|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 | |
Member
|
![]()
Znam da se mnogima ne dopada ovo sto pricam, i da zavisi od ugla posmatranja, ali to je moj utisak...
Preslusavao sam npr. stvari od Rank 1 koje su radili posle 2005, 2006, stvari drugih "old school" producenta takodje (da sad ne duzim), i zapitam se: zasto mi sve zvuci zgusnuto, PRIGUSENO, s nekom fake masnocom - zasto nema WOW efekta koji me je i privukao u pocetku? Nema "hemije". Sirokog, toplog "airy" zvuka koji ostaje prisutan i u 128 Kbps MP3 snimku. Moze biti da je problem u njihovoj inspiraciji, ili meni kao slusaocu, ali kad sam naleteo na neki intervju u kojem objasnjavaju kako u velikoj meri koriste software, te Sylenth1, te NI Massive ovo-ono, sve mi je postalo jasno! Mnogo soft synth-ova i mixinga = gust, prigusen mix, s malo "cudnim" farbama. Tako je, ali se popravlja zahvaljujuci UAD-u, Reveal Sound-u, itd. Druga je to prica kad prikljucite iz analognog izlaza u analogni mixer. Nek' bude suma, ali bice i hemije. Ovo ne smeta samo nekom ko nema pojma sta je bilo pre, bas kao sto Sylenth-ov DCO zvuci super nekom ko nikad nije cuo Moog-ov VCO. Druga stvar, preslusavao sam neke uplifting trance stvari mladjih, neafirmisanih ljudi, i to su sjajne ideje realizovane na pogresan nacin. Ne ide bre uz takve ideje tako jeftin sound. Klinci rade u Tuti Frutiju, osecam da string vuku iz onog smesnog "3-Osc" ili kako bese. Nema se para za hardware, a ni volje da se nauci C, ili Logic. Po meni je to skrnavljenje ideja. Vidi se da je vizija tu, a sve zvuci kao doteran demo a ne kao finalni proizvod. I opet se valja po Beatport-u. Ali dobro, ako se razmislja po sistemu BOLJE ISTA NEGO NISTA, onda OK. Da li to znaci da treba da se vracamo eksternom hardware-u? Not at all. Evo mene opet uhvatilo da uzmem JP-8000, ali onda shvatim da cu zvucati kao mentalno zaostao u 98-oj. Imam Spire i i7 za novi sound. Nego tu je sad potrebno pritiskati audio soft kompanije, Intel, VA synth kompanije, da sto bolje i sto vise rade za VST i ostale "native" formate. Umesto sto smisljas mnogo dobre D/A konvertore za hardware synth, smisli kako sve to da napravis u DAW okruzenju. Umesto sto povecavas za 5% moc procesora, daj barem 25% u sledecoj generaciji. Kompromisa ne sme biti, i ovo je dobro napisao jedan lik na KvR-u (povodom Spire-a, ali primenjivo je na sve): Quote:
Moj prvi utisak kad sam upalio Sylenth1 bio je "evo jos jedne igracke". Posle sam ubedjivao sebe da je to ipak dobro, jer nisam imao nista bolje, ali nikakva kolicina EQ-inga, dinamike i ne znam kakvih mixing trikova nije mogla da spase igracku. Rank 1 naprave dobru stvar na Sylenth-u zato sto su Rank 1, ali sound je i dalje "dull". Ili ona Zebra, cim layer-ujes 3-4 krupnija elementa, mix zvuci kao muljanje. Zasto? Zato sto su filteri krs! Zato sto vecina ljudi nece kupiti VSTi synth sa dobrim filterima jer mora da kida CPU. Software je odgovoran za nastanak npr. trance-a sa 500 layer-a, koji medjusobno prikrivaju svoju prljavstinu i jeftinocu. Kakve bre 3-4 baslinije? Napravi mi jedan kick i bas da sednu kako treba. Najefektnije stvari su imale najjednostavnije aranzmane, ali savrseno odabrane elemente. Hvala bogu, pocele su da se pojavljuju stvari koje ozbiljno zvuce na VST-u, i to je ocekivano. Ja sam skapirao jos pre 15 godina da ce tako da bude. Nadam se da sad izlazimo iz perioda DULL PC/MAC MIKSEVA koji je trajao nekih solidnih desetak godina. Moralo je to da se istrpi, da bi dosao neki novi talas pravog, sirokog zvuka. Ali ovog puta "in-the-box". Ja sam bas staromodan, i dalje mi je drazi desktop od laptopa. Buducnost je cip u glavi koji, kontrolisan mislima, oblikuje waveform, a zatim ga bezicno prenosi na zvucni sistem. Ili na cipove u glavama drugih ljudi. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Koje su to konkretno stare stvari koje su bolje zvucale nego ove danas ?
Ne vjerujem da uad ima ikakve veze sa kvalitetom zvuka i produkcije.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Nisu jedini, iskreno, danas, umesto staromodnog i sporog (moje misljenje) Cubase-a Studio One je odlicna zamena... Slazem se, ali cesto nekoliko bas linija (ili istog kick-a, synth-a...) daju odredjeni smek...'ebem li ga...uvek ce biti ljudi za i ljudi protiv toga...
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
softver nije upropastio muziku , nego ju je ucinio jos banalnijom tj nije zvaka za (svakog) seljaka ... a ionako je "besplatni" softver da se i u toj grani desi "prirodna" selekcija isto kako i u dj-ingu , samo mi nikad nije bilo jasno zasto se juri za tim jednim te istim zvukom ? mozda ta neka ne naslusanost muzike sto u proslosti sto u neotkrivanju/drugih zanrova muzike ili lazni marketing ? veliki je to x faktor tj jednacina (obrnuto d
![]()
menjam nove fosile za ritam masinu ... ![]() xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda" Last edited by alavuk; 19-04-2014 at 06:24 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Prvo - totalno nebitna diskusija / razmisljanje... cemu ? Zasto? koja je poenta.uvek ima ljudi koji rade nesto bolje od drugih...dobar proucent ce i iz malog sinta da izvuce veliku temu i sound...a los ce da sedi okruzen analogijom i da je glde kako svetluca...
Drugo - Pricas o muzici staroj skoro 10 godina...puno se promeni u 10 godina ! Ostari se, promene se ukusi i pogledi na sve a kamoli na muziku. Ja kad probam da slusam nesto staro na sta sam otkidao pre 10/15/20 godina..sad mi smesno i dosadno i sve vreme se pitam kako sam se lozio na to...tako to ide. hardware synth - svi znaju moj stav...necu vise o tome... Nego mani se praznih prica i navali na muziku...
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Svojevremeno sam se naslušao demo snimaka rađenih na najobičniji kasetaš, sa nedovršenim tekstovima, mumle, mrmle, ..., snimljenim da jedva čuješ išta (neka drvena tambura i glas). To je išlo u ruke pravog mahera za aranžmane i snimanje. Bila tri takva albuma, a autor punio dvorane, prodavao po 500.000 kom. kaseta i LP. Dakle, najvažnija je ideja. Možeš je prezentovati bilo kako znaš i umiješ, a u rukama specijalista u lancu proizvodnje 'vinila', sve bude naj. naj.
Logično je da postoji tržište koje nije pijaca, i oko kojeg se vodi bitka. Neuporedivo više troši mnogo srednjih i malih potrošača, nego malo bogatuna. To je suština prodaje, odn. te industrije. A ja sam prezadovoljan, jer na hard osnovi ne bih mogao nikakav demo uraditi, jer ne mogu sebi priuštiti hard. Kvalitet : takav je kakav je. Kao i svi se koprcam u onom što imam. Ali, ko god kaže da se dobar miks ne može uraditi na compu, NE govori istinu. Tek je izišla (možda) peta generacija softova, a oni koji znaju, postižu kvalitet kojeg samo pre-stručno uvo može razlikovati od hardvera. Uporedo se navikavaju uši slušalaca širom Zemljine kugle na to 'nešto drugačije'. Najveći posao su uradili loši mp3 i Youtube (i slični). Tako ... Samo treba učiti i raditi. Objavljivati gdje god se može. A šta dalje? ; pred nama je. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() Fićo neki nostalgićno hvale ..kao ono..to bio auto! A njesra prve kategorije na 70.000 morao si na "generalku". ![]() Jedino se ne bih složio da su NEKE pjesme su zastarjele evo prve koja mi pada na pamet s par "živih" instrumenti a vocal van vremenski https://www.youtube.com/watch?v=8PZWGGkrMCk
Toutes les comparaisons ont été faites en utilisant les rangs la taille de l'échantillon était calculée rétrospectivement en utilisant les résultats de l'étude actuelle.. Last edited by idvi; 19-04-2014 at 10:18 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Sound ne pravi daw, nego covjek, i sound ima svoje stilove, i svoje vrijeme, danas je u modi jedno, sutra ce biti drugo.. To kakva ce buducnost biti, i da li ce u glavi biti cip ili ne - I really don't give a f***. Ljudi su prije na singl core-u pravili stvari koje su dobre, i koje su dobro zvucale. I nikakav spire ili i15 nece pomoci u tome, jer to sto ti cujes, toliko spektakularno, to je tvoja licna percepcija. Znas sta ja mislim o spire-u npr? NE MISLIM. Ne opterecujem se. Ne interesuje me koliko ima filtera ili nema, nije me briga jer nisam programer. Sylenth igracka? Super. Tvoj stav. Neko je sa njim zaradio pare i pare, i ima milione slusanja. Nexus isto jel? Super. Sigurno se nisu opterecivali s time koliko oscilatora ima. To sto ti ne znas baratati s njim, i njemu slicnim, i sto si se uhvatio jednog ko pijan plota, to je tvoj izbor i to je tvoje ne/znanje. Ko zna, zvucace mu i pad iz Hypersonica. Ko zna, napravice lead od 5 razlicitih lead-ova. I sigurno mu ne treba 3000% cpu-a. I zvucace. To budi siguran. Bolje se fokusiraj na muziku. Moj savjet. No hard feelings.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Banned
|
![]()
isto ko bubnjari koji stalno pricaju o kozama i pedalama, i gitaristi koji pricaju o magnetima
![]() ![]() za radit muziku treba bit MUZIČAR. ne programer ili elektrotehnicar... a samim tim kad je covjek dobar muzicar,dovoljnoi je inteligentan da nauci koristit kompjuter i outboard opremu koliko god mu treba.. a moje misljenje zasto je danas muzika losija(pogotovo pop muzika) krivi su producenti...jer vise vole radit na netalentiranim pjevacem nego sa talentiranim...jer ce ovaj netalentirani stalno bit inferioran...to jest producent ce stalno bit ono.....autoritet...neda im se radit sa bilo kim tko ima neke sugestije producenti vole biti najpametniji u studiju i da jos nadodam producenti i tonmajstori su veciom propali muzicari... nisu svi ajde nekih 87% Last edited by telefon; 19-04-2014 at 11:51 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Zasto je "gluva" soba "zagluvljena"? | Boki_R | Dizajn i konstrukcija studija | 2 | 17-10-2012 09:57 PM |
Naucnici "izanalizirali" danasnju muziku! | DaBear | Razno | 5 | 10-09-2012 03:23 PM |
"glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte) | milanCHE | Computer Hardware | 20 | 26-06-2009 12:01 AM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |