|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Dok sam surfao internetom naletio sam na dvije ?kole u HR koje se bave ovim zanimanjem.
http://emi.com.hr/ i http://www.mpa.com.hr/ , zanima me koliko je to zapravo korisno ili je to samo bzv bacanje para? Nekako mi izgleda pre kratko to obrazovanje. Obrazovanje u MPA traje 90 ?kolskih sati, a u EMi 120 (govorim za producenta elektronike). Dali ste imali iskustva s jednom od ove dvije ?kole ili znate nekoga tko je i?ao tu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Pre nego što se nasluti moje mišljenje...
Imam par pitanja... Da li će ove škole/diplome doneti perspektivno zaradu...? Ili čak znanje? Smem li da budem drzak i kažem odmah kratak deo mišljenja? Ali evo hoću! NE! Ja sam fakultetski obrazovan. Moja diploma opisuje ekonomske struku. Diplomirao pre 6 godina. Nisam još overio u radnoj knjižici. Što se države tiče...ja sam srednjoškolac. Još vagam, ali sa razlogom... No, kad ste zadnji put čuli da je obrazovanje prepreka...? Za bilo šta?! Da imam za šta, overio bih to davno...ovako bi napravio sebi otežavajuću okolnost. Skuplju prijavu kod poslodavca.... Osim toga, ogromna većina diplomaca na raznim akademijama, audio školama, produkcijama i tako pokazuje zaista zastrašujuće velik nivo nemanja mrkle veze sa mozgom kada je u pitanju znanje...bar o zvuku....a ostalo da ne pominjem... ![]() Zašto ja to smem da kažem? Jer imam sad već oko 15 godina iskustva...od prvog snimanja u studiju, pa ostanka u istom i rada u raznim posle... I znaš šta? Realno, mislim da ne znam puno! Znam što znam, ali mislim da ima još puuuno, ja sam samo pohvatao sebično ono što mi se svidelo...! Nisam vodio preterano računa o onome što mi se ne sviđa. Još vagam da li mi je žao. Sve više nije... No ne znači da nema štete... Jedan bard novosadskog zvuka i muzike, akademac nekadašnjeg velikog londonskog SAE-a mi je lepo rekao za te razne škole i kurseve i akademije pa i sam taj što je završio... - Bacanje para! ...I ja mu verujem. Bio je uverljiv eto... Jedan drugi, sjajan ton majstor, na vreme batalio priču, posle bio uvoznik Lavazza kafe...i evo , čovek sad ne znam šta radi, ali je relativno spokojan, spasao se bede...sad bi imao možda republički prosek...uz kašnjenje od 3-4 meseca... Sranje...! No, uz člansku kartu i dotično zvanje, a na radost današnje neuke i gejačke elite, možda to donese benefite u nečijoj karijeri... Koga je briga...! A još ako sa tim mirno tone u san svako veče... Eto pravog mladog i perspektivnog mladoženje/udavače. Jesam sad zakomplikovao? Sorry... ![]() Hoću da kažem - sve se dešava ispred mikrofona! Dobro, ja sam u generaciji u kojoj je mikrofon značio nešto. Danas ni to ne treba, ali poenta je u izrazu. Iako ne razumem, verujem da moždano oštećujući oscilatori predstavljaju nekakav izraz...nečega...danas...verovatno... Pa i to mogu da podržim! Dobru ideju, emociju...može samo čovek da upropasti. A ne sredstvo izvedbe...papir, vinil, pvc, kilobajt ili već neki medij..!
![]() |
#3 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Neke duze i skuplje skole su totalno gubljenje vremena. Uvek je bolje te novce uloziti u neku opremu (ako je bas neophodna) Rezultati pre i posle skole ce i dalje isti ! Bolje sedi kuci, i zezaj se besplatno...posle par godinu-dve vidi jel si i dalje zainteresovan za to..
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Znači za puno manje novca, doma za isto vrijeme naučim vi?e.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Ne, to niko nije napisao
![]() Ako već živiš u Zagrebu i imaš 17 godina (kako kažeš), onda ti nije baš toliko teško naći ljude koji se bave baš onim što te zanima i koji su stigli malo dalje od tebe u toj oblasti. Upoznaj ih, druži se sa njima. Besplatno, ili za poneko pivo. Bottom line: važno je uživo upoznati ljude koji znaju više od tebe, pitanje je samo da li to poznanstvo treba plaćati novcem. Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 10-01-2014 at 01:36 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Uh povuklo me za jezik (tipke ustvari!) pa ne mogu da se ne javim na ovu temu!
Gle, za početak ja nisam potpuno objektivan jer radim EMI Učilištu koje se ovdje spominje. Okej... Škole su korisne toliko koliko polaznik škole pokaže interesa ta tu materiju. Ima ljudi koji se upišu i onda kao spužve upijaju sve, postavljaju sto podpitanja i stvarno grizu. A ima i onih koji na pola puta shvate da ih to baš i ne zanima u životu previše. Sve ovisi od čovjeka do čovjeka... Ono što je plus za škole je to da u jednom zbijenom i (nadam se) kvalitetnom obliku dobiješ sve one osnove koje drugima treba da pohvataju godinama. Naravno da je jednostavno naučiti kako stisnut rec i play, kako se služiti softverom, ali za ozbiljniji rad je potrebno malo zapet i učiti teoriju zvuka, principe rada uređaja i sve te dosadne stvari koje kad tad dođu do izražaja. Cool je i investirati u svoju opremu, ali koliko se može daleko s tim? Jako daleko ako radiš svoju produkciju (uglavnom elektronski smjerovi muzike) i ne ovisiš o rokovima do kada treba nešto dovršiti i ne ovisiš o željama neke druge osobe koja bi htjela da to zvuči ovako ili onako. Lako je onda uzeti si vremena i prčkati dok stvari ne legnu. Ali i takvi ljudi nama završe u školi jer im je na kraju prekomplicirano da sami shvate što je to recimo highpass filter u sidechainu i takve (banalne) stvari. Ali ozbiljan rad negdje gdje se promatra i rezultat ali i metoda rada (kao recimo rad s bendovima, rad po drugim studijima...) zahtjeva malo više od intuicije i muzikalnosti. Meni je recimo porazno koliko danas mnogo ljudi misli da znati producirati muziku znači znati savladati rad u nekom softveru! Da skratim... ako te ozbiljno zanima ovo onda u školi dobiješ ono što bi sam stekao u nekoliko godina samostalnog rada. Recimo u godinu dana dobiješ ekvivalent tri, pet ili možda čak i deset (da, upoznao sam neznalice i s deset godina iskustva!) godina samostalnog rada. A to vrijedi novaca... I sorry svima, al muka mi je više od tog stava "kupi opremu i radi sam". Ja da nisam imao tu sreću da se zaposlim u stvarnom i vrlo "prometnom" studiju ne bi ništa sam naučio! A to se tada prije petnaestak godina još moglo. Danas studiji više ne zapošljavaju. Bar ne one koji su samo simpatični ali nemaju već neku podlogu. Danas je konkurencija veća i sasvim su druga vremena.
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Meni je va?no ako bi oti?ao u takvu ?kolu da onda poslije nje mogu napraviti sam cijelu traku. Od početka do kraja, va?no je da mi u toj ?koli mogu pokazati kako izraditi traku. A ako ja sam ne shvatim sve to je moj problem.
Ne očekujem da bi ta traka bila neki "hit". Ali kroz daljnji rad budem napravio ne?to dobro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
Vremena su se promenila utoliko ?to broj ?kola koje se bave gain stagingom, kompresorima i EQ-om uredno raste, dok perspektiva zapo?ljavanja uredno pada (makar u Srbiji). Tako da posle ?kolovanja na kraju opet dođe? do statusa motača kablova i preme?tača mikrofona, jer nijednog vlasnika studija ne zanima da li si ?grizao? tako ?to si ?pijunirao snimatelja dok mu sipa? kafu, ili su tvoji starci grizli plaćajući ?kolarinu. Zanima ga da vidi koliko si upotrebljiv u realnom svetu, a to je jedino relevantno. Ergo, IMHO ? do pre 7-8 godina ?kolovanje za audio in?enjere je jo? imalo nekakvog smisla. Nije bilo toliko ?kola, pa je diploma imala nekakvu te?inu. Danas se značaj diplome svodi na (?to bi rekao moj drug ?impraga) kurs za frizere u Radničkom univerzitetu ?Bo?idar Ad?ija?. S tom razlikom ?to je taj kurs bio besplatan ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Ako je za svoju dušu 90 sati se isplati,ako misliš da se baviš tim poslom onda je to premalo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Vec sam ti rekao - slusaj, i slusaj i slusaj...Ja sam tako "poskidao" dosta ! Sve je u snimku..samo treba da se razlozi. Za pocetak izbrojih koliko taktova ima svaki deo - intro, verse 1 , bridge, chorus, i kako je vec slozeno. Vidi koliko instrumenata gde svira i STA sviraju..koji zvukovi, koje note..probaj da skines / naucis neke melodije...vidis zasto one tako dobro zvuce...razlozi melodiju pevanja - odsviraj je i videces da je skoro uvek jako prosta... Itd itd... Vazo je da skapiras kljucne elemente u stilu muzike kojom bi hteo da se bavis, jer svaki stil ima svoja "pravila" svoje zvukove i nacin na na koji se prave melodije.. Dok sam svojevremeno radio 2 step (2-3 godine full time) puno ljudi je mislilo da sam crnac..dodju u studio i vide matorog Srbina !!! ![]() Znaci - sve moze !! Analiza i nista drugo I opet - nemoze nista brzo, ni sa skolom ni bez skole...
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
?kola PAD(ov)anja | Igor | Tutorijali | 19 | 21-12-2014 12:49 PM |
Super saveti za kompozitore / producente!! | DaBear | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 4 | 07-12-2009 10:21 PM |
Super saveti za kompozitore / producente!! | DaBear | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 0 | 06-12-2009 08:06 PM |