@Nemania
ja imam coveka koji je pravio i dalje pravi veoma kvalitetne hi fi kutije, jedne koje sam ja vido su bile moje visine a i tezine jedino sto ne nabavlja ove super kvalitetne zvucnike koje ste ti i shot naveli, vec one koje zadovoljavaju njegove standarde...
inace sto se tice same kutije, kad sam video njegove nacrte i merenja za te unutrasnje cevi, pregrade, pregrade punjene peskom, dampovanje topljenom gumom itd, zaista bez premca... ako ti uspes da nabavis zvucnike, ja mogu da ti zavrsim kod njega za skretnice i za ostalo...
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2015, 11:53 PM   #9
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Quote:
Originally Posted by BlasterMaster View Post
@Nemania
ja imam coveka koji je pravio i dalje pravi veoma kvalitetne hi fi kutije, jedne koje sam ja vido su bile moje visine a i tezine jedino sto ne nabavlja ove super kvalitetne zvucnike koje ste ti i shot naveli, vec one koje zadovoljavaju njegove standarde...
inace sto se tice same kutije, kad sam video njegove nacrte i merenja za te unutrasnje cevi, pregrade, pregrade punjene peskom, dampovanje topljenom gumom itd, zaista bez premca... ako ti uspes da nabavis zvucnike, ja mogu da ti zavrsim kod njega za skretnice i za ostalo...
Ajd videcemo, da nadjem zvucnike, i da neko napise ovde nesto o tome sto trazim, pa ti se javljam ako bude sta.
Old 16-01-2015, 12:58 PM   #10
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Nasao sam ih, ali i kostaju...

http://www.falconacoustics.co.uk/volt-rv3143.html

E sad kada bi postojala ovakva jeftinija varijanta

Evo jedne replike PMC-a
http://www.wilmslow-audio.co.uk/wa-t...nge-2095-p.asp

Last edited by Nemania; 16-01-2015 at 01:13 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules