|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Superoperater
|
![]()
Da li je neko mozda probao da iskoristi mSATA na maticnim plocama koje ga podrzavaju ? Zanima me kako to radi i da li stvarno ubrzava sistem ? Na reklami pise da znatno poboljsava performanse obicnih HDDova, koristeci mSATA drajv kao nekakav cache...
NPR ova ploca ga podrzava: GA-Z77X-UD3H
![]() |
#2 |
Superoperater
|
![]()
Evo ja sam na kraju probao... Ispala mi je nekakva kombinacija da moju staru dobru ASUS P8P67 Pro zamenim za GA Z77X-D3H. Nova ploca je siromasnija opcijama (nema bluetooth, nema firewire), ali ima famozni z77 chip i mSATA konektor. Podrzava Intel Rapid Storage opciju i resih da je uzmem. Mislim da se nisam zeznuo. Ubacih ja tako taj mSATA SSD... Mnogo dobra stvar! Za razliku od situacije gde se Windows instalira na fixni SSD, ovo je dobro prelazno resenje. Dok fixni SSDovi jos uvek kostaju i problematicni su sto se tice velicine, ovo omogucava da npr sistemski disk dobije dosta ubrzanja - kod podizanja sistema, kod cesto aktiviranih aplikacija... I to radi fino. Naravno, cisti SSD je brzi, ali s obzirom da imam mSATA SSD od 60GB i da se on cak i ne vidi u sistemu kao hard disk - vec sluzi samo kao cache, veoma sam zadovoljan! NPR sistem dize skoro kao sa SSDom (koji imamo u studiju). Kad na primer startujete cubase jednom, on te podatke kopira u kesh. Kada se ponovo pokrene Cubase, on se ucitava sa SSDa i naravno u trenu oka je tu, pred vama. Ako ste prosecan korisnik, klikcete programe tu i tamo, desice se da se SSD napuni stvari koje cesto koristite i HDD ce privremeno prestati da se koristi! Ja skoro da vise i ne cujem kako glave na HDDu rade. Ultra fast boot time na ploci (kompletno preskace inicijalizaciju i legacy podrsku za ne-windows sisteme) + Rapid start sa ovog SSDa - cak i brze nego normalan komp sa SSDom, koji imamo u studiju, od trenutka paljenja !
Razlika u odnosu na normalan sistem gde je SSD sistemski disk je ta, sto je tamo sve uvek na SSDu, radi brzo i sve je to super. Medjutim, kada se tih 100nak giga napuni, postaje tesno, morate voditi racuna o tome gde sta ide i tako dalje. Ovaj intel rapid storage fazon - pruza skoro isti ugodjaj, s time sto kopira u letu (dok se cita sa normalnog HDDa) fajlove koje startujete cesto, na taj mSATA - vrlo mali SSD (ne veci od 2 x 3cm). Sto ce reci - cubase i plaginovi su, brzinom kao i sa obicnog SSDa, ucitani posle samo par seansi u Cubaseu. Ovo mu dodje kao neki mali SSD sistem disk, ali koji dinamicki menja sadrzaj u odnosu na ono sto vama treba u nekom trenutku !
![]() |
#3 |
Superoperater
|
![]()
Da, samo jos da dodam - ne mora da bude upotrebljen mSATA na ploci, koji je BTW SATA II, vec moze i bilo koji "normalan" SATA III SSD da se stavi...
![]() |
#4 |
Vibrator
|
![]()
Odlicna stvar za one koji imaju manje novca, a zele da ubrzaju svoj sistem. Vlasnici AMD kompjutera imaju opciju u vidu SSD cache drajvova koji imaju iste performanse kao i Intelova mSATA opcija.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Jel neko probao.. | spartakus | Monitoring | 5 | 21-07-2013 06:46 PM |
Ableton+mixer, jel probao neko? | peka | Computer Hardware | 5 | 27-04-2009 03:20 PM |
POD X3 live, da li je neko probao? | Mitjovan | Gitarska Produkcija | 0 | 02-02-2009 02:38 PM |
Je li neko probao? | dvuckovic | Computer Hardware | 5 | 08-01-2008 06:08 PM |
Jel probao neko??? | Manley | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 22 | 24-08-2006 09:25 AM |