|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Jel moze pomoc, interesuje me kako bi trebalo da se paniraju instrumenti, trenutno me interesuje paniranje: Kick, Bass, snare, clap, hi-hat, electric guitar, 2 razlicita synth-a. I ako moze i za ostale instrumente koje nisam nabrojao, piano itd....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
A za?to ti ne bi stavio slu?alice, preslu?ao par pesama i sam čuo to isto? Mislim, gde je ne?to u panorami je prilično očigledno, zar ne?
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
- U produkciji postoje samo "uobičajeni" postupci, a nikako ne treba shvatati stvari na način "moranja" , "trebanja" i nekih striktnih pravila.
Da je tako, još bismo koskom udarali u šuplje drvo - jer "tako treba"... - Dalje, da bi došao do "uobičajenih" postupaka, moraš do rezultata doći empirijski...! Dakle, slušanjem muzike. (btw, ova tehnika nikad ne prestaje, dok god se baviš ili se na bilo koji način povezuješ sa muzikom) - Načeo si veoma kompleksnu temu... Ona se može posmatrati veoma bazično, šta više - današnja popularna muzika je bogata bazičnim rešenjima koja ne evociraju gotovo nikakve nadražaje mašte. Drugo, Pitanje panorame je takođe vezano i za (ja naučio kolokvijalni izraz) "planove". - Planovi bi trebalo da predstavljaju onu "treću dimenziju" zvuka, produkcije. Dakle, ne koliko levo, desno ili u sredini...već i na kojoj "dubini" u levo,desno ili centru...! Moderna produkcija takođe u značajnoj meri umanjuje važnost dinamičkih vrednosti u produkciji, jer je sve u "prvom planu" , kao posledica besomučnog komprimovanja i "pumpanja" snimaka do granica tehničke upotrebljivosti. Pozitivno je što je taj (imho) nakaradan trend - u opadanju. - Možda zvučim strogo, no pročitaj sa razumevanjem i shvatićeš da osim kritičke imam i krajnje dobru nameru! Slušaj muziku i vežbaj, vežbaj , vežbaj! Probaj da radiš miks muzike sa po jednim EQ na kanalu i recimo ne više od 2 kompresora u celom projektu. Puno se nauči! More plug-inova razmazi mozak. Ekvilajzer je veoma "opasan" alat, a shvata se kao "usputna" i "smarajuća" stanica... Kao gume na autu..."Jesu naduvane? - Pa ono, jesu!" Ali kako? Jesu ujednačene, jel dobar pritisak...? ...ili..."Pošto je vino? A koje vino druže?"... ...itd...ili bilo koji drugi banalan primer... EQ može stvari postavljati "dubinski" bliže prvom ili dalje od prvog plana, čak i ako su dva odvojena kanala (instrumenta ili signala) na istoj panorami. Dakle u tom slučaju PAN ima sasvim drugo značenje... ![]() Dakle slušaj...vežbaj...Nema instant rešenja i znanja... ![]() poz'
![]() |
#4 |
MAO
|
![]()
a možda ti ako si baš početnik može pomoći i uvodni deo knjige "Art of Mixing", David-a Gibsona.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
MAO
|
![]()
veoma veoma tačno!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Hvala svima puno, procitacu ove knjige, nadam se da ce one dati odgovor na moje pitanje.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Prijatelji a jel ima nesto na Srpskom slab mi je engleski, ili ako ima prevod ove knjige?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 01-09-2013 at 01:33 PM. Reason: slovo „i” |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Gitare u mixu | espmilosj | Gitarska Produkcija | 12 | 02-05-2012 05:24 AM |
Malo opsirnije o mixu akustare... | Inovative_kg | Gitarska Produkcija | 22 | 29-05-2011 03:00 PM |
Bo?ić na Liquid mixu??? | File | Computer Hardware | 4 | 20-04-2011 09:09 AM |
Wah wah gitara u mixu? | disco violence | Gitarska Produkcija | 9 | 02-03-2011 12:18 PM |
prekidi u slusanju pri mixu | gitarstudio | Computer Hardware | 4 | 04-01-2008 01:11 PM |